Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Mere end 60 produkter med sesamfrø trækkes tilbage efter fund af kræftfremkaldende pesticidrester

Fødevarestyrelsen har indtil nu trukket i alt 62 produkter med sesamfrø tilbage efter fund af pesticidrester. Pesticidresterne kan i følge en professor i toksikologi være både kræftfremkaldende og skade vores immunforsvar.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Siden september har fødevareinstituttet på DTU fundet pesticidrester, der kan være kræftfremkaldende, i stadig flere produkter med sesamfrø.

Pesticidet, det drejer sig om, er ethylenoxid, der er ulovligt at bruge i EU. Fødevarestyrelsen meldte første gang ud d. 30. september, at der var fundet sesamfrø med rester af ethylenoxid. I skrivende stund er 62 produkter trukket tilbage – alt fra Kikkoman Sesamdressing til Økologiske Rugbrødskiks med Surdej og Sesamfrø. 

Der bliver stadig løbende trukket varer tilbage, og senest melder Fødevarestyrelsen, at ‘System Frugt A/S’ har trukket ‘Øko Livet Økologiske Sesamfrø’ tilbage d. 3/12. 

Fødevarestyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at tilbagetrækningen sker, fordi ethylenoxid vurderes at være kræftfremkaldende. Det Europæiske Kemikalieagentur for EU, som står for implementeringen af EU’s kemikalielovgivning, vurderer ligeledes, at Ethylenoxid er potentielt kræftfremkaldende, og at det kan skade evnen til at få børn og er skadeligt for fostre.

Sesamfrøene med rester af ethylenoxid er importeret fra Indien og er havnet i flere EU-lande. Ifølge mediet Food Safety News er produkter med forurenede sesamfrø trukket tilbage i 19 EU-lande i alt.

Professors skrækeksempel

Da Danwatch spørger Professor Lisbeth E. Knudsen fra Afdeling for Miljø og Sundhed på Københavns Universitet til Ethylenoxid, udbryder hun: “Hvor har du dog fundet det frem?”

“Det er et af de mest reaktive stoffer, jeg kender. Samtidig er det et af de stoffer, der har den laveste grænseværdi, fordi det blandt andet er kræftfremkaldende, immunotoksisk og reprotoksisk”. siger Lisbeth Knudsen.

Når et pesticid er immunotoksisk betyder det, at det kan være giftigt for kroppens immunforsvar. Reprotoksicitet er betegnelsen for, at stoffet kan være skadeligt for evnen til at få børn. Grænseværdien for et pesticid beskriver, hvor meget der må være af stoffet i en fødevare. Ved ethylenoxid er grænseværdien en af de laveste der findes.

“Det er interessant, at det dukker op, når vi for 30 år siden rejste alle advarselsflag. Vi har kendt til det rigtig længe. Grænseværdien raslede ned, da man fandt ud af, hvor giftigt det var. Det er mit skrækeksempel”, siger Lisbeth Knudsen.

Ifølge Food Safety News blev stoffet brugt for at forhindre spredning af salmonella, under opbevaring af sesamfrøene i Indien.

Fund fører til nye regler

Som konsekvens af fundet af ethylenoxid har EU kommissionen pr. den 26. oktober 2020 indført ny hastelovgivning om regulering af sesamfrø med oprindelse i Indien. Det betyder blandt andet, at alle sesamfrø fra Indien skal igennem grænsekontrol, inden de kan importeres til EU.

Også i Norge har de modtaget sesamfrø med pesticidrester. Der har Mattilsynet bestemt, at varer med sesamfrø, der har et højt indhold af ethylenoxid, skal brændes. Mattilsynet skriver, at det er for at undgå, at varerne skulle videresælges til landmænd, som bruger det til dyrefoder. 

Fødevarestyrelsen i Danmark råder borgere til enten at smide de tilbagetrukne varer ud, eller levere dem tilbage til forretningen, hvor de er købt.

Følg med i udviklingen hos fødevarestyrelsen og se om du har nogle af de tilbagetrukne varer i skabet.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.