Hestens Værn vil nu stille spørgsmål til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V). Det sker efter offentliggørelsen af skjulte optagelser, hvor islandske hopper tvinges ind i bokse med stokke og piske, hvorefter de bindes fast og tappes for blod.
I hoppernes blod findes det kostbare hormon PMSG, der bruges som fertilitetshormon til kvæg og grise, og Danwatch har dokumenteret, at danske svineavlere fortsat køber hormonet på trods af advarsler fra Dyrlægeforeningen og tidligere minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S).
I et folketingssvar til folketingsmedlem Torsten Gejl fra Alternativet i marts 2022, slog Rasmus Prehn fast, at han fremadrettet vil have “sikkerhed for, at produktionen af præparatet sker under dyrevelfærdsmæssigt forsvarlige forhold”.
Alligevel dukker nye skjulte optagelser op af hopperne, der tappes for blod, under voldsom tvang.
“Det er voldsomt”, siger Ghita Zangger Madsen, sekretariatsleder for Hestens Værn og understreger, at hun vil have ministerens svar på, “hvorfor den forstemmende praksis foregår, og hvad planen er for at stoppe brugen af hormonet i Danmark”.
“Unødvendig smerte”
Tapning af blod behøver ikke at skade hestene, hvis det gøres ordentligt, men det er ifølge flere eksperter ikke tilfældet på flere islandske hestefarme, som Danwatch i dag kan bringe skjulte optagelser fra. Samme farme, der eksporterer PMSG til Danmark.
“Halvvilde heste adskilles fra deres føl og tvinges ind i små folde med andre heste, som de ikke er i familieflok med. Det giver fysisk konflikt, og nogle af hestene kan komme alvorligt til skade”, siger hun og peger dernæst på de ansattes håndtering af hestene, siger Ghita Zangger Madsen på baggrund af det videomateriale, hun har set.
Optagelserne af de mishandlede heste rammer offentligheden få måneder før, at den ansvarlige biotekvirksomhed, Isteka, skal have fornyet tilladelsen til at tappe blod fra hestene. Og det kan blive svært, vurderer Mickey Gjerris, lektor i bioetik på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.
Dyreforsøg eller produktion af lægemiddel?
Allerede i maj 2023 fik Island en advarsel fra EU. Den europæiske overvågningsmyndighed ESA påpegede, at blodtapningen fra islandske heste i Island var i strid med EU-regler om beskyttelse af dyr, der bliver anvendt til videnskabelige formål. Selvom Island ikke er medlem af EU, kan EU godt stille krav til importerede varer fra Island.
Et par måneder senere, i september 2023, erkendte den islandske regering i et svar til ESA, at blodtapning fra drægtige hopper hører under EU-reglerne, der er implementeret i Islands egen lovgivning.
Netop denne lov får betydning for Istekas ansøgning om en ny tilladelse, for kort sagt betyder det, at biotekvirksomheden skal påvise tre ting, forklarer Mickey Gjerris.
Den potentielle nytte ved lægemidlet skal opveje dyrenes lidelse, og man skal vurdere, om der findes alternativer til tapning af blodet fra hestene, om der kan bruges færre dyr, og om ubehaget hos dyrene eventuelt kan mindskes.
Selvom Isteka ifølge deres årsrapport fra 2024 har reduceret antallet af hopper, så findes der syntetiske alternativer til PMSG, og det svækker argumentet for fortsat brug af blod fra drægtige hopper – selvom de er dyrere, siger Mickey Gjerris.
Alt dette skal Isteka kunne påvise i en rapport til de islandske veterinærmyndigheder.
“Det mener jeg ikke, at de kan påvise”, siger Mickey Gjerris og tilføjer: “Faktisk er det besynderligt, at tapningen af blod overhovedet hører ind under dyreforsøg, eftersom det er tydeligt, at det, der foregår, er kommercielt salg af et lægemiddel til grise for at øge produktionen af grise”.
I maj 2023 afslog EU-Kommissionen at gøre import af PMSG forbudt, men indvilgede i stedet i at se på, hvordan man sikrer god praksis for produktion eller stiller krav til blodfarmene om god praksis.
“Det ville give mening, at medicinske produkter, der skal markedsføres i EU, skal være produceret i overensstemmelse med gældende lovgivning i EU. Hvis ikke, kan det ikke komme på markedet”, siger Mickey Gjerris.