11. apr '25Fødevarer

Se de nye skjulte optagelser: Islandske hopper med føl tappes for blod

Skjulte optagelser fra dyreaktivister viser, hvordan hestefarme i Island indfanger drægtige hopper og tapper blodet for at lave medicin, der øger fertiliteten hos andre dyr. Trods formaninger fra tidligere landbrug- og fødevareminister køber danske svinebønder fortsat hormonet.

Screenshot 2025 04 10 at 15.21.59
Skjulte optagelser af islandske hopper, der tappes for blod, kritiseres af eksperter. I blodet er et hormon, der bl.a. gør danske grise mere fertile. Foto: Animal Welfare Foundation og Tierschutzbund Zürich . Grafik: Louise Koch/Danwatch

Hesten sparker og kæmper for at komme fri af den smalle bås, men dens hoved surres fast til et hjørne af båsen med et reb. Et menneske stikker en nål i hestens hals og i de næste minutter løber fem liter blod gennem en slange og ned i en spand. 

Scenen stammer fra nye skjulte optagelser fra en hestefarm på Island fra dyrevelfærdsorganisationerne Animal Welfare Foundation og Tierschutzbund Zürich, som Danwatch har fået adgang til. 

Mere konkret er scenen et levende eksempel på, hvordan drægtige hopper i Island stadig udnyttes som led i at fremstille hormonpræparatet PMSG, der kan bruges til fertilitetsbehandlinger af bl.a. grise i Danmark, så de kan få flere pattegrise med kortere mellemrum. 

Pmsg kæde
Hormonet gonadotropin, også kaldet PMSG (Pregnant mare’s serum gonadotropin) trækkes ud af blodet fra en drægtig hoppe eller hoppe med føl, hvorefter hormonet gives videre til grise som et fertilitetshormon. Illustration: Louise Kock

Ekspert: “Ikke god dyrevelfærd”

Danwatch har vist optagelserne til Janne Winther Christensen, ekspert i hestes adfærd, stressbiologi og velfærd på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab – og hun er ikke i tvivl: 
“Det er rystende. Der foregår håndtering af hestene, som absolut ikke er i overensstemmelse med god dyrevelfærd”, siger hun. 

Danwatch kan nu dokumentere, at danske svinebønder fortsat køber og anvender PMSG på trods af, at Dyrlægeforeningen fraråder det, og på trods af, at den tidligere minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn(S), for få år siden kaldte metoden for “rystende og fuldstændig uacceptabel”. 

Tal fra Fødevarestyrelsen viser således, at salget af PMSG – omend i mindre grad – fortsætter til danske svinebønder. Så sent som i februar i år, blev der solgt Suigonan Vet fra den danske virksomhed MSD Nordic til danske svinebønder. I alt anvendte danske svinebønder cirka 30.000 doser med PMSG i 2024.

Derfor er det en lukrativ forretning for islandske stutterier at indfange hopperne om sommeren, tappe fem liter af deres blod og sælge det videre til medicinalindustrien, der producerer fertilitetshormoner og sælger det videre til svinebønder. 

Du kan se hele videoen her – vi advarer på forhånd om stærke billeder. Og her er et sammendrag:

Arnthor Gudlaugsson, adm. direktøren for det islandske biotekfirma, der køber blodet fra hopperne medgiver i en udtalelse til Danwatch, at nogle af billederne er problematiske:

“I videoen ser vi nogle tilfælde, der kan være blevet håndteret anderledes. I de fleste tilfælde ville en retfærdig forklaring eller mere fuldstændige optagelser have kastet et bedre lys over hændelsernes alvor. I nogle andre må vi indrømme, at vores regler er blevet overtrådt”.

  • Hvad er din reaktion på indholdet af videoerne? 

“I videoen ser vi nogle tilfælde, der kan være blevet håndteret anderledes. I de fleste tilfælde ville en retfærdig forklaring eller mere fuldstændige optagelser have kastet et bedre lys over hændelsernes alvor. I andre må vi indrømme, at vores regler er blevet overtrådt. 

I videoen ser vi en mand, der slår en hoppe med et hult plastrør og sparker hende eller i det mindste mod hende, når hun ikke forstår, at han vil have hende til at bevæge sig i en bestemt retning. Dette er et klart brud på de adfærdsregler, som Isteka opstiller som køber af produktet”. 

“Men disse optagelser er faktisk delvist blevet offentliggjort før, og vi har derfor haft mulighed for at undersøge sagen og træffe modforanstaltninger, som allerede er blevet præsenteret for og accepteret af de involverede interessenter”. 

“Den pågældende arbejder kan ikke deltage i sæsonen 2025, og hvis han ønsker at gøre det længere ud i fremtiden, skal han på forhånd omskoles formelt. Der må ikke bruges pinde på denne gård og obligatorisk, men alligevel let redesign af faciliteterne vil lette det. Det bliver der ført kontrol med inden næste sæson. Nultolerance implementeret over for gården i tilfælde af voldelig adfærd, udelukkelse fra processen, hvis den overtrædes. Videoovervågning skal installeres for høstperioden 2025”.

  • Hvad er din reaktion på eksperternes udtalelser om, at hopperne er stressede og udsat for smerter? 

“Skånsom håndtering er nøglen til en nem og gnidningsfri høst. Dette kan nemt opnås ved at følge nogle få nøgleregler, som er en del af vores træningsmateriale og kontrakter med landmænd og dyrlæger. I typiske omgivelser er stress således minimal, og smerte af enhver art kan ikke forventes. Der kan opleves let og midlertidigt ubehag. Heste er af natur flugtdyr, og derfor kan deres flugtrespons blive aktiveret. Af den grund tjener fastspændinger som beskyttelse for hoppen såvel som arbejderen”. 

“Det er vigtigt for os, at en arbejder i tilfælde af reaktivitet placeres tæt på hoppen for hurtigt at berolige hende. Hopper, der gentagne gange viser tegn på usædvanlig reaktivitet under processen, bør genoptrænes tilstrækkeligt eller udelukkes fra processen, hvis det mislykkes. Omskoling vil omfatte at udsætte dem for de samme betingelser igen”.

  • Hvad er din kommentar til, at håndteringen af hestene i videoen, ifølge vores eksperter, er i strid med principper for hestevelfærd? 

“Vi er absolut uenige i, at processen, når den udføres korrekt, overtræder nogle principper for hestes velfærd. Individuelle afvigelser kan dog forekomme og skal naturligvis undersøges. Isteka gør netop det og samler systematiske tilfælde af afvigelser og uheld under hver blodprøvetagning. Dette system har gjort os i stand til at udskille gentagne afvigelser og tendenser i afvigelser og dermed hjulpet os med løbende at forbedre processen og rammerne omkring den. Efter hver sæson gør vi højdepunkterne, hvis hver sæson, tilgængelige for offentligheden”, skriver direktøren og henviser til Istekas hjemmeside

  • Er denne praksis, som vist i videoerne, i overensstemmelse med jeres retningslinjer for aftapning af PSMG?

“Enhver voldelig adfærd er tydeligvis ikke i overensstemmelse med vores retningslinjer. Processen kan virke fremmed for dem, der ikke er bekendt med den, og mange kan have problemer med at identificere, hvad der er dårlig adfærd, og hvad der er normalt”, skriver han og henviser til en video, som er taget på en gård sidste sommer. 

“Det skete sådan, at AWF/TSB havde sat deres spionkameraer op netop den dag og har offentliggjort noget materiale fra det, og som altid hævdede, at alt var grueligt galt. Den fulde og uredigerede video viser en normal arbejdsdag under blodopsamling. De fleste hopper er rolige, og der sker ingen registrerbare uheld. En håndfuld hopper viser, at de helst vil være stille ude i marken, altså ved at ryste på hovedet. Disse dyrs adfærd tyder ikke på psykologisk eller fysisk skade. Arbejdernes adfærd er selvforklarende”. 

Salg af PSMG

Souvigonan Vet, som hormonet hedder i Danmark, sælges i ganske små mængder, men til en høj værdi. Det har ikke været muligt at finde prisen i Danmark, men ifølge toldpapirer fra Uruguay til Europa i 2022 var værdien 15.000 USD eller 99.000 kr per gram PMSG. Kilde: Vetstat.

En win/win model

I en anden video på Youtube løber flokke af vilde islandske heste frit i solskinnet på endeløse vidder af grønt græs. En stemme fra biotekvirksomheden Isteka forklarer, at tapning af blod i årtier har været en “win/win model, der kombinerer landbrug med ny teknologi”. 

Billeder af heste, der roligt venter i en fold, understøttes af fortælleren: 

“Selve blodtapningen finder sted i et roligt miljø af kompetente medarbejdere, hvor hopperne ledes ind i bås og sikret, så den ikke kommer til skade”. 

Videoen er fra biotekvirksomheden Isteka, der siden 1990 har købt hesteblod fra islandske farmere og solgt PMSG-hormonet videre til medicinalvirksomheder, hvilket ser ud til at være en god forretning: 

Sidste år tappede Isteka blod fra 4225 hopper, der ifølge biotekvirksomhedens årsrapport hver indbragte en profit på, hvad der svarer til 5800 kroner, hvilket bliver til en profit på 24,5 millioner, omregnet til danske kroner. 

På Istekas hjemmeside er et afsnit dedikeret til dyrevelfærd, og Isteka skriver, at både islandske myndigheder og de selv laver kontroller på farmene hvert eneste år.

“Enhver voldelig adfærd er tydeligvis ikke i overensstemmelse med vores retningslinjer”, skriver Arnthor Gudlaugsson i en mail til Danwatch, hvor der også står:

“Processen (tappe blod fra hopper red.) kan virke fremmed for dem, der ikke er bekendt med den, og mange kan have problemer med at identificere, hvad der er dårlig adfærd, og hvad der er normalt”, skriver Arnthor Gudlaugsson og henviser til en video, som er taget på en gård sidste sommer.

I videoen bevæger både medarbejdere og heste sig roligt ind i boksene, hvor de får tappet blod.

“Unødvendig stress og tvang”

Tapning af blod foregår mange steder, også i Danmark, hvor forskere blandt andet bruger det til forskning og medicinsk brug, og det skader ikke hestene, hvis det gøres ordentligt, påpeger Janne Winther Christensen. Men det er ikke tilfældet på de videoer, som Danwatch har vist hende, mener hun. 

Mange hopper, hvoraf nogle har føl, presses sammen i en lille fold, og derefter tvinges hestene ind i smalle gange med slag fra piske og kæppe. 

“De kæmper og undviger, og det er uden tvivl stressende. Hopperne producerer en masse stresshormoner, som påvirker både deres ufødte føl og det føl, der er med ved deres side, og næste gang de indfanger hestene, vil de allerede blive stressede. Det er en ond cirkel. Jo flere negative oplevelser en hest har med mennesker, jo mere stresset vil den blive”, siger Janne Winther Christensen.

Én efter en tvinges de ind i en smal boks. Nogle sparker og forsøger at springe ud af boksen, men hoppens hoved bindes fast i det øverste hjørne, mens de kæmper for at komme fri.

“Det er uden tvivl smertefuldt for hesten at være bundet i den position”, siger Janne Winter Christensen. 

I videoen hænger hesten pludseligt slapt i rebgrimen, mens en medarbejder forsøger at løfte hestehovedet. 

“Den giver op”, siger Janne Winter Christensen:  “Den har forsøgt at undslippe og kæmpe sig fri, og nu er den i en tilstand af det, vi kalder tillært hjælpeløshed. Hoppen underkaster sig smerten”. 

Janne Winter Christensen kalder det “vanvittigt at se på” og understreger, at der findes måder at tappe blod fra heste på, der er forsvarligt for både heste og mennesker:

“Man kan godt træne heste til at få tappet blod. Hvis hopperne eksempelvis forventede foder og god behandling, så ville man få rolige heste. Så det må være, fordi man ikke vil lægge den mængde træning i, der skal til”.  

Blodprøver uden fiksering

Hvis en dyrlæge skal tappe blod fra en hest, vil man sikre sig, at hesten er rolig og tryg, og her er en tvangsboks en udmærket ide, forklarer professor på Aarhus Universitet og dyrlæge Martin Krarup Nielsen, der også har set videoen.

“Den skal stå med hovedet oppe, og det kan en hest godt gøre i en tvangsboks uden at være bundet, og ofte vil den stå meget løst bundet, så den kan bevæge hovedet”, forklarer han og giver Janne Winther Christensen ret i, at hovedproblemet er, at hestene ikke er trænet til at være i hænder på mennesker. 

“I min egen forskning med heste har vi investeret meget tid i at vænne hestene til at være i hænder under rolige forhold og gøre dem fortrolige med tvangsbokse og andre installationer og procedurer. Her har vi altid kunnet injicere medikamenter og tage blodprøver helt uden at fiksere hestene. Det vil sige, at de står løst og kan se deres kammerater under hele proceduren”, forklarer han. 

Den islandske fødevare- og veterinærmyndighed siger til islandsk TV, RUV, at det er “unormalt”, at hopper bliver slået og sparket, før de bliver ført ind i båse under blondindsamling.

  • De skjulte optagelser fra seks hestefarme i Island er foretaget med skjult kamera af aktivister fra dyrevelfærdsorganisationerne Animal Welfare Foundation og Tierschutzbund Zürich.
  • Danwatch er i besiddelse af optagelserne i deres fulde længde, og vi har vist dem til eksperter i hestevelfærd og dyretik, som har vurderet, hvorvidt der er tale om mishandling af hestene, og hvorvidt blodtapning af heste med henblik på udvikling af fertilitetsbehandling af landbrugsdyr kan kategoriseres som dyreforsøg.
  • I den forbindelse har vi også vist ekstra hensyn ift at give selskabet Isteka den fornødne mulighed for at kommentere sagen. 
  • Danwatch har valgt at bringe de skjulte optagelser fra Island, fordi vi vurderer, at de har en væsentlig samfundsmæssig interesse. Både i forhold til dyrevelfærd og reglerne for blodaftapning – og i forhold til, at hormonet, PMSG, anvendes i Danmark. 
  • Herudover er der også en væsentlig etisk problemstilling ift om den potentielle nytte ved PMSG opvejer hoppernes lidelse. Det ligger også fast, at den journalistiske dokumentation for hoppernes forhold under blodaftapning ikke kunne være tilvejebragt gennem sædvanlig åben research.
  • Du kan se videoerne her.

“Vi stoler på vores leverandør”

Billeder af drægtige islandske hopper, der får tappet blod under smerter og angst, ramte medierne allerede i 2021, efter de samme aktivister fra Tierschutz Bund og Animal Welfare Foundation første gang viste skjulte optagelser fra et udvalg af islandske hestefarme. 

MSD Nordic er en af de medicinalvirksomheder, der anvender PMSG til at producere fertilitetshormonet Suigonan Vet, som de sælger til bl.a. danske svinebønder. I 2021 mente MSD Nordic, at billederne af hestemishandling fra Island, var “isolerede tilfælde”, hvilket deres islandske leverandør, Isteka, havde bekræftet over for dem. 

Vi ville gerne have spurgt MSD Nordic, hvad de siger til de nye skjulte optagelser, som får kritik af eksperter? Vi ville også gerne have spurgt dem, hvorfor de ikke bruger syntetiske alternativer, når de nu findes på markedet? 

MSD Nordic kommunikationsansvarlige, Ayşegül Kaptan, skriver i en mail, at de ikke ønsker at stille op til interview. I stedet har de sendt et skriftligt svar, hvor de ikke svarer på de konkrete spørgsmål, men generelt skriver, at “leverandører (skal) overholde MSD Animal Healths kontraktstandarder”.

MSD Animal Health er dedikeret til den etiske og ansvarlige behandling af alle dyr, der bruges i udviklingen af medicin og vacciner. Beslutninger om dyrepleje, -anvendelse og -velfærd træffes ved at balancere videnskabelig viden og myndighedskrav med hensyn til etiske og samfundsmæssige værdier.

Plasma-baserede produkter bruges til både menneskers og dyrs sundhed og kan give terapeutiske fordele for en række forskellige tilstande. Alle dyrs sikkerhed og velvære er vores prioritet. Det er produkter fremstillet med blodplasma fra heste. De bruges til at forbedre fertiliteten hos kvæg, svin, får og geder, som ikke kan gøre det alene.

MSD Animal Health henter plasma fra leverandører, som er eksperter i blodplasmaopsamling. Alle leverandører er forpligtet til at overholde lokale og regionale lov- og regulatoriske krav vedrørende indsamling af blodplasma for at sikre hestenes velfærd til enhver tid. Gårdene er underlagt periodiske inspektioner fra MSD Animal Health-dyrlæger samt de lokale myndigheder.

Derudover skal alle leverandører overholde MSD Animal Healths kontraktstandarder vedrørende veterinærtilsynskrav, såsom overvågning for anæmi og strenge grænser for (mængden og hyppigheden af) blodopsamling. Desuden er alle leverandører også bundet af MSD adfærdskodeksen, der er offentligt tilgængelig på www.MSD.com. Som en børsnoteret virksomhed er MSD forpligtet til at overholde SEC-reglerne vedrørende finansielle oplysninger. Vi oplyser ikke individuelle salgstal på markedet som standard praksis.

Danske dyrlæger fraråder PMSG

I 2021 udtalte Danske Dyrlægeforening på baggrund af billederne fra Island, at de “fraråder brug af PMSG til svin, indtil lægemiddelproducenterne og hesteavlerne kan fremlægge dokumentation for, at produktionen foregår efter instruksen”. 

Til dato har de ikke set ny dokumentation, og de fraråder fortsat, at danske svineavlere bruger PMSG for at få flere pattegrise med kortere mellemrum, skriver specialdyrlæge i svinesundhed, John Haugegaard, fra Danske Dyrlæger til Danwatch. 

Han oplyser, at danske svinebønder anvender cirka 30.000 doser med PMSG årligt:

“Det svarer til, at 0,3 % af søerne behandles, hvilket er en halvering siden 2022, hvor der sidst var fokus på området”.

“Produktet er godt til at hjælpe søer, som har haft en lidelse i sidste diegivning, eller ikke har ædt så godt, at de kan komme med en ordentlig brunst. Hormonet er med til at udvikle og løsne æggene (fra æggestokken), så soen får et normalt kuld”, skriver John Haugegaard:

“Vi anvender gerne produktet til disse problemsøer, men såfremt der er problemer med produktionen af produktet, kan vi sagtens undvære det”. 

  • I har frarådet brugen af PMSG siden 2022, men danske dyrlæger udskriver det stadig? 

“Vi kan kun vejlede og rådgive. Hvis det bliver forbudt, så er det jo forbudt, og så finder vi på noget andet, det er jo lidt et luksusprodukt”, siger John Haugegaard.

  • Så hvad er jeres råd efter de nyeste videooptagelser? 

“Det, som hestene udsættes for på videoen, er klart ikke i orden, og det lader til, at der ikke er styr på det, så vi anbefaler, at man skal lade være med at bruge det”. 

Mere om samme virksomhed: MSD Nordic