Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

I strid med FN. Danske vanilje-importører skal vide, hvordan deres vanilje er produceret

Ekspert kritiserer danske vanilje-importører, der køber vanilje fra Madagaskar og videresælger den til supermarkeder uden at vide, om den er stjålen eller produceret af børn. Det er ikke i overensstemmelse med FN’s retningslinjer, siger han.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sally Jensen
Sally Jensen
Journalist

Det er langt fra godt nok, at danske vanilje-importører ikke ved, hvor deres vanilje kommer fra, og dermed hvordan den er produceret. Det konstaterer Andreas Rasche, professor i virksomheders samfundsansvar ved CBS.

Danwatch har været i kontakt med danske importører af vanilje fra Madagaskar, efter at BBC for nyligt har rapporteret om samme kritisable vilkår, som Danwatch dokumenterede i 2016. Vaniljebønderne lever i dyb fattigdom, og stjålen vanilje lander på hylderne i blandt andet danske supermarkeder.

“Det er importørerne, der står med magten i forhold til at bestemme, hvem i Madagaskar, de vil købe vanilje fra. Derfor er det dem, der kan sige fra over for eksempelvis børnearbejde”, siger Andreas Rasche.

I 2016 konfronterede Danwatch selvsamme importører med dokumentation for børnearbejde, gældsslaveri og hæler-vanilje. Selvom de blev gjort bevidste om forholdene, er der stadig ingen, der kan garantere mod børnearbejde, og ikke alle ved, hvem der egentlig producerer vaniljen.

Nogle importører indvender, at det er dyrt og omfattende - men det er altså den eneste udvej. Og det er også, hvad vi kan og bør forvente af importørerne.

Andreas Rasche

Den eneste udvej

Ifølge FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv har virksomheder pligt til at vide, præcis hvor deres varer kommer fra. For vanilje gælder det helt ned til hver enkelt vaniljebonde, siger Andreas Rasche:

“Det er den eneste mulighed, der er for at løse problemerne i industrien. Nogle importører indvender, at det er dyrt og omfattende – men det er altså den eneste udvej. Og det er også, hvad vi kan og bør forvente af importørerne.”

Inka Food, der i dag samarbejder med virksomheden Aust und Hachmann, svarer til Danwatch, at de forsøger at komme tyveri i industrien til livs ved at have faste samarbejdspartnere i Madagaskar. De har dog ingen kontakt til vaniljebønderne, og ved derfor ikke, om der forekommer børnearbejde og gældsslaveri i produktionen af den vanilje, de importører.

“Det er det lette svar, virksomhederne kommer med, når de siger, at de ikke har kontakt med bønderne og derfor ikke har noget ansvar for deres forhold. Men FN’s retningslinjer siger, at virksomhederne har ansvar for at kende hele leverandørkæden. Så at sige, at man aldrig har talt med bønderne, er uacceptabelt”, siger Andreas Rasche.

Vaniljen er op til folkedomstolen

På baggrund af Danwatch’s undersøgelse i 2016 kontaktede Dansukker deres leverandør, Eurovanille, som umiddelbart efter meldte sig ind i Sustainable Vanilla Initiative. Arbejdsfællesskabet er en del af Sustainable Trade Initiative, som Udviklingsminister Ulla Tørnæs i 2016 opfordrede danske virksomheder til at melde sig ind i for at komme problemerne i vanilje-industrien til livs.

Dansukker fortæller også, at de kun importerer vanilje, der er enten økologisk eller Fairtrade-mærket, og at de udelukkende samarbejder med leverandører, der er statsautoriserede. I øvrigt besøger de vaniljebønderne hver 2-3 måned.

I sidste ende er virksomhedernes opførsel op til folkedomstolen.

Andreas Rasche

Andreas Rasche påpeger, at besøg i sig selv ikke er nogen garanti mod problemerne, men tilføjer, at det er positivt, at virksomheden besøger bønderne, og at de dermed har kendskab til hele deres varekæde.

Hverken Tørsleffs eller Dr. Oetker, der begge er store importører af vanilje til Danmark, har ønsket at svare på Danwatch’s henvendelser. Urtekram er siden 2016 stoppet med at købe vanilje fra Madagaskar.

Eftersom FN’s retningslinjer ikke er lovpligtige for virksomheder at følge, er det i sidste ende op til befolkningen at holde virksomhederne ansvarlige for deres handlinger, fortæller Andreas Rasche:

“Det er op til medier og NGO’er at gøre befolkningen opmærksomme på problemerne. Politikerne kan også sende signaler om, hvad de forventer af virksomhederne, men i sidste ende er virksomhedernes opførsel op til folkedomstolen”, siger han.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.