20. december 2023

Internationale investorer “dybt bekymrede” over Frontier Energy-sag

En række internationale investorer har rettet henvendelse til Frontier Energy og bedt den danske energivirksomhed forklare sig. Det sker efter, at Danwatch og NTV Uganda har afsløret, at 31 piger og kvinder - herunder flere mindreårige - er blevet gjort gravide og forladt af ansatte hos en af Frontier Energys entreprenører på Nyamagasani Hydro Power Project.

Den Europæiske Investeringsbank tager oplysningerne "meget alvorligt" Foto: Oscar Romero / European Investment Bank

“Vi er dybt bekymrede over historierne om kvinder og piger, der er blevet berørt af Nyamagasani Hydro Power Project”

Det skriver den schweiziske regerings udviklingsinstitution SIFEM i en udtalelse til Danwatch. 

Sammen med en række andre europæiske banker og fonde investerer SIFEM i den danske virksomhed Frontier Energy, der udvikler grønne energiprojekter i Afrika. 

I sidste uge kunne Danwatch i samarbejde med tv-stationen NTV Uganda fortælle, at ansatte, der stod for opførelsen af to af Frontier Energys vandkraftværker i Uganda, har gjort 31 kvinder og piger gravide og forladt dem igen. Fjorten af pigerne var under 18 år og nogle helt ned til 15 år. Enkelte fortæller også, at de er blevet smittet med HIV. 

Mændene var ansat af Frontier Energys entreprenør VS Hydro. 

Flere melder sig i koret

Det er ikke kun SIFEM, der har noteret sig problemerne på Nyamagasani Hydro Power Project.

Danwatch har været i kontakt med samtlige af Frontier Energys større europæiske investorer. Og de meddeler allesammen, at de tager de 31 enlige mødres situation alvorligt, og at de er i dialog med både hinanden og den danske virksomhed om sagen. Kun den belgiske investeringsfond for udviklingslande, BIO, er ikke vendt tilbage på Danwatchs henvendelse.

“Vi tager oplysningerne meget alvorligt og er i tæt kontakt med fondsforvalteren (Frontier Energy, red.), der er i gang med at undersøge sagen nærmere”, skriver en talsmand fra Den Europæiske Investeringsbank i en mail til Danwatch. Banken administrerer investeringsfonden GEEREF, der har skudt 10 millioner euro i Frontier Energy.

Og fra den franske udviklingsinstitution Proparco lyder det:

“Vi er først nu blevet opmærksomme på problemerne, og vi er dybt bekymrede over disse udsatte piger og kvinders situation. Vi er ærgerlige over, at vi ikke er blevet informeret tidligere”, skriver de.

Som Danwatch har kunnet fortælle, blev en medarbejder hos Frontier Energy allerede  advaret om sagen i sommeren 2021. Hvorfor der ikke dengang blev taget hånd om sagen, vil svenske Swedfund gerne have svar på:  

“Vi forventer, at Frontier Energy følger op på situationen og deres interne procedurer, herunder hvordan det kunne ske, at informationer om sagen i 2021 ikke nåede videre”, skriver Swedfund. 

Pres på investorerne

I Holland opfordres udviklingsbanken FMO til at indlede sin egen undersøgelse af sagen. 

FMO oplyser til Danwatch, at de har bedt Frontier Energy om at komme til bunds i anklagerne, og at de på den baggrund vil vurdere, om der er behov for at foretage sig mere i sagen. Men det er ikke tilstrækkeligt, siger Ruben de Winne, politisk rådgiver med fokus på landrettigheder hos ngo’en Oxfam Novib

“Disse anklager viser endnu en gang, at man ikke skaber udvikling ved bare at fylde millioner af euro ind i en økonomi. Vi mener, at udviklingsbanker som FMO må gå i dialog med alle mennesker, der er påvirket af deres investeringer. I denne sag vil det sige, at FMO skal tage ansvaret på sig og selv tale med de implicerede piger og kvinder og finde ud af, hvordan de bedst kan blive hjulpet”, siger han til Danwatch. 

FMO har ikke forholdt sig til Ruben de Winnes opfordring, mens Frontier Energy selv tidligere har oplyst til Danwatch, at de selv ser på sagen med “stor alvor”.

Virksomheden afviser dog at gå i konkrete detaljer om de enlige mødres situation.

“Vi kan af hensyn til den gruppe personer, der har henvendt sig, desværre ikke udtale os offentligt omkring de konkrete aspekter af denne sag. Dette ville være uetisk og i modstrid med de retningslinjer, vi forsøger at efterleve på området“, skriver investeringsdirektør Anders Hauch i en mail til Danwatch.

Hvad siger resten af Frontier Energys europæiske investorer?

“Vi er meget bekymrede over sagen og er i kontakt med fondsforvalteren (Frontier Energy, red.)”

“Vi er først for nyligt blevet bekendt med sagen, og vi tager den meget alvorligt. Vi er i dialog med Frontier Energy for at forstå situationen bedre, og de er i øjeblikket selv i gang med at undersøge nærmere”

“Gennem årene har vi lært Frontier at kende som en ansvarlig og professionel organisation”.

“Som investor er vi løbende i kontakt med virksomheden, og vi vil fortsætte med at være i dialog med Frontier om denne sagen, både så vi kan få kortlagt fakta og den rette løsning kan blive fundet”.

“Vi er dybt bekymrede over beskyldningerne. Vi vil følge Frontiers undersøgelse af sagen og også foretage vores egen”

“Vi tager altid tips om og kritik af vores projekter seriøst. Beskyldningerne i jeres artikel er dybt bekymrende, og vi er i tæt kontakt med fondsforvalteren (Frontier Energy, red.) og andre investorer for at undersøge sagen nærmere. Vi vil løbende monitorere situationen.”

Flere artikler om /

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right