En Danwatch-undersøgelse

IKEA og det ulovlige træ

13. august 2021
Illustration: Sarah Hartvigsen Juncker

Redaktør: Charlotte Aagaard | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

IKEA er verdens største forhandler af møbler.  Men nu kan Danwatch afsløre, at nogle af de møbler er lavet af ulovligt træ fra Rusland.

En varekæde-analyse viser nemlig, at en af IKEAs leverandører har købt træ fra en skov-baron i Rusland, som har flere domme bag sig for ulovligt skovbrug.  

Skov-baronen lejer 13 skovområder af staten. På otte skovområderne er han og hans virksomheder dømt for at drive rovdrift. På fem skovområder er han dømt for at fælde træer for tæt på vandløb, og på fem af skovområderne har han i flere tilfælde fældet fredede, gamle træer.

Alt træ, som IKEA bruger er FSC-certificeret. Det vil sige, at sagen er en af flere sager, hvor der er fundet ulovligt træ i FSC-mærket tømmer og papir.

IKEA er stoppet med at købe træ fra den pågældende skovbaron. Men i juli kunne Danwatch finde møbler i danske varehuse, der kan indeholde træ fra skov-baronen

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Denne undersøgelse har fået et efterspil:

Skal vi se nærmere på, hvor IKEAs møbler kommer fra?

Der er mere end 400 IKEA-forretninger i verden, og møbelgiganten er til stede i 50 lande. Det gør IKEA til verdens største forhandler af møbler. Derfor mener vi, det er vigtigt, at uafhængige journalister undersøger, om der er problemer i IKEAs varekæde. Er du enig i det, så kan du støtte os ved at blive støttemedlem af Danwatch. Du kan også lave en overførsel på Mobile Pay. Det håber vi, du har lyst til.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.