9. juni 2016

Human Rights Watch: Tving virksomheder til at overholde menneskerettigheder

Når virksomheder ikke har styr på deres underleverandører, som overtræder menneskerettighederne, så bør det have juridiske konsekvenser for virksomhederne, skriver Human Rights Watch i ny rapport. Dansk Industri er fundamentalt uenig.


Stop den frivillige indsats og gør det lovpligtigt for virksomheder at sikre ordentlige arbejdsforhold i alle produktionsled.Det er budskabet fra Human Rights Watch til internationale arbejdsgivere, politikere og fagforeninger, der lige nu holder stor konference om fremtidens arbejdspladser i Geneve, Schweiz.“Juridisk bindende regler er den eneste realistiske måde at sikre, at virksomheder ikke udnytter arbejdere”, siger direktør for børnerettigheder i Human Rights Watch, Juliane Kippenberg.

Danwatch har gentagne gange afsløret alvorlige problemer i danske og internationale virksomheders forsyningskæder. Senest i undersøgelsen “Bitter kaffe”, der dokumenterede slavelignende forhold og brug af livsfarlige pesticider i kaffeproduktionen i verdens største kaffenation, Brasilien. Disse kaffebønner endte hos mellemhandlere, som Nestlé køber kaffe fra, og er derfor måske endt i danskernes indkøbskurve.

Lignende krænkende og livsfarlige arbejdsforhold har Human Rights Watch observeret hos underleverandører til store virksomheder gennem 20 år. Og problemerne er hverken blevet færre eller mindre, eftersom international handel bliver stadig mere kompleks.

Dansk Industri imod lovgivning

Chefkonsulent i DI Christine Jøker Lohmann er til stede på konferencen i Geneve, og hun fortæller i et telefoninterview, at fronterne er trukket skarpt op i dette spørgsmål.

“Vi er fundamentalt uenige i, at nogle virksomheder skal holdes juridisk ansvarlige for, hvad andre virksomheder foretager sig. Vi skal ikke have virksomheder til at lege politi, det vil være upassende og risikere implikationer, vi ikke kan se konsekvenser af”, siger Christine Jøker Lohmann.

Lohmann frygter, at virksomheder ikke vil turde handle i mange lande, fordi man vil være skrækslagen for, at en leverandør nede i kæden bryder sig mod loven. Det vil gå ud over den globale udvikling, fordi markedet vil flytte sig, siger Lohmann.

“Danske virksomheder er typisk små eller mellemstore, og de er sjældent til stede, hvor de sourcer fra. Hvis jeg køber skruer i Kina og pludselig er ansvarlig for forholdene på den kinesiske fabrik, ville jeg ikke turde købe derfra. Man vil se, at markedet vil flytte sig til Europa eller stater, hvor myndighederne er mere effektive til at håndhæve loven”.

Kunne man ikke forestille sig, at hvis virksomhederne var ansvarlige, så ville underleverandørerne forbedre vilkårene, så markedet ikke blev flyttet?

“Det tror jeg ikke vil ske. Jeg tror snarere, at markedet vil blive begrænset”, siger Christine Jøker Lohmann.

DI tilslutter sig FN’s retningslinjer for virksomheder og menneskerettigheder og arbejder for at skabe bedre forhold for arbejdere gennem blandt andet at lave en “code of conduct”, der skal påvirke underleverandørerne i en positiv retning.

Men FN’s retningslinjer er for ineffektive i deres eksisterende form, lyder det fra Human Rights Watch

“Nogle virksomheder omfavner dem, men andre er ligeglade og ignorerer deres ansvar for menneskerettigheder. Den internationale arbejder konference er en unik mulighed for at ændre på dette ineffektive laissez-faire system”, siger Juliane Kippenberg.

Det er i dag staternes ansvar at håndhæve lovgivning og sørge for, at virksomheder der opererer i de respektive lande ikke forbryder sig mod menneskerettighederne eller de nationale love.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down