Nyhedsoverblik

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi ser nærmere på konsekvenserne af den igangværende krig i Gaza – og hvad en krigsforbrydelse egentlig er.

Skriv dig op til vores nyhedsbreve her
Et såret barn bliver bragt ind på Al-Aqsa hospitalet efter et israelsk angreb på mål i Maghazi-flygtningelejren i Gaza Foto: Ashraf Amra/ Abaca/Ritzau Scanpix
3. november 2023

Begår Israel krigsforbrydelser i Gaza?

Lørdag den 7. oktober gennemførte den væbnede palæstinensiske gruppe Hamas som bekendt et terrorangreb mod Israel, som kostede omkring 1.400 israelere livet. Størstedelen af ofrene var civile. Mellem 200-240 primært civile blev desuden taget som gidsler og tilbageholdes fortsat i Gaza.

Som reaktion på angrebet har Israel lukket grænserne til Gaza, hvilket har afskåret 2,3 millioner palæstinensensere fra de mest basale fornødenheder såsom vand, fødevarer og medicinsk hjælp.

Det israelske militær IDF har desuden gennemført et stort antal  bombardementer og andre militære operationer mod mål i Gaza.

Ifølge de Hamas-kontrollerede sundhedsmyndigheder i Gaza, har mere end 9.000 palæstinensere mistet livet, heraf mere end 2.300 kvinder og 3.700 børn. 

Torsdag opfordrede USA’s præsident Joe Biden til en humanitær pause i kamphandlingerne for at få mere nødhjælp ind til de nødlidende, der i stort tal er flygtet mod den sydlige del af Gaza-striben. 

Det er første gang, USA har stillet direkte krav til Israel om at stoppe kamphandlingerne i Gaza, et krav som udenrigsminister Anthony Blinken uden tvivl har med i tasken sammen med nye 122 millioner kroner i militær støtte, når han i dag lander i Tel Aviv for at mødes med den israelske premierminister Benyamin Netanyahu. 

… 

På grund af de mange drab på civile israelere er Hamas-angrebet den 7. oktober bliver over en bred kam fordømt som et klart brud på krigens regler. Men nu advarer stadig flere internationale organisationer også om, at Israel begår mulige krigsforbrydelser i forbindelse med angrebene på Gaza. 

Det er især billederne af de mange dræbte kvinder og børn, hele boligområder, som er lagt i ruiner og den kollektive afstraffelse af befolkningen, som den israelske blokade afstedkommer, der får organisationerne til at hejse det røde flag.

Advarslerne kommer bl.a. fra FN’s Menneskerettighedsråd,  FN’s højkommissariat for flygtninge, den Internationale Krigsforbryderdomstol, ICC, Amnesty International, Human Rights Watch og Reporters without Borders.

Efter et angreb på mål i flygtningelejren Jabaliya i tirsdags vurderer en gruppe FN-eksperter endda, at situationen kan udvikle sig til et folkemord i Gaza – en af de mest alvorlige krigsforbryderanklager.

“Det må handles nu,” siger de og mener, at Israels allierede bærer en del af ansvaret for at forhindre det.

Danwatch har i den forløbne uge sat fokus på Danmarks og danske virksomheders ansvar som eksportør af blandt andet flydele til Israels F-35 kampfly, som deltager i bombningen af Gaza.

Det mener flere eksperter er en overtrædelse af reglerne for våbeneksport, der forbyder salg af militært udstyr, hvis der er en “klar risiko” for, at det bliver anvendt til mulige krigsforbrydelser.

Får du alle vores nyhedsbreve?

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifierchevron-down