Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ikea finder ulovligt træ fra Sibirien i over 3000 danske produkter

IKEA’s interne kontrol har fundet ud af, at der er fusket med certificeringsdokumenter for tusindvis af trævarer.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

IKEA i Danmark er brændt inde med 3.300 trævarer, som alle kan stamme fra en leverandør, der har fusket med sine certificeringer. Det oplyser Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Endnu er det usikkert, om varerne derfor skal gå op i røg, eller om de kan komme ud i butikkerne, skriver Miljøstyrelsen.

Ifølge pressemeddelelsen er det IKEA selv, der har opdaget, at det træ, deres produkter er lavet af, stammer fra en leverandør, der har forfalsket sit såkaldte Certifikat of Origin. Det er det certifikat, der viser, på hvilket skovbrug træet er fældet. 

Efter fundet har IKEA bedt Miljøstyrelsen om råd til, hvad de skal stille op med de 3.300 trævarer. 

Men det er ikke lige sådan at svare på, konkluderer Miljøstyrelsen.  

Styrelsen beder først og fremmest IKEA om at følge tyske og svenske myndigheders anbefalinger og eventuelle påbud på området, da varerne er importeret til Danmark via Tyskland og Sverige.

Ifølge EU’s lovgivning for import af tømmer og trævarer er det nemlig det første land, som ulovligt fældet træ ankommer til, der bestemmer sanktioner, og hvad der skal ske med træet. 

Derfor mener Miljøstyrelsen heller ikke, at IKEA i Danmark har handlet i strid med EUTR, tømmerloven og tømmerbekendtgørelsen, da de produkter, IKEA nu ikke ved, hvad der skal ske med, kommer fra andre EU-lande. 

“IKEA har selv meddelt alle berørte lande, herunder IKEA i Danmark, at de ved deres interne kontrol har konstateret ulovligheden af træprodukterne. Det er en indikation om, at der er opstillet kontrolsystemer, som umiddelbart fungerer”, siger kontorchef Rikke Reumert Schaltz fra Miljøstyrelsen.

Hvad er FSC

FSC er en certificeringsordning for træ og papir, der fortæller forbrugerne, at den vare de køber, er produceret således, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. 

FSC er skabt af en række virksomheder, sociale organisationer og miljøorganisationer – herunder IKEA. Derfor fokuserer certificeringen både på miljø og arbejdskraft, ligesom certificeringen stiller krav om, at al gældende lovgivning i et område overholdes.

Kilde: FSC

Ikke første gang

Alt træ, der anvendes hos IKEA, er ifølge virksomhedens hjemmeside enten FSC-certificeret eller genanvendt. FSC er en certificeringsordning for træ og papir, der fortæller forbrugerne, at den vare de køber, er produceret således, at der ikke bliver fældet mere træ end skoven kan nå at reproducere. 

IKEA Danmark oplyser over for Danwatch, at der i sagen om de ulovlige træprodukter er indgivet forfalskede FSC-certificeringer.

Indtil videre er ingen af de pågældende varer, der er omtalt i Miljøstyrelsens pressemeddelelse, blevet solgt i de danske varehuse. 

Danwatch har tidligere afsløret, hvordan ulovligt træ fra Sibirien kan være landet i danske IKEA-varehuse og herfra har fundet vej ud til danske børneværelser på grund af netop forfalskede FSC-certificeringer.

3 facts om EU’s tømmerforordning

1.Det er forbudt at bringe ulovligt fældet træ, dvs. træ fældet i strid med den gældende lovgivning i det land, hvor det blev fældet, og træprodukter fremstillet heraf i omsætning. 

2.Virksomheder, der bringer træ og træprodukter i omsætning i EU i første led, dvs. som importerer træ fra ikke EU-lande, skal udvise den fornødne omhu, dvs. foretage en risikovurdering og risikominimering for at sikre, at der kun er ubetydelig risiko for ulovligt fældet træ og træprodukter fremstillet af ulovligt træ.

3. Der bliver stillet krav om, at forhandlere af træ og træprodukter, der allerede er bragt i omsætning i EU, fører registre over deres leverandører og kunder, også kaldet krav om sporbarhed.

Kilde: Miljøstyrelsen

Der er dog ikke tale om den samme leverandør, oplyser IKEA Danmarks pressechef Christian Mouroux Pedersen i en mail. I stedet er der tale om en kinesisk leverandør, som IKEA i december 2020 har identificeret. 

“Sammenhængen til Sibirien handler alene om, at den kinesiske leverandør var en del af en forsyningskæde, som inkluderede Sibirien”, skriver han. 

Han ønsker ikke at oplyse, hvilke produkter der er tale om, da de pågældende varer aldrig har været til salg i Danmark.

Men selvom det ikke er første gang, IKEA opdager problemer med fusk i FSC-certificeret træ, stoler møbelgiganten fortsat på certificeringen, oplyser Christian Mouroux Pedersen. 

Det bedste værktøj

Hos Forbrugerrådet Tænk mener politisk rådgiver inden for miljø og transport, Vibeke Myrtue Jensen, at det er ærgerligt, hver gang der findes ulovligt træ i FSC’s varekæder:

“Certificeringsordninger er et af de bedste redskaber, man har som forbruger for at kunne udøve et mere ansvarligt forbrug. Og de her sager er med til at svække både forbrugernes tillid og lyst til at engagere sig”, siger hun.

Vibeke Myrtue Jensen frygter, at sager om ulovligt træ er med til at udvande lysten til at handle efter certificeringerne. Og så mener hun, det ville være spild at destruere de ulovlige varer:

“Når nu de er produceret, virker det mærkeligt at sende dem direkte til forbrændingen. Det er ikke hensigtsmæssigt, at det er ulovligt træ, men det er heller ikke hensigtsmæssigt derefter at smide det ud. En løsning kunne være at lade myndighederne konfiskere træet og bruge det på fornuftig vis”, slutter hun.

I øjeblikket er IKEA Danmark ifølge Christian Mouroux Pedersen ved at finde ud af, hvad der skal ske med de pågældende varer:“Vi er i dialog med myndighederne om den bedste løsning og er fx ved at undersøge, om vi kan donere dem til et godgørende formål.”

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.