Serie:

Som vores fotografer oplevede det.

Shafiur Rahman i Bangladesh

“Manden mistede sit ben, og fik ingen støtte fra arbejdsgiveren, udover at de betalte for amputeringen” .

Serie: Som vores fotografer oplevede det. Shafiur Rahman i Bangladesh

Danwatch arbejder ofte sammen med fotografer, når vores journalister er på researchrejse ude i verden. Billeder udgør et vigtigt element i vores undersøgende journalistik og er ofte afgørende for at dokumentere den historie, vi arbejder med. 

Fotograf Shafiur Rahman og journalist Norma J. Martinez, var i 2016 på researchrejse i Bangladesh. De dokumenterede, hvordan Mærsk pressede en tysk skibsejer til at sende 14 skibe til livsfarlige værfter i Bangladesh og Indien, alt imens selskabet brystede sig af at være frontløber på bæredygtighed.

Læs her om Shafiur Rahmans oplevelser og indtryk under rejsen, samt om hans bedste billede fra turen.

Hvorfor har du valgt det her billede?

“Der var mange billeder at vælge mellem, og jeg mener, at der er mange sørgelige historier, der skal fortælles om det her. Billedet valgte jeg for at fange læsernes opmærksomhed. Det har et helt særligt blikfang, der kan lokke dem til at læse artiklen.”

Var der noget særligt du ville have frem i billedet?

“Jeg ville gerne give læserne en fornemmelse af skibenes størrelse. Der burde jo være strenge krav til sikkerhedsforanstaltninger, når der arbejdes i de højder, hvilket der utroligt nok ikke var.”

Hvordan oplevede du at se arbejdsforholdene på skibsværfterne?

“At opleve størrelsen på skibene og de højder, der arbejdes i uden sikkerhedsudstyr var en øjenåbner. Man er nødt til at opleve det tæt på, for at forstå, hvor ekstremt og farligt det er. Det gjorde et stort indtryk.”

Tror du, at arbejderne var bevidste om de ekstreme arbejdsforhold?

“Ja, det ved jeg, at de var. Vi talte for eksempel med en arbejder, der var blevet tvunget til at arbejde, selvom han havde fortalt sin overordnede, at forholdene ikke var sikre. Manden mistede sit ben, og fik efterfølgende ikke nogen støtte fra sin arbejdsgiver, udover at de betalte for amputeringen af hans ben.”

Hvad er din rolle som fotograf, når du tager billeder for Danwatch?

“Jeg filmer, fotograferer og dokumenterer vidneudsagn, der belyser uetiske fremgangsmåder som fx. farlige arbejdsforhold. Derudover prøver jeg altid at holde en forbindelse til de folk, jeg fotograferer og ikke udstille dem som ofre, uanset hvad arbejdet handler om.”

Har du fået noget ud af at være med på undersøgelsen?

At opleve skibsværfterne, at se arbejdsforholdene og høre arbejdernes historier var meget specielt. Når man hører historier, og taler med folk der er blevet fuldstændig forsømt, efterlader det selvfølgelig et stærkt indtryk. Mine billeder kan forhåbentligvis være med til at ændre noget.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664