Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

NY RAPPORT: Grov udnyttelse af immigranter i landbrug i Syditalien

Immigranter i landbruget i Syditalien arbejder og lever stadig under horrible vilkår, dokumenterer en ny rapport med flere end 700 arbejderinterviews.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Dåsetomaterne i danske supermarkeder plukkes stadig under horrible arbejdsvilkår. Dét dokumenterer en ny rapport, UNFAIR LAND fra Doctors for Human Rigths (MEDU) i Italien, der igennem 11 måneder har interviewet 788 immigranter gennem 876 lægekonsultationer i deres mobile klinikker.

Illegale rekrutteringer, arbejdstimer langt over det tilladte til 30-40% under minimumsløn er en del af hverdagen for op mod 500.000 immigranter, der har overlevet en livsfarlig rejse over Middelhavet for i dag at arbejde i Syditaliens landbrug.

Ingen af arbejderne har adgang til lægehjælp udover MEDU’s mobile lægeklinikker.

MEDU’s team har fulgt høstsæsonen i fem regioner i Central- og Syditalien, Calabria, Campania, Basilicata, Puglia and Lazio, og rapporten tegner derfor et billede af systematisk udnyttelse af arbejdere, der fortsætter hos nye plantageejere, så snart én høstsæson er overstået og en ny begynder. Således har MEDU kortlagt arbejdsvilkår i det meste af Syditalien, herunder Calabrien og Campania, hvor en stor del af danske dåsetomater kommer fra. 

Et liv i slumbyer
Langt de fleste af immigrantarbejderne i Syditalien lever i slumbyer i skurvogne og faldefærdige skure under vilkår MEDU karakteriserer som en ‘humanitær krise’. I Calabrien lever 79% af arbejderne i midlertidige, udtjente midlertidige teltlejre uden adgang til rent vand og toilet. I Basilicata er andelen af arbejdere med samme boligforhold ca. 98%, skriver MEDU. Sundhedstilstanden blandt arbejderne generelt blandt arbejdere på 30-39 år er direkte knyttet til hårde arbejdsvilkår i markerne samt kritiske boligforhold.

I områder som Plain af Gioia Tauro , Vulture Alto Bradano og Capitanata, hvor gennemstrømningen af sæsonarbejdere er allerstørst, er elendige boligforhold og manglende adgang til rent vand og toilet tilsvarende mest alvorligt.

Der er tilsyneladende ikke sket forbedringer i forhold til tidligere år, påviser rapporten. 

Rekruttering minder om trafficking
Særligt i Syditalien fortæller op mod 2/3 af immigranterne, at man må acceptere ansættelser uden kontrakt, hvis man vil have et arbejde. I eks. Agro Pontino, hvor stort set alle arbejdere er permanente, foregår rekruttering af arbejdere som en systematisk arbejdscyklus, hvor processen fra rekruttering i hjemlandet indtil arbejdet begynder i Syditalien, minder om trafficking, skriver MEDU i rapporten.

Læs den fulde rapport fra Doctors for Human Rigths (MEDU)

 

Slumliv

I Syditalien lever og arbejder op mod 500.000 migranter under horrible vilkår, mens de plukker tomater, oliven, meloner og andre afgrøder til supermarkederne.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.