Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ny rapport: Kemikaliedampe og underbetaling er prisen for Lego

Ngo afslører lønninger, som kinesiske arbejdere ikke kan leve for og massivt overarbejde i kemikaliedampe på fem kinesiske fabrikker, der producerer legetøj for verdens største legetøjsfirmaer.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Efter en kort samtale med HR-afdelingen var hun ansat og blev sat i arbejde.  Hun havde efterladt sin håndtaske hos sikkerhedsafdelingen for at blive eskorteret op til HR, hvor hun udfyldte et skema med sit telefonnummer, adresse og uddannelsesbaggrund. 

Hun fik besked på at underskrive og sætte sit fingeraftryk på skemaet, der bekræftede, at hun havde forstået fabrikkens ansættelsesbetingelser og sikkerhedsprocedurer. Fabrikken producerer legetøj med livsfarlige kemikalier, men skemaets tekst om sikkerhed handlede om at have én fridag om ugen. Det fik hun aldrig. 

Hun fik et nøglekort til et lille rum med væggelus i madrasserne, som hun delte med  tre andre arbejdere. Så var hun ansat på en kinesisk fabrik, der laver legetøj til Legoland, Lego og Disney. 

Den unge kvinde var undercover. I virkeligheden arbejdede hun for en ngo, China Labor Watch, der netop har udgivet en rapport om virkeligheden bag murene på fem kinesiske legetøjsfabrikker. Fabrikker, der spreder glæder blandt børn i hele verden, fordi de producerer legetøj til Lego, Disney, Mattel og Hasbro, men skjuler horrible forhold for unge kinesiske arbejdere. 

Uafbrudte arbejdsdage i en stank af kemikalier

På fabrikken Wing Fai i den kinesiske provins, Guangdong knokler mellem 200 og 300 arbejdere hver eneste dag. Det beskriver rapporten fra China Labor Watch, The Dark Side of the Glittering World: A Report on Exploitation in Toy Factories in China.

De kinesiske arbejdere laver bl.a. kostumer til rollespil til Legoland og Lego. Kostumerne produceres i silke og plastic i forskellige afdelinger, hvorefter de bliver spraymalet, og de endelige prints placeres korrekt. Kvalitetskontrol ved stikprøver sikrer, at alle produkter er af perfekt kvalitet. Intet sikrer arbejderne. De fortæller om den stærke stank af kemikalier, der let gennemtrænger en tynd stofmaske som er det eneste sikkerhedsudstyr, arbejderne får udleveret. 

Arbejderne på Wing Fai og en anden fabrik fik aldrig et obligatorisk sundhedstjek, og ingen af de arbejdere, som China Labor Watch interviewede, havde gennemgået den lovpligtige sikkerhedstræning. 

Sådan ser hver eneste dag ud for arbejderne på Wing Fai. I den periode, hvor undercover-researcheren fra China Labor Watch arbejdede på fabrikken, oplevede hun aldrig, at arbejderne fik en ugentlig fridag, som de har krav på ifølge kinesisk lovgivning.

En løn, man ikke kan leve af

Arbejderne på Wing Fai får mindstelønnen i Kina, hvilket svarer til 495 UDS- 566 USD. Ifølge China Labor Watch er mindstelønnen for lav i forhold til, hvad det koster at leve i Kina. Derfor kan arbejderne kun tjene nok ved massivt overarbejde.  

På Wing Fai er der obligatorisk overarbejde i højsæsonen fra juni til september, hvor arbejderne nåede 126 timers overarbejde om måneden, står der i rapporten. Det svarer til gennemsnitligt 4 timers overarbejde om dagen 7 dage om ugen. Ifølge kinesisk arbejdsret må overarbejde ikke overstige 36 timer om måneden. 

Da undercover-arbejderen endelig forlod fabrikken, havde hun endnu ikke underskrevet en kontrakt på sin ansættelse hos Wing Fai. Ligesom resten af hendes kolleger, der stadig producerer legetøj for verdens største legetøjsbrands. 

I en udtalelse til en ngo’en Business and Human Rights Resource Centre skriver Lego, at firmaet er “bekymrede” over rapportens fund. 

“Vi er bekymrede over oplysningerne (…) hos Dongguan Wing Fai Foam Products fabrikken, der producerer et lille udvalg af skum-legetøj. Vi tager den slags oplysninger meget seriøst og vil øjeblikkeligt lave en grundig gennemgang af forholdene på fabrikken for at undersøge de nævnte problemer”.  

Rettelse: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at der var tilfælde af sexchikane på fabrikken, Wing Fai, som producerer til LEGO. China Labor Watch, der står bag rapporten oplyser dog til Danwatch, at det er der ikke dokumentation for. China Labor Watch skriver desuden, at “eftersom sexchikane generelt er meget svært for ofrene at tale om, kan vi ikke afkræfte, at det forekommer på denne fabrik (Wing Fai red.)”.   

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.