Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Verdens største legetøjsfirmaer kritiseres for at udnytte kinesiske fabriksarbejdere

LEGO, Disney, Mattel og Hasbro får produceret legetøj på kinesiske fabrikker, hvor arbejdere tvinges til ulovligt overarbejde og underbetaling, lyder konklusionen i ny rapport fra China Labor Watch. LEGO benægter anklagerne.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sally Jensen
Sally Jensen
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

En Ariel havfrue-dukke fra Disney kan købes på danske hjemmesider for cirka 250 kroner. For hver dukke har en kinesisk fabriksarbejder tjent 7 øre. Selvom arbejderne producerer i titusindvis af dukker hver måned, vil deres løn være langt under den estimerede leveløn i Kina.

Udover de lave lønninger presses arbejderne på kinesiske samlebåndsfabrikker til at tage op til 175 timers overarbejde om måneden for at kunne forsørge deres familier, de arbejder med giftige kemikalier uden beskyttelsesudstyr, og de har ikke mulighed for at klage over arbejdsforhold.

Fabriksarbejderne får udbetalt, hvad der svarer til 0,031% af prisen på Disneys “Princess Sing & Sparkle Ariel Doll” ved internationale netforhandlere som Amazon. Foto: China Labor Watch & Solidar Suisse

Det dokumenterer organisationerne China Labor Watch og Solidar Suisse i en rapport fra december 2018, der beskriver horrible arbejdsforhold på ni kinesiske fabrikker.

Ulovligt overarbejde

Ifølge rapporten er den estimerede leveløn i Guangdong-provinsen i Sydkina, der skal til for at kunne forsørge en familie, cirka 6754 kroner om måneden. Alligevel får arbejderne på en fabrik i området, der producerer legetøj for Hasbro, Mattel og LEGO, udbetalt under 2000 kroner om måneden.

Det er på tide, at virksomheden giver noget tilbage til de mennesker, der laver deres produkter, ved at hæve deres lønninger, skære i arbejdstiden og få fabrikkerne til at overholde loven

Simone Wasmann, Solidar Suisse

På alle fabrikkerne rapporteres der om underbetaling samt overarbejde, der langt overskrider de 36 timer, som er den lovmæssige grænse i Kina. På en af de fabrikker, hvor Disney får produceret legetøj, er overarbejdet påtvunget, og de får ikke løn for alle timerne.

Simone Wasmann fra Solidar Suisse udtaler til The Guardian, at en virksomhed som Disney sagtens vil kunne betale sine fabriksarbejdere bedre:

“Det er på tide, at virksomheden giver noget tilbage til de mennesker, der laver deres produkter, ved at hæve deres lønninger, skære i arbejdstiden og få fabrikkerne til at overholde loven [om overarbejde, red.]. Et par øre ekstra på prisen på en dukke eller et par øre mindre i virksomhedens lommer ville muliggøre, at arbejderne tjente en rimelig leveløn”.

LEGO benægter

Hasbro har efterfølgende udtalt til mediet CNBC, at de ikke er bekendte med de beskrevne forhold på fabrikkerne. LEGO afviser helt, at de får produceret legetøj på nogle af fabrikkerne, på trods af, at rapporten bringer et fotografi af et skema over arbejdsprocedurer, der hænger på en af fabrikkerne med overskriften LEGO.

“Jeg kan bekræfte, at LEGO Koncernen ikke får produceret eller nogensinde har fået produceret produkter på de konkrete produktions-sites, der nævnes i den omtalte rapport.
Vi har høje standarder for etik og ansvarlig forretningsdrift hvad angår menneskerettigheder og medarbejderrettigheder”, siger Roar Rude Tangebæk, pressechef hos LEGO, til Danwatch.

Disney og Mattel er begge medlemmer af ICTI, et internationalt råd for etisk legetøjsproduktion. Rådet udtaler på virksomhedernes vegne til CNBC, at de tager rapporten alvorligt og vil undersøge forholdene på de omtalte fabrikker.

China Labor Watch har undersøgt forholdene for fabriksarbejdere i Kina gennem 20 år, og rapporten er et udtryk for vedvarende problemer i industrien, skriver de i rapporten.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.