Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Når jorden brænder, tænder vi for aircon-anlægget. Det får temperaturen til at stige

Sommeren er mange steder rigtig varm i år og det kræver nedkøling. Men de svalende aircon-anlæg er med til at øge den globale opvarmning og har samtidig en social slagside. Læs om paradokset bag aircon-anlægget i denne uges overblik.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Illu: Sarah Hartvigsen Juncker.

Kraftige hedebølger raser denne sommer i blandt andet Italien, Grækenland, Canada og Grønland. Det har ført til faretruende skovbrande og tørker, og i juli er der smeltet omkring 8,5 milliarder ton is om dagen i Grønland. Men med varmen følger også et nødvendigt behov for nedkøling.

Aircondition er vores foretrukne middel til nedkøling på de varme sommerdage, men den svalende maskine har en række uigenkaldelige følgevirkninger, der paradoksalt nok er med til at øge den globale opvarmning.

I en ny bog med titlen After Cooling: on Freon, Global Warming, and the Terrible Cost of Comfort beskriver Eric Dean Wilson, der er professor ved Queens College i New York, minutiøst, hvordan de kemikalier der får aircondition til at virke har sat skub i klimaforandringerne. Da man introducerede køleskabe, frysere og aircondition i 1930’erne indeholdt de kemikaliet chlorofluorocarbon, der kendt som CFC-gasser eller freon. Denne kemiske blanding sivede langsomt ud fra kølerne og viste sig at lave huller i ozonlaget. Huller hvor solens UV-stråler frit kan passere og varme jordens overflade. Derfor blev CFC-gasserne forbudt i 1987, hvilket minimerede problemet. Dog opstår der hvert år i oktober stadig nye huller i ozonlaget over Antarktis.

I stedet for CFC-gasser bruger man i dag HCFC- og HFC-gasser i aircondition, men de har vist sig heller ikke at være uden problemer. Gasserne efterlader nemlig en stigende mængder klor i atmosfæren, og nedbryder ligeledes ozonlaget – dog i mindre grad end CFC-gasserne.

Aircon-anlæggene i vores biler, kontorer, hjem og butikker kræver ikke bare kemikalier. De kræver også strøm. I Texas hvor temperaturen lige nu ligger omkring 35 grader, har det førende energiselskab Electric Reliability Council forudsagt, at strømforbruget de første uger af august vil ligge på sit højeste i 2021 og samtidig sætte rekord for allerflest megawatts brugt på én dag nogensinde. Og det skyldes brugen af aircondition. I Grækenland har energiministeriet bedt befolkningen om, ikke at sætte deres aircondition på mindre end 26 grader, simpelthen fordi energiforsyningen er under så hårdt pres at den risikerer at bryde sammen. Befolkningen er også blevet bedt om ikke at tænde for vaskemaskinen midt på dagen, hvor strømforbruget er ekstra højt. Og når forbruget stiger, stiger priserne på strøm. Og det skaber en social slagside.

Uanset global opvarmning og øgede klimaforandringer er det livsnødvendigt at kunne køle sig ned under de nuværende hedebølger. Men det er langt fra alle, der har råd til aircondition eller råd til at tænde for deres aircondition. Et hold spanske forskere har undersøgt sammenhængen mellem dødsfald og hedebølger i Madrid og fundet frem til, at indkomst vægter tungere end alder, når det handler om at overleve i varmen. 

“Det er ikke bare et spørgsmål om at eje en aircondition. Du skal også have råd til at tænde for den. Der er folk der ikke tænder for køleanlægget fordi de ikke har penge til det,” siger forskeren Julio Diaz til den spanske avis El Pais. Også et nyt amerikansk studie viser, at lavindkomstgrupper er langt mere udsat, når det kommer til de varme somre, fordi de ikke har samme adgang til aircondition. 

Vores brug af aircondition er livsnødvendig, men indgår derfor også i det, der kan føles som en uundgåelig nedadgående spiral mod en varmere klode med varmere somre. Den aktuelle globale hedebølge har da også fået eksperter til at vurdere, at vi allerede nu er nået til et afgørende tipping point. Og at global opvarmning vil blive værre og få større konsekvenser end først antaget. 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mere

Danmarks største webshop Zalando reklamerer med, at mange af deres produkter er ‘bæredygtige’, fordi de for eksempel anvender en vis mængde økologisk bomuld. Men følge den danske markedsføringslov er produkterne sandsynligvis ikke er bæredygtige. Det skriver DR.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen siger til DR, at hvis et produkt er bæredygtigt, så skal “hverken produktionen, anvendelsen eller bortskaffelsen belaste jordens ressourcer eller miljøet på en måde, som forringer de kommende generationers mulighed for at opfylde deres behov”.

Og den standard lever mange af Zalandos produkter nok ikke op til, vurderer eksperter til DR.

Forbrugerrådet Tænk meldte sidste år Zalando og andre webshops til Forbrugerombudsmanden for ikke at leve op til reglerne på området, og sagen er i øjeblikket under behandling. I mellemtiden har Forbrugerombudsmanden blandt andet indskærpet reglerne i en guide til danske virksomheder.

Temaer:
Virksomheder:
Lande: |
Mere

Siden 2018 har en særlig gruppe FN-eksperter advaret om, at alle Yemen-krigens parter – heriblandt den saudisk-ledede koalition – har begået mulige krigsforbrydelser i det ekstremt fattige land. I oktober 2021 blev en fornyelse af ekspertgruppens mandat imidlertid nedstemt i FN’s Menneskerettighedsråd. Afstemningen blev af iagttagere kaldt resultatet af saudisk lobbyarbejde, og menneskerettighedsorganisationer udtrykte stor bekymring for, at lukningen af ekspertgruppen kunne føre til flere overgreb i landet.

Nye opgørelser fra Yemen tyder nu på, at organisationerne kan have haft ret i deres bange anelser. Ifølge tal fra organisationen Yemen Data Project er mængden af koalitionens bombardementer steget med 43 procent på de to måneder fra oktober til december, og antallet af civile dræbte per måned er det højeste i 2,5 år.

“Mindst 32 civile blev dræbt og mere end 62 såret i december, hvilket er mere end de 11 foregående måneder til sammen”, skriver Yemen Data Project.

Danwatch har blandt andet afsløret, hvordan militært udstyr fra danske Terma er endt i Yemen-krigen, og hvordan danske Systematic er blevet ved med eksportere militært udstyr til krigens parter trods et dansk eksportstop.

Brancher: |
Virksomheder: |
Mere

Cargill, én af verdens største leverandører af dyrefoder, har egentlig lovet, at de ikke vil købe soja fra farme, der rydder Amazonas-regnskoven. Men nu kan et samarbejde mellem Bureau of Investigative Journalism, Greenpeace Unearthed, Repórter Brasil og Ecostorm afsløre, at Cargill stadig køber soja fra en gård, der dyrker soja på land, hvor der er blevet ryddet regnskov.

Temaer:
Brancher: |
Virksomheder:
Lande:
Mere

Befolkningen i den etiopiske region Tigray er fanget i en situation, der nærmer sig en humanitær katastrofe, lyder det fra FN.

Tigray er centrum for voldelige kampe mellem regeringshæren og  Tigrayfolkets Befrielsesfront, der hver især beskylder hinanden for at blokere adgangen til nødhjælp.

Fem millioner civile har brug for hjælp i form af mad, men FN’s fødevareprogram WFP meldte fredag ud, at de i den kommende uge ville uddele de sidste forsyninger. På grund af de voldelige kampe har det siden midten af december ikke været muligt for WFP at nå frem til Tigray med deres konvojer, skriver The Guardian.

Mere

Over hele verden resulterer en stigende inflation i højere priser på helt almindelige produkter. En gennemgang fra Quartz viser, at i USA bliver fattige amerikanere ramt hårdere af de stigende priser end de rigeste. Det skyldes (og det gælder i det meste af verden), at fattige bruger en større del af deres indkomst på fornødenheder og dagligvarer.

Brancher:
Lande:
Mere

Mandag bekræftede Mærsk, at de har købt fire CO2-neutrale skibe. Sammen med otte skibe, Mærsk allerede har købt, skal de leveres i 2024. Der er bare lige et problem: Mærsk kan ikke finde nok af den grønne methanol, som skibene skal sejle på, skriver Quartz.

Mere

Ifølge en evaluering fra britiske myndigheder bliver sæsonarbejdere på en særlig post-brexit-ordning udsat for ting, som myndighederne ikke kan stå indefor. Der er blandt andet tale om racisme, manglende sikkerhedsudstyr og beboelse uden badeværelse, køkken og rindende vand, skriver The Guardian.

Brancher: |
Mere

Sri Lankas tekstilindustri har indgået en topartsaftale med fagforeninger, der repræsenterer tekstilarbejderne. Det er den første topartsaftale i Sri Lankas historie, og den giver bl.a. bedre beskyttelse i forbindelse med pandemien og større ret til at organisere sig, skriver eureporter.

Lande:
Mere

Kobolt er en af de vigtigste ingredienser i de batterier, der er afgørende for den grønne omstilling. Vi har masser af data på, hvordan det er med til at nedsætte CO2-udledningen, men vi mangler viden om de menneskelige omkostninger, siger forskere fra Northwestern University. Alt tyder på, at det i lande som D.R. Congo, hvor en stor del af verdens kobolt bliver udvundet, skaber store problemer for lokalbefolkningen, og forskerne efterspørger nye måder at måle den slags konsekvenser, skriver Northwestern Now.

Brancher:
Lande:
Mere

Den globale vækst forventes at falde fra 5,5 procent i 2021 til 4,1 procent i år, viser Verdensbankens nyeste prognose. Det skyldes især den globale pandemi og et fald i den globale efterspørgsel, skriver BBC.

Selvom den faldende vækst er global, vil det især ramme fattige lande, og derfor frygter Verdensbankens præsident David Malpass, at den globale ulighed vil stige.

Mere

Siden den danske fregat Esbern Snare i slutningen af november kom i ildkamp i Guineabugten har den sejlet rundt med de frosne lig af fire pirater, der døde i kampen.

I sidste uge blev tre overlevende pirater sat fri, mens en fjerde pirat, der havde fået amputeret sit ben, blev fløjet til Danmark, hvor han bliver retsforfulgt. Nu kan Berlingske så fortælle, at man nærmer sig en overdragelse af de døde pirater.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.