Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Joe Biden peger på topansat i våbengigant som USA’s nye forsvarsminister

USA kommende præsident, Joe Biden, har netop nomineret en kommende forsvarsminister. Han sidder i bestyrelsen hos Raytheon, et af verdens største våbenfirmaer.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353

Tirsdag annoncerede USA’s kommende præsident Joe Biden, at han nominerer den tidligere general Lloyd Austin III til forsvarsminister, når en ny amerikansk regering træder til i januar 2021. Austin mangler nu bare senatets godkendelse, før han officielt er USA’s kommende forsvarsminister. 

Den tidligere general har blandt andet været en af USA’s ledende chefer for operationer i Mellemøsten, og siden sin pension fra hæren i 2016 har han siddet i en række bestyrelser – heriblandt teknologi- og forsvarsvirksomheden United Technologies Corporation, som tidligere i år fusionerede med den amerikanske våbengigant Raytheon.

Raytheon er et af verdens største våbenfirmaer, og virksomheden har særligt været i mediernes søgelys de seneste år, fordi det er en de største leverandører af bomber til Saudi-Arabiens angreb på Yemen – og fordi det i en række opsigtsvækkende sager har lobbyet intensivt mod at indføre restriktioner på våbenleverancer til Saudi-Arabien.

Direktør for tænketanken Center for International Policy og ekspert på international våbenhandel William D. Hartung kalder i mediet The Intercept nomineringen af Austin for “ensbetydende med at gøre stillingen som forsvarsminister til forsvarsvirksomheds-minister.”

“Potentialet for interessekonflikter er enormt”, siger han.

“Hvis general Austin på grund af inhabilitet skulle undtage sig selv fra at tage beslutninger om programmer og politikker, der involverede Raytheon, så kunne han ikke udføre store dele af sit job som forsvarsminister”, siger han.

Nye højder med Trump

Eksperter og organisationer kritiserer jævnligt den store grad af svingdøre mellem industri og politik på forsvarsområdet i USA. Iagttagere har tidligere over for Danwatch påpeget, at Trump-administrationen på flere områder tog våbenindustriens indflydelse i Washington til nye højder – blandt andet havde samtlige af de fire forsvarsministre, som Trump-regeringen nåede at have, tidligere været våbenlobbyister. Og chefen for indkøb på forsvarsområdet er tidligere direktør i våbenvirksomheden Textron.

I en særligt opsigtsvækkende sag lykkedes det i 2019 Charles Faulkner, et dengang højtstående medlem af Trumps udenrigspolitiske stab, at få erklæret nødretstilstand, så et salg af 120.000 missiler fra netop Raytheon til Saudi Arabien kunne presses igennem uden om senatet. Her var det ellers blevet bremset på grund af bekymring for menneskerettighedskrænkelser i Yemen-krigen.

Faulkner havde indtil to år forinden været ansat som lobbyist for Raytheon, og hans meget direkte rolle i salget udløste efterfølgende voldsom kritik, der førte til, at han blev opsagt fra sin post. Men milliardhandlen var gået igennem.

Håbede på ny politik

Ovenpå den række af sager sendte en gruppe demokrater efter det amerikanske valg en opfordring til Biden om at udnævne en forsvarsminister uden forbindelser til våbenindustrien.

“At udnævne en forsvarsminister uden bånd til forsvarsindustrien ville være et enormt skridt i offentlighedens interesse og ville hjælpe med at genoprette den mistillid, som Trump-administrationens korruption har ført til”, lød det blandt andet.

Blandt menneskerettighedsorganisationer og den pågældende fløj af demokrater er der nu udbredt skuffelse. Skuffelsen begyndte allerede med Bidens udnævnelse af et ‘overgangshold’, som skal forberede en ny regerings prioriteter på forsvarsområdet. 

Som Danwatch kunne fortælle i sidste måned har mere end en tredjedel af det hold direkte eller indirekte modtaget penge fra våbenindustrien i deres seneste ansættelse.

Ifølge The Intercept er der imidlertid andre årsager til, at det nu er usikkert, om Lloyd Austin vil blive godkendt som forsvarsminister i senatet. I henhold til amerikansk lov skal der nemlig gå syv år, før en pensioneret militært ansat kan blive forsvarsminister, fordi civil kontrol med militæret skal sikres.

Det gjorde republikanerne og en række demokrater i senatet imidlertid en undtagelse fra, da Trump-regeringen ansatte den pensionerede general James Mattis som forsvarsminister i 2017. Spørgsmålet er, hvor mange demokrater der kommer til at bakke op om den nye forsvarsministerkandidat denne gang.

De sidste to gange, senatet har afvist en minister-nominering, var i henholdsvis 1989 og i 1959.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.