Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Norsk finansminister forsvarer Oliefondens investeringer efter Danwatch-undersøgelse

I Norge er landets investeringer i ulovlige bosættelser på Vestbredden kommet i søgelyset, efter Danwatch udkom med undersøgelsen Forretning på Forbudt Land. Den norske finansminister mener, at investeringerne overholder de internationale retningslinjer for ansvarlige investeringer. Ekspert og Norsk Folkehjelp er uenige.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Danwatch dokumenterede i januar 2017 med undersøgelsen Forretning på Forbudt Land, at “Statens pensionsfond udland”, også kendt som Norges gigantiske oliefond, har investeringer for 39 milliarder kroner i 36 undersøgte selskaber med aktiviteter i eller omkring ulovlige israelske bosættelser.Det fik Snorre Serigstad Valen, medlem af det norske Stortinget for Sosialistisk Venstreparti, til at stille finansministeren et skriftligt spørgsmål:

Snorre Serigstad Valen Foto: Stortinget/Terje Heiestad
 “Hvad har finansministeren tænkt  sig at gøre for at sikre, at Statens pensionsfond udland ikke bidrager til at finansiere og støtte opførelsen af ulovlige bosættelser på Vestbredden og Østjerusalem gennem investeringer, som det danske medie- og researchcenter Danwatch for nylig har afdækket?”

Finansminister Siv Jensen afviser i sit svar Snorre Serigstad Valens underliggende kritik. Hun mener, at Norge har “et godt rammeværk for ansvarlig forvaltning af vores fælles sparepenge i SPU (Statens pensionsfond udland, red.).”

I svaret forklarer hun, at Finansministeriets primære fokus er at få et højt afkast, dernæst ansvarlighed:

“Målet for forvaltningen af Statens pensionsfond (SPU) er at opnå højest muligt afkast med en medium risiko. Indenfor den overordnede finansielle målsætning, skal fonden være en ansvarlig investor”

Investeringerne er ikke ulovlige ifølge ministeren

Ifølge den norske finansminister overholder Oliefondens investeringer internationale retningslinjer for virksomhedsansvar:

“Finansministeriet har i mandatet for SPU stillet krav til ansvarlig forvaltning. Blandt andet i forhold til internationalt anerkendte standarder, som FN’s Global Compact, OECD’s principper for ejer styring og selskabsledelse og OECD’s retningslinjer for flernationale selskaber. Disse standarder angiver normer for god selskabsstyring, og stiller forventninger til selskabernes håndtering af miljømæssige og samfundsmæssige forhold“.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Siv Jensen forklarer, at det er Finansministeriet, der fastsætter de overordnede rammer, mens Norges Bank foretager de enkelte investeringer og udøver fondets ejerrettigheder uafhængigt af ministeriet. Etikrådet overvåger fondens portefølje systematisk for grove etiske normbrud i strid med retningslinjerne for observation og udelukkelse fra SPU fastsat af Finansministeriet.

Hun forklarer, at Etikrådet har valgt at udelukke tre selskaber (Africa Israel Investment Ltd., Danya Cebus Ltd. og Shikun & Binui Ltd.) fordi de bygger bosættelser.

Ifølge Siv Jensen kræver det ifølge Etikrådet “en klar sammenhæng mellem selskabets virksomhed og det foreliggende normbrud.”

“Selskabernes egne, fysiske handlinger, altså det at bygge israelske bosættelser på Vestbredden, udgør selve kernen i normbruddet. Der tages altså udgangspunkt i at opførsel af boliger på besat område klart er i strid med IV Genève-konvention, og ikke i at enhver økonomisk aktivitet på besat område vil udgøre brud på kriteriet,” siger hun i svaret.

Oliefonden overtræder menneskerettighederne

Andreas Rasche, professor i virksomhedsansvar på Copenhagen Business School, er lodret uenig med den norske finansminister:

“Den norske finansminister har ikke ret og bruger en forkert tolkning af FN’s Global Compact. Hvis du investerer i henhold til FN’s Global Compact, skal du respektere princip 1 og 2. Princip 2 udtrykker eksplicit, at virksomhederne skal sørge for at tjekke, at de ikke bidrager til overtrædelser af menneskerettighederne. En overtrædelse af FN’s Global Compact kan også ske hvis virksomhederne er inddirekte involveret (fx. hvis de investerer og profiterer fra krænkelser af andre parter),” skriver han i en mail til Danwatch.

Investeringer i bl.a israelske banker, som det er tilfældet med de norske investeringer, er en decideret overtrædelse af menneskerettighederne, mener Andreas Rasche:

[INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

“Hvis du investerer i en bank, hvor du ved, at der bliver bygget illegale bosættelser (som overtræder menneskerettighederne), så vil du være medskyldig i overtrædelse af menneskerettighederne. Lad mig referere til definitionen af meddelagtighed under FN’s retningslinjer: Hvis du enten bevidst tolererer misbrug eller får fordele fra overtrædelserne, så er du medskyldig,” skriver han.

Norsk Folkehjelp: Burde udelukke flere selskaber

Norsk Folkehjelp, fagbevægelsens humanitære solidaritetsorganisation i Norge, er heller ikke tilfreds med Siv Jensens svar:

Ingvild Skogvold Foto: Norsk Folkehjelp

“Vi er uenige og mener, at de absolut burde udelukke flere selskaber. De burde ikke være involveret i de israelske banker idet de er direkte involveret i bygning af bosættelser på besat område,” siger Ingvild Skogvold, rådgiver i Norsk Folkehjelp, til Danwatch.

Hun tilføjer: “Vi mener ikke, at de bare er passive. Det er tydeligt, at bankernes involvering er meget direkte. Det er meget der tyder på, at bankerne har et handlingsrum til ikke at bygge og til ikke at finansiere bosættelserne.  Men de bruger det ikke.“

Ingvild Skogvold håber, at man ved hjælp af de norske investeringer kan få rykket på de israelske bankers investeringer i bosættelser, da Oliefonden har 1,7 milliarder kroner investeret i bankerne:

“Oliefonden bør gennem deres ejerskab skabe dialog for at påvirke de israelske banker, og få dem til at stoppe med at finansiere bosættelser. Hvis det ikke fører noget med sig, bør de trække sig ud. “

Billede øverst i artiklen: Norges finansminister Siv Jensen, af Rune Kongsro.

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.