18. maj 2019

Holland vedtager lov mod børnearbejde

En ny lov er blevet vedtaget i Holland, der forpligter virksomheder til ikke at bruge børnearbejde. Chef hos 3F roser initiativ og efterlyser international lovgivning for menneskerettigheder.

Hvis en virksomhed har fået bøder to gange inden for fem år, er næste skridt fængselsstraf til den ansvarshavende direktør og bøder på millioner af kroner. På billedet: Dreng på 14 tilskærer læder i Bangladesh. Foto: GMB Akash

Det hollandske senat vedtog mandag en lov, der skal forhindre virksomheder i at bruge børnearbejdere.

Tidligere har Frankrig og England indført love, der skal sikre ordentlige menneskerettighedsforhold for arbejdstagere og i Tyskland, Schweiz og Italien er dialogen om lignende lovgivning kommet langt.

Den hollandske lov betyder, at virksomheder skal tage en række forholdsregler for at sikre, at børn ikke har været med til at producere de varer, der ender på hylderne.

Loven gælder både for hollandske virksomheder, men også selskaber, der leverer varer til Holland mere end to gange om året, skriver den hollandske NGO-sammenslutning MVO Platform. [Citat1]

Ingen garanti mod børnearbejde

Formålet med loven er – udover at gøre en indsats for menneskerettigheder – at beskytte hollandske forbrugere, men den hollandske lov garanterer ikke, at der ikke finder børnearbejde sted. Den skal tvinge virksomheder til at undersøge det grundigt og til at rette op, hvis der er en mistanke om børnearbejde.

Virksomhederne skal udarbejde en vurdering af deres egen varekæde, altså kortlægge, om der er en risiko for, at børn et eller andet sted i verden bruges til at lave deres produkter.

Hvis selskabet finder ud af, at der er en “rimelig formodning” om børnearbejde, skal de fremlægge en handlingsplan for, hvad de vil gøre ved det. Den skal sikre, at de lever op til FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv og OECD’s retningslinjer for multinationale selskaber.

Ifølge den hollandske NGO MVO Platform mangler der stadig viden i loven om, præcis hvordan virksomhedernes undersøgelser skal laves, og hvad en “rimelig formodning” vil sige, men koordinator hos MVO Platform, Gisela ten Kate, mener, at loven er et skridt i den rigtige retning:

“Loven hjælper velmenende selskaber, fordi den skaber lige vilkår for alle, opfordrer til en åben diskussion og fører til større gennemsigtighed”, skriver hun i en pressemeddelelse.

[Boks1]

International lovgivning er vejen

Jesper Nielsen, international chef hos fagforbundet 3F, fremhæver, at lovgivning er den rette vej, men understreger, at lovgivning på tværs af lande er mere effektivt.

“De frivillige ordninger har ikke haft tilstrækkelig virkning i værdikæderne (produktets vej fra råmateriale til færdig vare, red.)”, siger han.

“Der skal strammes op – med bindende internationale aftaler som f.eks. globale aftaler med fagbevægelsen – eller lovgivning. Det kunne måske i første række være i EU”.

Jesper Nielsen mener, at det er vigtigt at adressere arbejdstagerrettigheder som helhed – ikke kun for børnearbejde.

“Løsningen ligger i, at folk kan organisere sig for at forhandle forbedringer kollektivt. Højere løn fører direkte til, at forældre kan sørge for, at deres børn går i skole og undgår at blive misbrugt på arbejdsmarkedet”, siger han.

International Labour Organization (ILO) omtaler børnearbejde som “arbejde, der frarøver børn fra deres barndom, deres potentiale og deres værdighed, og som skader deres fysiske og mentale udvikling”.

Dermed er børnearbejde altså ikke alt slags arbejde – eksempelvis regner ILO ikke arbejde i hjemmet, hvor børn hjælper familien, eller arbejde, hvor børn tjener lidt ekstra lommepenge uden for skoletiden, som børnearbejde.

Organisationen vurderer, at 218 millioner børn imellem 5 og 17 år på verdensplan er i arbejde. Heraf er 152 millioner ofre for børnearbejde.

 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down