Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Mød whistlebloweren, der pegede på fejl i Pfizer-vaccinen og blev tysset helt ned

I denne uge ser vi nærmere på social ansvarlighed hos dem, der er med til at redde vores liv. 12.000 kemikalier er ved at blive forbudt af EU Kommissionen, der i denne uge også fik et sagsanlæg i nakken for hemmeligholdte vaccinekontrakter. Men først til historien om whistlebloweren, som vi måske aldrig kommer til at høre mere til.

Brooke Jackson fik et chok, da hun i marts fandt et brev i sin brevkasse. Brevet var fra det amerikanske justitsministerium, og selvom det var sendt anbefalet, var brevet åbnet. Hvad der stod i brevet, angår på en måde os allesammen.

Justitsministeriet skrev, at de ikke ville rejse en sag på kvindens vegne mod medicinalvirksomheden Pfizer og deres leverandør, Ventavia. Sagen handlede ellers om manglende kontrol af den corona-vaccine, som millioner af mennesker i hele verden har fået. 

Brooke Jackson fortæller en historie, der er skræmmende læsning. I præcis atten dage i september 2020 var hun regionsdirektør i Ventavia, en virksomhed i Texas, der lavede såkaldte fase 3 forsøg på Pfizers Covid19-vaccine. Vaccinen hele verden ventede på. 

Allerede første dag i sin nye stilling så Brooke Jackson angiveligt fejl og sjusk, der fik hende til at spærre øjnene op. Alvorlige bivirkninger, der aldrig blev fulgt op på. Fabrikation af data. Manglende godkendelser fra forsøgspersonerne, og forkerte mærkninger på vacciner, der blev opbevaret ved forkerte temperaturer. Efter eget udsagn underrettede hun ledelsen mange gange.

Ledelsens svar var, at der manglede personale. 

Efter 18 dage fik hun nok og sendte en mail til den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, der også er ansvarlig for kontrol med medicinalvirksomheder. Mailen indeholdt 400 screendumps af mails, noter og fotos af fejl og sjusk hos Ventavia. Samme dag blev Brooke Jackson for første gang i 20 år fyret fra et job som ekspert i kliniske forsøg, hun “passede ikke ind”, lød det fra ledelsen.

Så sendte Brooke Jackson al sin dokumentation til British Medical Journal, der skrev historien. Men Facebook censurerede British Medical Journal, når de ville dele historien. Det sociale medie mente, at whistlebloweren manglede “kontekst”, og de så en risiko for “misinformation”.

Pfizer Danmark skriver til Danwatch, at de i september 2020 modtog en anonym henvendelse med en klage over en enkelt lokalitet i Texas, som indgik i deres kliniske forsøg.

“I forlængelse af klagen gennemførte vi en grundig efterforskning med fokus på klagepunkterne fra den anonyme henvendelse, og de problemer, der blev identificeret, blev udbedret. Vores efterforskning fandt dog ikke nogle problemer, der ville kunne påvirke vores data eller sætte studiets integritet og kvalitet i fare”, skriver kommunikationsansvarlig, Line Emilie Fedders i Pfizer Denmark i dag.

FDA godkendte Pfizers vaccine uden et ord om risiko for fejl. FDA inspicerede aldrig Ventavia. De eneste, der har støttet Brooke Jackson er tre tidligere ansatte hos Ventavia, der kalder hendes kritik “spot on”. 

Desværre handler sagen nu om Brooke Jackson og British Medical Journal i stedet for, hvorvidt der er fejl bag kliniske forsøg, som på kortest tid førte til godkendelsen af verdens mest brugte vaccine.

En underleverandør lavede ifølge Brooke Jackson så mange fejl i de kliniske forsøg, at hun gik til FDA med sin viden. Få timer senere blev hun fyret. Foto: Arne Müseler.
  • Sagsøgt. Fem medlemmer af Europa-Parlamentet har lagt sag an mod Europa-Kommissionen for at hemmeligholde dele af kontrakterne om Covid19-vacciner indgået med BionTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson og Novavax. Det skriver EUobserver. Kontrakterne blev offentliggjort for EU Parlamentet, men i redigeret udgave. Det er problematisk, mener blandt andet Margrethe Auken, som er medlem af EU-arlamentet for De Grønne og står bag sagsanlægget. “Hemmeligholdelse er grobund for mistro og skepsis”, udtaler Margrethe Auken.
  • Forbud mod gift. 12.000 giftige kemikalier er på vej mod et forbud i EU. Potentielt skadelige kemikalier i emballage til vores fødevarer, kosmetik, legetøj og bygninger kan snart blive forbudt ifølge en ny plan fra Europa-Kommissionen. Det skriver EU Observer. Initiativet kaldes Restrictions Roadmap og sker på baggrund af eksperters advarsler om, at niveauet af kemikalier er skadeligt for mennesker og kloden. Aktivister hævder, at der er tale om “det største forbud af kemikalier nogensinde”, men advarer desuden om, at industrien allerede er i gang med at udvikle alternativer som erstatning for dem, der vil blive forbudt.
  • Pandemien. Børn, der kom på arbejde under Covid19, mangler nu i skolerne. I Bangladesh er advokater for børns rettigheder bekymrede, fordi tusindvis af børn, primært drenge, mangler i skolerne, der nu er genåbnet efter coronapandemien. Det skriver ngo’en, Business and Human Rights Ressource Center. Familier i Bangladesh, der mistede deres jobs fra den ene dag til den anden på grund af nedlukning i landet, er i dag nødt til at lade deres ældste børn arbejde for at betale oparbejdet gæld, forklarer Tony Michael Gomes, direktør for ngo’en, World Vision Bangladesh. “Vores første bekymring var, at døtrene blev tvangsgift, vi havde ikke regnet med, hvor stor betydning Covid19-pandemien også fik for drengene”, siger Gomes.
Temaer:
Lande:
Mere

Siden oktober 2021 og frem til i dag har Saudi-Arabien tvangsflyttet og sat flere hundredtusinder på gaden som led i en storstilet udviklingsplan for havnebyen Jeddah. Det skriver Amnesty International i en ny rapport.

Ifølge Amnesty påvirker tvangsflytninger og nedrivninger ind til videre over en halv million mennesker. De påvirkede er blevet varslet mellem seks uger og helt ned til 24 timer, inden de skulle være ude af deres hjem, og mange lever nu på gaden. Ifølge Amnesty er det en krænkelse af de involveredes rettigheder.

Samtidig kalder menneskerettighedsorganisationen selve udviklingsplanen diskriminerende, da det ifølge planen kun er saudiske statsborgere, som vil modtage økonomisk kompensation for tvangsflytningen. 47 procent af de påvirkede er ifølge Amnesty udenlandske statsborgere.

Lande:
Mere

En lastbil med 31 tons zink er kørt i Chillón, én af de tre floder som flyder igennem Perus hovedstad Lima. Det skriver Sky News.

Ifølge en række peruvianske medier og NGO’er transporterede lastbilen zink fra en mine, der er ejet af den britisk-schweizisk multinationale minegigant Glencore.

Ind til videre har zinken ført til synlig, omfattende forurening af floden og dens mange tilhørende fiskeopdræt. En tidlig rapport fra peruvianske myndigheder anslår ifølge Sky News, at 500 tons ørred er blevet dræbt af udslippet. Flere nærliggende landsbyer og lokalsamfund har organiseret protester og demonstrationer siden uheldet.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Ekstrem vandmangel i Mexico har udfordret fem store virksomheder, der producerer sodavand og vand på flaske i den nordøstlige by, Monterrey. Det drejer sig om blandt andet om Heineken, Danone og Coca Cola.

60 procent af landet er underlagt restriktioner på drikkevand. Det skriver ngo’en Business and Human Rights Ressource Center.

Vandmanglen har ført til demonstrationer mod virksomhederne, og i 2020 blev et milliardprojekt droppet af det amerikanske bryggeri, Constellation Brands, da en folkeafstemning nedstemte planerne.

Temaer:
Lande:
Mere

Fem milliarder dollars. Så stor er puljen som små eller udfordrede samfund kan søge for at sikre rent drikkevand, skriver det amerikanske miljøagentur, EPA. Et par af problemerne er PFAS og PFOS eller flourstoffer, der også er fundet flere steder herhjemme, senest i Korsør.

Flourstofferne er udledt fra gamle brandstationer og militære øvelsespladser, da det findes i skum til brandslukning, men stofferne findes også i teflon, fødevareemballage af pap og papir, tøj og sko. De er mistænkt for at være hormonforstyrrende, påvirke immunsystemet og spontane aborter.

Milliardbevillingen skal både anvendes til målinger af flourstoffer i drikkevand, kvalitetstjek og rensning af vand.

Lande:
Mere

Antallet af mennesker, der har måtte forlade deres hjem på grund af krig, vold, forfølgelse og menneskerettighedskrænkelser, var i slutningen af 2021 89,3 millioner. Det er otte procent højere end året før, og en sørgelig ny rekord ifølge FNs Flygtningeorgan, UNHCRs nyeste rapport.

Det er mere end dobbelt så højt som for ti år siden. Krigen mellem Rusland og Urkraine har efterfølgende skubbet antallet til mere end 100 millioner mennesker.

Virksomheder:
Lande: |
Mere

I september 2021 bad den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, medicinalvirksomheder om at trække lægemidler af markedet, hvis de var godkendt på baggrund af data fra den indiske virksomhed Synchron. Nu retter også CHMP, den europæiske lægevidenskabelige komite, en skarp kritik af Synchron. Det skriver Lægemiddelstyrelsen.

EMA har gennemgået store mængder videnskabelige studier og anbefaler at suspendere markedsføringstilladelser for lægemidler, der er godkendt på baggrund af data fra Synchron, medmindre de er livsnødvendige.

Beslutningen om at trække lægemidler af markedet ligger hos EU Kommissionen, der skal vurdere kritikken fra CHMP. Lægemiddelstyrelsen i Danmark afventer derfor også Kommissionen, skriver de på deres hjemmeside.

Brancher:
Lande: | |
Mere

Indtægterne på gas, olie og kul i Rusland er 60 procent større i første kvartal af 2022 end sidste år. Det kan læses i en ny rapport fra den finske tænketank, Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

Det sker, selvom Ukraine har appelleret lande og virksomheder om at stoppe køb af fossile brændstoffer fra Rusland, fordi profitten er brændstof i Ruslands aggressioner mod landet.

Kina er den største indkøber, dernæst kommer Tyskland, Italien, Holland, Tyrkiet, Polen, Frankrig og Indien. Fra marts forventes salget at falde, da USA og Canadas har stoppet køb af russisk gas, kul og olie, og EU har forbudt import af kul fra august og import af olie fra Rusland fra december.

Temaer:
Brancher:
Mere

Kviksølv, kobber, krom og nikkel er blot nogle af de stoffer, der følger med udvinding af guld, og nu findes de giftige stoffer også i drikkevandet i den argentinske by, Veladero. Det skriver Financial Times. Det er mineselskabet Barrick Gold, der anklages af vagthunden Mining Watch Canada for at forurene i en grad, der skader indbyggernes helbred.

I 2016 beordrede en argentisk dommer, at minen blev lukket efter tre udslip af spildevand fra minen, der kunne spores i drikkevandet. Barrick Gold udviklede forbedringer for 500 millioner dollars og fik derefter lov til at genåbne minen.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

Den tanzanianske regerings beslutning om at inddrage 1500 kvm jord ved Serengeti sletten til nationalpark og kommerciel jagt er blevet blodigt. Siden 8. juni, hvor landets oprindelige stammefolk, masai, demonstrerede for at undgå ekspropriering af deres jord og hjem, har politi gået fra dør til dør og smidt folk ud af deres hjem. Det skriver den internationale bevægelse, Survival.

Atten mænd og tretten kvinder er blevet skudt siden 8. juni. Tretten er såret med machetter. En person er bekræftet død.

Det er ifølge Survival en virksomhed fra de Forenede Arabiske Emirater, Otterlo Business Company (OBC), som står bag opkøb af jagtterritorier for landets kongefamilie, der har købt retten til jorden.

Temaer:
Lande:
Mere

Verdens ni førende atomvåbenlande har brugt otte procent mere på at opgradere deres atomvåben end i 2020. Det skriver Aljazeera. På førstepladsen ligger USA, der står for mere end halvdelen af det totale forbrug, efterfulgt af Kina, Rusland, England og Frankrig, viser årsrapporten fra the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

Temaer:
Brancher:
Lande: | | | |
Mere

Storbritanniens udenrigsminister Liz Truss siger ifølge BBC, at at hun vil gøre “hvad der er nødvendigt” for at befri to briter, der er dømt til døden efter kampe i Ukraine

Aiden Aslin, Shaun Pinner og marokkaneren, Saaudun Brahim, blev tidligere på måneden dømt til døden ved skydning af domstol i den selverklærede Folkerepublik Donetsk i det østlige Ukraine for at være lejesoldater. De nægter sig skyldige.

Ifølge BBC har Rusland meldt ud, at Storbritannien bør tale med DPR – som ikke er anerkendt af Vesten. Ukraines ambassadør i Storbritannien, Vadym Prystaiko, har tidligere meldt ud, at han forventer de tre mænd kan komme fri i forbindelse med en fangeudveksling med Rusland.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.