Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Miljøskadelig skibsophugning er fortsat tilladt

Ny EU-liste over godkendte skibsværfter kan fortsat tillade stærkt forurenende skibsophugning, som den var skabt til at forhindre. Listen vækker bekymring hos eksperter og politikere.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sally Jensen
Sally Jensen
Journalist

Når udbrændte europæiske skibe skal skrottes, har rederier indtil nu kunnet vælge at få opgaven klaret på værfter i Indien og Bangladesh, der benytter sig af den såkaldte beaching-metode. Ved beaching-metoden ophugges skibe på strande, hvor tidevandet skyller ophugningsarbejdets livsfarlige affald og giftige kemikalier direkte ud i havet.

Efter massiv kritik af beaching-metoden har Europa-Kommissionen taget initiativ til at formindske de miljømæssige skader ved skibsophugning. En forordning med skærpede retningslinjer og en liste over godkendte værfter træder i kraft den 31. december 2018. Herefter må EU-skibe kun sejles til de godkendte værfter, når de skal skrottes.

Selvom retningslinjerne nu er mere vidtrækkende end tidligere, er der alligevel et problem med forordningen, siger Alla Pozdnakova, professor ved Scandinavian Institute of Maritime Law:

“EU-forordningen nævner slet ikke beaching direkte. Det er altså utydeligt, om beaching overhovedet bliver ulovligt.”

Rederier kæmper imod skærpelserne

I 2016 bragte Danwatch en undersøgelse om de kritisable arbejds- og miljøforhold på værftet Shree Ram i Indien, der har ophugget skibe for Mærsk. Værftet benytter sig, ligesom alle andre indiske værfter, af beaching-metoden.

Alligevel er værftet netop blevet inspiceret af Europa-Kommissionen og står til mulig blåstempling. Ingvild Jenssen er direktør for den internationale NGO Shipbreaking Platform. Hun udtrykker bekymring for kommissionens inspektioner af de udskældte værfter og tilføjer:

“Nøglespørgsmålet at stille på værfter som Shree Ram må være, om den praksis ville være godkendt på et værft i EU? Hvis svaret er nej, så har værftet ingen plads på EU-listen. Listen kan ikke udgøre en dobbeltstandard.”

Europa-kommissionen står dog ikke alene med afgørelsen for, hvilke værfter, der bliver godkendt. Den endelige afgørelse træffes af Det Europæiske Råd, og inden da får alle stakeholders mulighed for at kommentere på kommissionens anbefaling.

Nogle af stakeholderne er rederier, der presser på for, at de billige værfter i Indien og Bangladesh bliver godkendt, fortæller Ingvild Jenssen:

“Der er et stort pres fra rederiernes side om at greenwashe beaching. Jeg håber, at kommissionen vil offentliggøre tilstrækkeligt detaljerede, gennemsigtige, tekniske begrundelser for, at værfter som Shree Ram ikke bør godkendes på baggrund af deres utilfredsstillende miljø- og arbejdsforhold, til at det vil være svært for stakeholders at komme med indvendinger imod det.”

Politisk uenighed

I Danmark frygter partiformand for SF, Pia Olsen Dyhr, at beaching-værfter vil ende med at blive godkendt til listen. Hun har derfor spurgt miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til problematikken.

Jakob Ellemann-Jensen bekræfter, at værfter med beaching-faciliteter stadig kan blive godkendt i overensstemmelse med EUs retningslinjer. Pia Olsen Dyhr er skuffet over regeringens tilgang til sagen. Hun udtaler, at hun ikke vil lade diskussionen om beaching-anlæg strande her, og tilføjer:

”Vi mangler stadig at få ministeren til at arbejde for, at beachingværfter – uanset hvor de befinder sig i verden – ikke optages på EU-listen. Alt tyder desværre på, at også den nye, grønnere minister følger sin forgængers fodspor.”

Pia Olsen Dyhr henviser i citatet til tidligere miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, der var involveret i flere omdiskuterede sager omkring miljøspørgsmål.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.