22. juni 2015

NY RAPPORT: Grov udnyttelse af immigranter i landbrug i Syditalien

Immigranter i landbruget i Syditalien arbejder og lever stadig under horrible vilkår, dokumenterer en ny rapport med flere end 700 arbejderinterviews.


Dåsetomaterne i danske supermarkeder plukkes stadig under horrible arbejdsvilkår. Dét dokumenterer en ny rapport, UNFAIR LAND fra Doctors for Human Rigths (MEDU) i Italien, der igennem 11 måneder har interviewet 788 immigranter gennem 876 lægekonsultationer i deres mobile klinikker.

Illegale rekrutteringer, arbejdstimer langt over det tilladte til 30-40% under minimumsløn er en del af hverdagen for op mod 500.000 immigranter, der har overlevet en livsfarlig rejse over Middelhavet for i dag at arbejde i Syditaliens landbrug.

Ingen af arbejderne har adgang til lægehjælp udover MEDU’s mobile lægeklinikker.

MEDU’s team har fulgt høstsæsonen i fem regioner i Central- og Syditalien, Calabria, Campania, Basilicata, Puglia and Lazio, og rapporten tegner derfor et billede af systematisk udnyttelse af arbejdere, der fortsætter hos nye plantageejere, så snart én høstsæson er overstået og en ny begynder. Således har MEDU kortlagt arbejdsvilkår i det meste af Syditalien, herunder Calabrien og Campania, hvor en stor del af danske dåsetomater kommer fra. 

Et liv i slumbyer
Langt de fleste af immigrantarbejderne i Syditalien lever i slumbyer i skurvogne og faldefærdige skure under vilkår MEDU karakteriserer som en ‘humanitær krise’. I Calabrien lever 79% af arbejderne i midlertidige, udtjente midlertidige teltlejre uden adgang til rent vand og toilet. I Basilicata er andelen af arbejdere med samme boligforhold ca. 98%, skriver MEDU. Sundhedstilstanden blandt arbejderne generelt blandt arbejdere på 30-39 år er direkte knyttet til hårde arbejdsvilkår i markerne samt kritiske boligforhold.

I områder som Plain af Gioia Tauro , Vulture Alto Bradano og Capitanata, hvor gennemstrømningen af sæsonarbejdere er allerstørst, er elendige boligforhold og manglende adgang til rent vand og toilet tilsvarende mest alvorligt.

Der er tilsyneladende ikke sket forbedringer i forhold til tidligere år, påviser rapporten. 

Rekruttering minder om trafficking
Særligt i Syditalien fortæller op mod 2/3 af immigranterne, at man må acceptere ansættelser uden kontrakt, hvis man vil have et arbejde. I eks. Agro Pontino, hvor stort set alle arbejdere er permanente, foregår rekruttering af arbejdere som en systematisk arbejdscyklus, hvor processen fra rekruttering i hjemlandet indtil arbejdet begynder i Syditalien, minder om trafficking, skriver MEDU i rapporten.

Læs den fulde rapport fra Doctors for Human Rigths (MEDU)

 

Slumliv

I Syditalien lever og arbejder op mod 500.000 migranter under horrible vilkår, mens de plukker tomater, oliven, meloner og andre afgrøder til supermarkederne.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

heartexit-upmagnifiercrosschevron-down