Nye retningslinjer for ansvarlige investeringer er på vej

Regeringen fraråder fortsat investeringer, der støtter ulovlige israelske bosættelser, og varsler nye retningslinjer på vej til investorerne.


På torsdagens høring i Folketingets Udenrigsudvalg meddeler udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil igangsætte en proces for at opdatere retningslinjerne for ansvarlige investeringer. Se hele høringen på Folketingets hjemmeside.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Høringen sker på baggrund af Danwatchs undersøgelse ’Forretning på forbudt land’, der påviser, at danske pensionskasser, investeringsforeninger og kommuner har i alt 3 milliarder kroner investeret i virksomheder med aktiviteter i eller omkring israelske bosættelser, der ifølge FN’s Sikkerhedsråd, Generalforsamlingen, Menneskerettighedsrådet og Den Internationale Straffedomstol er ulovlige ifølge international lov.

Investeringer, der ifølge Lars Erslev Andersen, forsker ved Dansk Insititut for Internationale Studier, krænker palæstinensernes rettigheder og bidrager til at undergrave Danmark og EU’s officielle politik om en to-statsløsning.

”Danske investorer med til at opretholde en ulykkelig situation. Virkeligheden er, at mange palæstinensere ikke tror på to-statsløsningen mere,” siger Lars Erslev Andersen.

Eksperter: Virksomheder har et ufravigeligt ansvar

Formålet med dagens høring er at sætte fokus på, hvilket ansvar de danske investorer har i virksomheder med aktiviteter i de besatte områder. Dertil har Udenrigsudvalget indkaldt en række forskellige eksperter.

Blandt dem er Hugh Lovatt fra European Council on Foreign Relations, der pointerer, at dagens emne ikke handler om Israel, men om vores egen holdning til at overholde egen lovgivning.

Han efterlyser større engagement fra europæiske regeringer, når deres investorer og virksomheder uretmæssigt bliver anklaget for at boykotte Israel, når de forsøger at overholde international lovgivning.

Cathrine Bloch Veiberg fra Institut for Menneskerettigheder peger på, at selv investorer med små investeringer i store virksomheder har et ansvar. Derudover er der skærpede hensyn at tage, når det kommer til konfliktzoner som det besatte Vestbredden.

”Det er ikke bare business as usual, når det kommer til besatte områder. I besatte områder, skal minoritetsinvestorerne vise, at de ikke bidrager til opretholdelsen. Investorer skal bruge deres indflydelse, og kan de ikke det, kan det betyde de skal afhænde dem”, siger Cathrine Bloch Veiberg.

Pensionsselskaberne: Det er meget kompliceret

Danwatch kunne i januar dokumentere, at Nordea var blandt de investorer, som har penge i de kritiserede virksomheder, der opererer på Vestbredden.

Sasja Beslik, chef for Sustainable Finance Division i Nordea, forklarer til høringen, at det er en svær politisk konflikt at navigere i som investor.

”Vi kigger på det fra et forretningsperspektiv. Hvis det forventes af os, at vi vælger side politisk, så bliver det meget svært for os.”

Også PFA Pension deltager med seniorporteføljemanager Andreas Stange, som hilser de bebudede nye retningslinjer velkommen.

”Det er interessant, at der nu kommer en proces, og den vil vi følge”, siger han.

Sideløbende med Erhvervsministerens opdatering af retningslinjerne vil der efter Folketingets sommerferie komme en forespørgselsdebat, hvor oppositionen vil sætte fokus på, hvad den danske regering kan gøre for at sikre, at danske investorer ikke bidrager til krænkelser af den humanitære folkeret, palæstinensernes menneskerettigheder og til at undergrave to-statsløsningen.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down