NY RAPPORT: Grov udnyttelse af immigranter i landbrug i Syditalien

Louise Voller

RedaktørHusk at dele
Branche
Land
Immigranter i landbruget i Syditalien arbejder og lever stadig under horrible vilkår, dokumenterer en ny rapport med flere end 700 arbejderinterviews.
Louise Voller

RedaktørDåsetomaterne i danske supermarkeder plukkes stadig under horrible arbejdsvilkår. Dét dokumenterer en ny rapport, UNFAIR LAND fra Doctors for Human Rigths (MEDU) i Italien, der igennem 11 måneder har interviewet 788 immigranter gennem 876 lægekonsultationer i deres mobile klinikker.

Illegale rekrutteringer, arbejdstimer langt over det tilladte til 30-40% under minimumsløn er en del af hverdagen for op mod 500.000 immigranter, der har overlevet en livsfarlig rejse over Middelhavet for i dag at arbejde i Syditaliens landbrug.

Ingen af arbejderne har adgang til lægehjælp udover MEDU’s mobile lægeklinikker.

MEDU’s team har fulgt høstsæsonen i fem regioner i Central- og Syditalien, Calabria, Campania, Basilicata, Puglia and Lazio, og rapporten tegner derfor et billede af systematisk udnyttelse af arbejdere, der fortsætter hos nye plantageejere, så snart én høstsæson er overstået og en ny begynder. Således har MEDU kortlagt arbejdsvilkår i det meste af Syditalien, herunder Calabrien og Campania, hvor en stor del af danske dåsetomater kommer fra. 

Et liv i slumbyer
Langt de fleste af immigrantarbejderne i Syditalien lever i slumbyer i skurvogne og faldefærdige skure under vilkår MEDU karakteriserer som en ‘humanitær krise’. I Calabrien lever 79% af arbejderne i midlertidige, udtjente midlertidige teltlejre uden adgang til rent vand og toilet. I Basilicata er andelen af arbejdere med samme boligforhold ca. 98%, skriver MEDU. Sundhedstilstanden blandt arbejderne generelt blandt arbejdere på 30-39 år er direkte knyttet til hårde arbejdsvilkår i markerne samt kritiske boligforhold.

I områder som Plain af Gioia Tauro , Vulture Alto Bradano og Capitanata, hvor gennemstrømningen af sæsonarbejdere er allerstørst, er elendige boligforhold og manglende adgang til rent vand og toilet tilsvarende mest alvorligt.

Der er tilsyneladende ikke sket forbedringer i forhold til tidligere år, påviser rapporten. 

Rekruttering minder om trafficking
Særligt i Syditalien fortæller op mod 2/3 af immigranterne, at man må acceptere ansættelser uden kontrakt, hvis man vil have et arbejde. I eks. Agro Pontino, hvor stort set alle arbejdere er permanente, foregår rekruttering af arbejdere som en systematisk arbejdscyklus, hvor processen fra rekruttering i hjemlandet indtil arbejdet begynder i Syditalien, minder om trafficking, skriver MEDU i rapporten.

Læs den fulde rapport fra Doctors for Human Rigths (MEDU)

 

Slumliv

I Syditalien lever og arbejder op mod 500.000 migranter under horrible vilkår, mens de plukker tomater, oliven, meloner og andre afgrøder til supermarkederne.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load