Verdens største legetøjsfirmaer kritiseres for at udnytte kinesiske fabriksarbejdere

Arbejdere på kinesiske fabrikker for nogle af verdens største, internationale legetøjs-firmaer knokler for at producere legetøj til vestlige lande som Danmark
China Labor Watch & Solidar Suisse
Sally Jensen

JournalistHusk at dele
Branche
Virksomhed
Land
China Labor Watch & Solidar Suisse
LEGO, Disney, Mattel og Hasbro får produceret legetøj på kinesiske fabrikker, hvor arbejdere tvinges til ulovligt overarbejde og underbetaling, lyder konklusionen i ny rapport fra China Labor Watch. LEGO benægter anklagerne.
Sally Jensen

JournalistEn Ariel havfrue-dukke fra Disney kan købes på danske hjemmesider for cirka 250 kroner. For hver dukke har en kinesisk fabriksarbejder tjent 7 øre. Selvom arbejderne producerer i titusindvis af dukker hver måned, vil deres løn være langt under den estimerede leveløn i Kina.

Udover de lave lønninger presses arbejderne på kinesiske samlebåndsfabrikker til at tage op til 175 timers overarbejde om måneden for at kunne forsørge deres familier, de arbejder med giftige kemikalier uden beskyttelsesudstyr, og de har ikke mulighed for at klage over arbejdsforhold.

Fabriksarbejderne får udbetalt, hvad der svarer til 0,031% af prisen på Disneys “Princess Sing & Sparkle Ariel Doll" ved internationale netforhandlere som Amazon. Foto: China Labor Watch & Solidar Suisse

Det dokumenterer organisationerne China Labor Watch og Solidar Suisse i en rapport fra december 2018, der beskriver horrible arbejdsforhold på ni kinesiske fabrikker.

Ulovligt overarbejde

Ifølge rapporten er den estimerede leveløn i Guangdong-provinsen i Sydkina, der skal til for at kunne forsørge en familie, cirka 6754 kroner om måneden. Alligevel får arbejderne på en fabrik i området, der producerer legetøj for Hasbro, Mattel og LEGO, udbetalt under 2000 kroner om måneden.

Det er på tide, at virksomheden giver noget tilbage til de mennesker, der laver deres produkter, ved at hæve deres lønninger, skære i arbejdstiden og få fabrikkerne til at overholde loven

Simone Wasmann, Solidar Suisse

På alle fabrikkerne rapporteres der om underbetaling samt overarbejde, der langt overskrider de 36 timer, som er den lovmæssige grænse i Kina. På en af de fabrikker, hvor Disney får produceret legetøj, er overarbejdet påtvunget, og de får ikke løn for alle timerne.

Simone Wasmann fra Solidar Suisse udtaler til The Guardian, at en virksomhed som Disney sagtens vil kunne betale sine fabriksarbejdere bedre:

“Det er på tide, at virksomheden giver noget tilbage til de mennesker, der laver deres produkter, ved at hæve deres lønninger, skære i arbejdstiden og få fabrikkerne til at overholde loven [om overarbejde, red.]. Et par øre ekstra på prisen på en dukke eller et par øre mindre i virksomhedens lommer ville muliggøre, at arbejderne tjente en rimelig leveløn”.

LEGO benægter

Hasbro har efterfølgende udtalt til mediet CNBC, at de ikke er bekendte med de beskrevne forhold på fabrikkerne. LEGO afviser helt, at de får produceret legetøj på nogle af fabrikkerne, på trods af, at rapporten bringer et fotografi af et skema over arbejdsprocedurer, der hænger på en af fabrikkerne med overskriften LEGO.

“Jeg kan bekræfte, at LEGO Koncernen ikke får produceret eller nogensinde har fået produceret produkter på de konkrete produktions-sites, der nævnes i den omtalte rapport.
Vi har høje standarder for etik og ansvarlig forretningsdrift hvad angår menneskerettigheder og medarbejderrettigheder”, siger Roar Rude Tangebæk, pressechef hos LEGO, til Danwatch.

Disney og Mattel er begge medlemmer af ICTI, et internationalt råd for etisk legetøjsproduktion. Rådet udtaler på virksomhedernes vegne til CNBC, at de tager rapporten alvorligt og vil undersøge forholdene på de omtalte fabrikker.

China Labor Watch har undersøgt forholdene for fabriksarbejdere i Kina gennem 20 år, og rapporten er et udtryk for vedvarende problemer i industrien, skriver de i rapporten.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load