17. mar '25Handel

Trods henrettelsesrekord: Danmark rykker tættere på Saudi-Arabien

Dansk eksport buldrer afsted i Saudi-Arabien, og med to ministerbesøg i februar forsøger regeringen at fremme endnu mere samhandel med landet. Ifølge ekspert kræver det dog, at virksomhederne laver grundig due diligence, hvis de ikke skal bidrage til menneskerettighedskrænkelser.

Denmarks foreign minister in saudi arabia
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) besøger Riyadh i Saudi-Arabien, søndag den 2. februar 2025.Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix

Trods massive brud på menneskerettighederne og historisk mange henrettelser flokkes danske virksomheder i stor stil om Saudi-Arabien. 

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Her fremgår det, at den danske vareeksport til Saudi-Arabien i 2024 var på 7,8 milliarder kroner. Det er en stigning på 11,3 procent i forhold til året før.

For at understøtte denne udvikling bød februar på ikke ét, men hele to ministerbesøg fra den danske regering netop med det formål at promovere den dansk-saudiske samhandel.

Først var det Lars Løkke Rasmussen (M), der som den første danske udenrigsminister siden 2016 lagde vejen forbi den saudiske hovedstad. Forud for sin rejse udtalte Løkke, at han håbede, at besøget kunne åbne døre for de danske virksomheder.

Senere samme måned deltog fødevareminister Jacob Jensen (V) i et erhvervsfremstød i Riyadh med en delegation fra Landbrug & Fødevarer.

Saudi-Arabien er Mellemøstens største økonomi, og som de nye eksporttal indikerer, så har danske virksomheder etableret et solidt fodfæste på det saudiske marked allerede inden ministrenes charmeoffensiv.

Inde i varmen igen

Ministerbesøgene i Riyadh er ikke kun et udtryk for en voksende dansk interesse i det saudiske marked – de afspejler også, at Saudi-Arabien officielt er inde i varmen igen efter drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi i 2018 ellers vakte stor fordømmelse blandt danske politikere.

Den saudiske ambassadør i København skulle stå skoleret hos daværende udenrigsminister Anders Samuelsen, og Danmark udeblev fra en række møder i Saudi-Arabien i protest.

Der blev dog aldrig indført bredere økonomiske sanktioner, og den danske vareeksport voksede knap 55 procent i perioden 2019-2024. 

En forklaring på dette kan være, at Saudi-Arabien i samme periode har accelereret landets økonomiske reformprogram, som er drevet af massive investeringer i alt fra infrastruktur til grøn omstilling.

Men mens der i de senere år er opstået nye muligheder for danske virksomheder, er Saudi-Arabien fortsat en autoritær stat, og alene i 2024 blev mindst 338 personer henrettet – det højeste antal i mere end 30 år. 

Landets menneskerettighedskrænkelser fik også fornyet fokus i efteråret, som optakt til at Saudi-Arabien blev valgt som VM-værter i 2034, hvor blandt andre Amnesty International påpegede manglende rettigheder til de mange millioner af migrantarbejdere i landet.

Derfor bør danske virksomheder også være opmærksomme på deres ansvar, hvis de engagerer sig i landet, siger Sune Skadegaard Thorsen, ekspert i virksomheders samfundsansvar hos GLOBAL CSR.

 “Som på andre markeder er der en risiko for, at virksomhederne halter bagefter omkring deres gennemsigtighed for menneskerettigheder”, siger han.

Det gælder især virksomhedernes miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige ansvar – de såkaldte ESG-forhold (Environmental, Social, Governance) – hvor mange danske virksomheder ifølge Sune Skadegaard Thorsen er udfordrede. 

“Problemet er, at der er så få virksomheder, der sørger for due diligence i dag. Der er også mange, der ikke kan give en forklaring på, hvordan de konkret arbejder med menneskerettighederne”, siger han.

Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan danske virksomheder i Saudi-Arabien risikerer at blive involveret i arbejdsforhold med manglende retningslinjer for menneskerettigheder.

Øget dansk tilstedeværelse i Saudi-Arabien

Trods de udfordringer, der følger med, har flere danske virksomheder etableret sig i Saudi-Arabien gennem konkrete projekter.

Novo Nordisk har indgået et partnerskab med Lifera, en virksomhed ejet af Saudi-Arabiens Offentlige Investeringsfond (PIF), om lokal insulinproduktion, og Haldor Topsøe har underskrevet en udviklingsaftale med Aramco, det statsejede olieselskab i Saudi-Arabien, om at producere lavemissions produktion af brint.

Under sit besøg sidste måned underskrev Lars Løkke Rasmussen også en aftale med det saudiske transportministerium, der skal styrke samhandlen inden for logistiksektoren, hvor danske virksomheder allerede har en stærk tilstedeværelse:

I 2024 åbnede Mærsk virksomhedens største logistikcenter i Mellemøsten i den saudiske havneby Jeddah, og DSV er involveret i megaprojektet NEOM, hvor den danske logistikgigant har indgået et partnerskab til en værdi af ti milliarder dollars.

DSV skriver i deres seneste årsrapport, at samarbejdet med NEOM bliver styret ud fra begge parters standarder inden for blandt andet bæredygtighedsspørgsmål.

Landbrug & Fødevarer skriver i en mail til Danwatch, at de bakker op om danske fødevareproducenter, der forfølger muligheder inden for rammerne af national og international lovgivning og ansvarlig virksomhedsadfærd.

“Vi ændrer ikke verden ved at blive hjemme eller kun handle med Tyskland, Norge, Storbritannien og Sverige”, skriver de.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Udenrigsministeriet vedrørende Lars Løkke Rasmussens besøg i Saudi-Arabien. De henviser i stedet til et interview, ministeren gav i Go’ Morgen Danmark 4. februar.

“Hvis vi engagerer os med Saudi-Arabien, kan vi måske gøre Mellemøsten lidt fredeligere og Danmark lidt rigere”, lød det fra udenrigsministeren i interviewet.

Danwatch har spurgt Dansk Industri, om de mener at danske virksomheder er gode nok til at lave due diligence, når virksomhederne opererer i Saudi-Arabien. Dansk Industri er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Afdelingschef i Handel, Marked & Geopolitik hos Landbrug & Fødevarer, Kenneth Lindharth Madsen

“Danmark er som en lille og åben økonomi afhængig af samhandel. Det gælder også ift. lande, vi ikke er fuldt ud enige med. Danske virksomheder er med til at bære danske værdier ud i verden, når de fx stiller krav til lokale samarbejdspartnere. Vi ændrer ikke verden ved at blive hjemme eller kun handle med Tyskland, Norge, Storbritannien og Sverige. Landbrug & Fødevarer bakker op om de danske fødevareproducenter, der forfølger muligheder i hele verden inden for rammerne af national og international lovgivning og ansvarlig virksomhedsadfærd.”

Det ville vi gerne have spurgt Udenrigsministeriet om

  • Hvordan forholder Udenrigsministeriet sig til, at udenrigsministeren aktivt fremmer dansk samhandel til Saudi-Arabien, når landet fortsat begår menneskerettighedskrænkelser – herunder et rekordhøjt antal henrettelser i 2024? 
  • Er der et dilemma i at styrke samhandlen med et land, der af en lang række internationale organisationer kritiseres for bl.a. manglende rettigheder til migrantarbejdere, der udgør en stor del af landets arbejdsstyrke?