Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Historier fra Kenyas queer-miljø omsættes til film

Filmen ’Stories of Our Lives’ må ikke vises i Kenya, men den visuelt betagende fortælling turnerer heldigvis verden rundt. I 2014 vandt den juryens specialpris på Berlins Filmfestival.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
“Sig be’ om” forlanger en ung kvindelig elev drillende til en ditto på en kostskole i Kenya. Drillerierne udvikler sig til flirt, og pigerne indleder et forhold, som blandt andet skoleinspektøren prøver at forhindre ved at suspendere den ene elev.
En ung fyr går på bøssebar i Nairobi. Hans ven opdager det og gennembanker ham – for hvad nu hvis de andre tror, at han også er bøsse? Den unge fyr løber væk for bestandig.
 

Sådan udspiller to af de fem kortfilm sig, som Njoki Nguma og Jim Chuchu fra kunstnerkollektivet The Nest i Nairobi har samlet under titlen ‘Stories of Our Lives’. Her dumper vi ned i en virkelighed, som få har adgang til, og får et kort og intimt indblik i karakterernes følelsesliv.

Stærk sårbarhed

Vi møder også Athman, en ung mand på en teplantage i Kenya, der er forelsket i sin bedste ven og kollega. Han erklærer sin kærlighed, men afvises pænt og Athman beslutter sig for at forlade teplantagen.

To kvinder bliver angivet af naboerne for at have et seksuelt forhold. Naboerne tropper op foran deres lejlighed og vil have syn for sagn.

En højtuddannet kenyansk mand modtager en hvid, britisk, mandlig prostitueret på et hotelværelse i England. Det er den kenyanske mands første gang.

Alle fem kapitler, ’Itisha Poa’, ’Run’, ’Athman’, ’Duet’ og ’Each Night I Dream’, er baseret på virkelige historier. Her ser vi de personlige konsekvenser af en række eksistentielle valg udfolde sig.

Det er blevet til et lille mesterværk. Fortællingerne fremstår ikke bare fine og poetiske i et sort/hvidt og nærmest grafisk univers, det er også et stærkt vidnesbyrd og en milepæl for seksualitet i Kenya.

Chuchu har malet de virkelige fortællinger op på det store lærred og brugt kunstneriske virkemidler, der fremhæver de særlige udfordringer, karaktererne møder. Ingen gøres til ofre. Instruktøren viser deres tvivl og sårbarhed tydeligt, og netop derfor fremstår de særligt stærke, når de tager svære beslutninger. Vi er med der, hvor det sker, når det handler om sex første gang, der afsluttes forhold, uddeles tæsk, når tiltroen til ens nærmeste mistes og man afvises.

Forbud i Kenya

Men der er også håb, der kommer til udtryk når der vises vilje til at banke ting på plads og til at ville gå mod strømmen. Instruktøren lader lyset flimre fint i trækronerne. Han får himlens skyer til bevæge sig hurtigere og hurtigere over himlen, til de er ved at eksplodere.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Der er vennen på teplantagen, der i gummistøvler løber alt, hvad han kan for at nå sin ven, der er taget væk. Der er den kenyanske forsker, der har overskud til at diskutere stereotyper om Afrika, og den britiske prostituerede, der viser forståelse for kenyanerens generthed.

Selvom filmen først blev erklæret ulovlig i Kenya, er den blevet vist verden over i blandt andet i Toronto, London, Cape Town, Haag, Berlin og København. Anklagen gik på, at The Nest havde filmet uden tilladelse. I marts 2015 blev anklagen dog trukket tilbage. Filmen må imidlertid stadig ikke vises i Kenya. Begrundelsen er, at den ’opfordrer til homoseksualitet i modstrid med nationale normer og værdier’.

Trailer: The Stories of Our Lives

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.