26. maj '25Landbrug

Krav om kontrol med blodhopper i Island

Islands hest, heste, hopper, ung heste
Serum fra islandske hestes blod sælges dyrt som fertilitetshormon til bl.a. danske svin. Men kontrollen med mishandlings skal stramme op, og dansk minister skal stå til regnskab for import. Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix

Kontrollen med farme på Island, der tapper islandske hopper for blod, skal strammes op. Det skriver Ombudsmanden i Island, efter Danwatch i april kunne afsløre skjulte videooptagelser, som ifølge eksperter viser, at hopperne er udsat for stress og smerte, når de tappes for blod.

I blodet findes hormonet, PMSG, der sælges dyrt til medicinalvirksomheder, som sælger det videre som fertilitetshormoner til bl.a. danske grise. 

“Det er rystende”, lød det i april fra Janne Winther Christensen, ekspert i hestens adfærd, stressbiologi og velfærd på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab:

“Der foregår håndtering af hestene, som absolut ikke er i overensstemmelse med god dyrevelfærd”, lød det fra forskeren.

Forholdene for hestene burde dog være blevet afsløret af de islandske fødevare- og veterinærmyndigheder, MAST. Det mener den islandske ombudsmand, som nu går ind i sagen og kræver svar fra MAST.

Konkret vil ombudsmanden have en forklaring på, hvordan MAST udfører kontrol med hestehold, hvor mange sanktioner, de har udstedt, og hvor mange forhold MAST har meldt til politiet de seneste  to år. 

Hvis svarene ikke er tilfredsstillende, kan dyrevelfærdstilsynet blive underkastet kontrol, slutter Ombudsmandens udmelding.

Hvorfor køber vi hestehormoner? 

Danmark er et af flere lande, der køber hormonet PMSG, der findes i hoppernes blod, og det gør vi, fordi det kan bruges som fertilitetshormon til grise. Sammenslutningen Danske Dyrlæger fraråder brugen af PMSG på grund af forholdene for hestene, der afgiver blodet, siger specialdyrlæge i svinesundhed, John Haugegaard, fra Danske Dyrlæger til Danwatch:

“Det, som hestene udsættes for på videoen, er klart ikke i orden, og det lader til, at der ikke er styr på det, så vi anbefaler, at man skal lade være med at bruge det”.

Danske svinebønder modtager cirka 30.000 doser PMSG om året, og det vækker forundring hos Alternativets miljø- og fødevareordfører, Helene Brydensholt, der mener, at det bør være ulovligt at “tappe drægtige hopper og hopper med føl for at udtage hormonet PMSG til brug i bl.a. de danske grisefabrikker”.

“Endnu engang ser vi grådigheden skygge for dyreetikken. Det er derfor glædeligt, at Ombudsmanden på Island nu går ind i sagen for helt grundlæggende er den form for behandling af dyr helt gal”, skriver Helene Brydensholt i mail.

I 2022 stillede Alternativet første gang spørgsmål til ministeren om sagen, og den daværende fødevareminister gav dengang udtryk for, at den behandling af hestene, der blev dokumenteret og forelagt ham, var ”rystende og fuldstændig uacceptabel”.

“Siden er forholdene for de islandske heste ikke forbedret, og erhvervet i Danmark er ikke frivilligt stoppet med at bruge hormonpræparaterne. Da der stadig er dansk efterspørgsel, må tiden derfor nu være inde til at indføre et dansk forbud”, lyder det endvidere i mailen fra Helene Brydensholt, der derfor har stillet et såkaldt §20-spørgsmål til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V) om at forbyde import af PMSG.

Det er knap to år siden, at Island fik den første advarsel fra EU. Den europæiske overvågningsmyndighed, ESA, påpegede, at blodtapning fra islandske heste i Island var i strid med EU-regler om beskyttelse af dyr, der bliver anvendt til videnskabelige formål. 

Island er ikke medlem af EU, men EU kan godt stille krav til importerede varer fra Island. Men EU-Kommissionen afslog at forbyde import af PMSG og besluttede i stedet at se på god praksis for produktionen – og dermed stille krav til blodfarmene om god praksis.  

§20-spørgsmålet besvares mundtligt d. 28. maj 2025.