4. december 2020

Mere end 60 produkter med sesamfrø trækkes tilbage efter fund af kræftfremkaldende pesticidrester

Fødevarestyrelsen har indtil nu trukket i alt 62 produkter med sesamfrø tilbage efter fund af pesticidrester. Pesticidresterne kan i følge en professor i toksikologi være både kræftfremkaldende og skade vores immunforsvar.

En lang række produkter med sesamfrø er trukket tilbage fra de danske hylder, grundet for højt indhold af pesticidet ethylenoxid. Depositphotos

Siden september har fødevareinstituttet på DTU fundet pesticidrester, der kan være kræftfremkaldende, i stadig flere produkter med sesamfrø.

Pesticidet, det drejer sig om, er ethylenoxid, der er ulovligt at bruge i EU. Fødevarestyrelsen meldte første gang ud d. 30. september, at der var fundet sesamfrø med rester af ethylenoxid. I skrivende stund er 62 produkter trukket tilbage – alt fra Kikkoman Sesamdressing til Økologiske Rugbrødskiks med Surdej og Sesamfrø. 

Der bliver stadig løbende trukket varer tilbage, og senest melder Fødevarestyrelsen, at ‘System Frugt A/S’ har trukket ‘Øko Livet Økologiske Sesamfrø’ tilbage d. 3/12. 

Fødevarestyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at tilbagetrækningen sker, fordi ethylenoxid vurderes at være kræftfremkaldende. Det Europæiske Kemikalieagentur for EU, som står for implementeringen af EU’s kemikalielovgivning, vurderer ligeledes, at Ethylenoxid er potentielt kræftfremkaldende, og at det kan skade evnen til at få børn og er skadeligt for fostre.

Sesamfrøene med rester af ethylenoxid er importeret fra Indien og er havnet i flere EU-lande. Ifølge mediet Food Safety News er produkter med forurenede sesamfrø trukket tilbage i 19 EU-lande i alt.

Professors skrækeksempel

Da Danwatch spørger Professor Lisbeth E. Knudsen fra Afdeling for Miljø og Sundhed på Københavns Universitet til Ethylenoxid, udbryder hun: “Hvor har du dog fundet det frem?”

“Det er et af de mest reaktive stoffer, jeg kender. Samtidig er det et af de stoffer, der har den laveste grænseværdi, fordi det blandt andet er kræftfremkaldende, immunotoksisk og reprotoksisk”. siger Lisbeth Knudsen.

Når et pesticid er immunotoksisk betyder det, at det kan være giftigt for kroppens immunforsvar. Reprotoksicitet er betegnelsen for, at stoffet kan være skadeligt for evnen til at få børn. Grænseværdien for et pesticid beskriver, hvor meget der må være af stoffet i en fødevare. Ved ethylenoxid er grænseværdien en af de laveste der findes.

“Det er interessant, at det dukker op, når vi for 30 år siden rejste alle advarselsflag. Vi har kendt til det rigtig længe. Grænseværdien raslede ned, da man fandt ud af, hvor giftigt det var. Det er mit skrækeksempel”, siger Lisbeth Knudsen.

Ifølge Food Safety News blev stoffet brugt for at forhindre spredning af salmonella, under opbevaring af sesamfrøene i Indien.

Fund fører til nye regler

Som konsekvens af fundet af ethylenoxid har EU kommissionen pr. den 26. oktober 2020 indført ny hastelovgivning om regulering af sesamfrø med oprindelse i Indien. Det betyder blandt andet, at alle sesamfrø fra Indien skal igennem grænsekontrol, inden de kan importeres til EU.

Også i Norge har de modtaget sesamfrø med pesticidrester. Der har Mattilsynet bestemt, at varer med sesamfrø, der har et højt indhold af ethylenoxid, skal brændes. Mattilsynet skriver, at det er for at undgå, at varerne skulle videresælges til landmænd, som bruger det til dyrefoder. 

Fødevarestyrelsen i Danmark råder borgere til enten at smide de tilbagetrukne varer ud, eller levere dem tilbage til forretningen, hvor de er købt.

Følg med i udviklingen hos fødevarestyrelsen og se om du har nogle af de tilbagetrukne varer i skabet.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down