Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Human Rights Watch: Tving virksomheder til at overholde menneskerettigheder

Når virksomheder ikke har styr på deres underleverandører, som overtræder menneskerettighederne, så bør det have juridiske konsekvenser for virksomhederne, skriver Human Rights Watch i ny rapport. Dansk Industri er fundamentalt uenig.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Stop den frivillige indsats og gør det lovpligtigt for virksomheder at sikre ordentlige arbejdsforhold i alle produktionsled.Det er budskabet fra Human Rights Watch til internationale arbejdsgivere, politikere og fagforeninger, der lige nu holder stor konference om fremtidens arbejdspladser i Geneve, Schweiz.“Juridisk bindende regler er den eneste realistiske måde at sikre, at virksomheder ikke udnytter arbejdere”, siger direktør for børnerettigheder i Human Rights Watch, Juliane Kippenberg.

Danwatch har gentagne gange afsløret alvorlige problemer i danske og internationale virksomheders forsyningskæder. Senest i undersøgelsen “Bitter kaffe”, der dokumenterede slavelignende forhold og brug af livsfarlige pesticider i kaffeproduktionen i verdens største kaffenation, Brasilien. Disse kaffebønner endte hos mellemhandlere, som Nestlé køber kaffe fra, og er derfor måske endt i danskernes indkøbskurve.

Lignende krænkende og livsfarlige arbejdsforhold har Human Rights Watch observeret hos underleverandører til store virksomheder gennem 20 år. Og problemerne er hverken blevet færre eller mindre, eftersom international handel bliver stadig mere kompleks.

Dansk Industri imod lovgivning

Chefkonsulent i DI Christine Jøker Lohmann er til stede på konferencen i Geneve, og hun fortæller i et telefoninterview, at fronterne er trukket skarpt op i dette spørgsmål.

“Vi er fundamentalt uenige i, at nogle virksomheder skal holdes juridisk ansvarlige for, hvad andre virksomheder foretager sig. Vi skal ikke have virksomheder til at lege politi, det vil være upassende og risikere implikationer, vi ikke kan se konsekvenser af”, siger Christine Jøker Lohmann.

Lohmann frygter, at virksomheder ikke vil turde handle i mange lande, fordi man vil være skrækslagen for, at en leverandør nede i kæden bryder sig mod loven. Det vil gå ud over den globale udvikling, fordi markedet vil flytte sig, siger Lohmann.

“Danske virksomheder er typisk små eller mellemstore, og de er sjældent til stede, hvor de sourcer fra. Hvis jeg køber skruer i Kina og pludselig er ansvarlig for forholdene på den kinesiske fabrik, ville jeg ikke turde købe derfra. Man vil se, at markedet vil flytte sig til Europa eller stater, hvor myndighederne er mere effektive til at håndhæve loven”.

Kunne man ikke forestille sig, at hvis virksomhederne var ansvarlige, så ville underleverandørerne forbedre vilkårene, så markedet ikke blev flyttet?

“Det tror jeg ikke vil ske. Jeg tror snarere, at markedet vil blive begrænset”, siger Christine Jøker Lohmann.

DI tilslutter sig FN’s retningslinjer for virksomheder og menneskerettigheder og arbejder for at skabe bedre forhold for arbejdere gennem blandt andet at lave en “code of conduct”, der skal påvirke underleverandørerne i en positiv retning.

Men FN’s retningslinjer er for ineffektive i deres eksisterende form, lyder det fra Human Rights Watch

“Nogle virksomheder omfavner dem, men andre er ligeglade og ignorerer deres ansvar for menneskerettigheder. Den internationale arbejder konference er en unik mulighed for at ændre på dette ineffektive laissez-faire system”, siger Juliane Kippenberg.

Det er i dag staternes ansvar at håndhæve lovgivning og sørge for, at virksomheder der opererer i de respektive lande ikke forbryder sig mod menneskerettighederne eller de nationale love.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.