Afrika-brevet

I begyndelsen af maj var 18 afrikanske udenrigsministre i København til nordisk-afrikansk udenrigsministermøde. Afrika-brevet var med på sidelinjen, og derfor er dagens brev et interview med Benins udenrigsminister Shegun Adjadi Bakari. 

I samme anledning mødtes jeg også med Ugandas udenrigsminister, og det kan man læse mere om lige her

Efter snakken med Shegun Adjadi Bakari runder vi blandt andet et kupforsøg i DR Congo, det snarlige valg i Sydafrika og fængslingen af en undersøgende journalist i Nigeria. 

Og nej, det er ikke dig, den er gal med. Afrika-brevet udkommer i dag i et nyt design. Vi håber, at I kan lide det. 

Lad os komme i gang. 

Skriv dig op til vores nyhedsbreve her
Afrika-brevet interviewer udenrigsminister Bakari Foto: Danwatch
24. maj 2024

Benins udenrigsminister: Multilaterialisme er ikke putinisme

I juni 2023 rejste Shegun Adjadi Bakari til Rusland. I december 2023 gik turen til Indien. Og i marts i år mødtes han med sin kinesiske kollega i Beijing. Nu sidder Benins udenrigsminister i København, hvor Lars Løkke Rasmussen og den danske regering er værter for nordisk-afrikansk udenrigsministermøde. 

“Når man er et lille land, bliver man nødt til at snakke med alle. Multilateralisme er den eneste vej frem. Kun ved at snakke med hinanden, kan vi løse de store globale kriser. Men det afgørende er, at vi værner om vores egne værdier og interesser, uanset hvem vi laver politik med”, siger han, da jeg møder ham hos Dansk Industri. 

Hvad er så Benins værdier? 

“Menneskerettighederne, kampen mod klimaforandringerne, fredelig konfliktløsning. Det er ting, vi ikke går på kompromis med”, fortsætter ministeren .

Med sine 45 år tilhører bankmanden Bakari den yngste generation af politiske ledere i Afrika. Han er ikke en del af det gammelmandsvælde, som stadig dominerer mange steder på kontinentet, men en progressiv internationalist, der vil gentænke Afrikas plads i en ny, multipolær verden. Hans kabinet består udelukkende af kvinder, og indtil udnævnelsen som udenrigsminister i sommeren 2023 stod han i spidsen for sin egen virksomhed, der vil revolutionære transportsektoren i Afrika med eldrevne motorcykler. 

Bakaris budskab er på sin vis banalt; bare fordi man snakker med bestemte lande, betyder det ikke, at man er enige med dem eller gør, hvad de beder en om. Men det forekommer alligevel relevant i en tid, hvor de afrikanske landes udenrigspolitiske dispositioner har det med at blive tolket i én entydning retning – enten som et udtryk for støtte til Vesten eller som et udtryk for støtte til Kina eller Rusland.

“Vi har i mange år haft samarbejde med Rusland. Det har vi fortsat, men det betyder ikke, at vi er enige med dem i alt. Min præsident (Patrice Talon, red.) var en af de første statsledere, der fordømte Ruslands angreb på Ukraine”, siger Bakari. Han lyder forbavsende meget som sin danske kollega, Lars Løkke Rasmussen, når han snakker om “pragmatisk idealisme”

Shegun Adjadi Bakaris fortid i den franske investeringsbank Société Générale er umiskendelig. Benin – og det videre afrikanske kontinent – har brug for privat kapital, hvis flere mennesker skal i job og blive mætte, understreger han. Det er især derfor, Bakari er i Danmark. Den danske regering barsler med en ny Afrika-plan, og i partnerskab med Dansk Industri forsøger de at få erhvervslivet herhjemme til at begive sig ud på de afrikanske markeder. Bakari fortæller, at han allerede har holdt møder med Arla og Bestseller. 

“Benin er Afrikas største producent af bomuld. I dag sælger vi vores bomuld til Kina, der så producerer noget tøj, som de sælger til Europa. Det er unødvendigt og ødelægger planeten. Hvis en virksomhed som Bestseller besluttede at flytte deres produktion fra Bangladesh til Benin, ville de sænke deres udledninger, og vi ville få skabt nogle arbejdspladser”, siger udenrigsministeren. 

Som Shegun Adjadi Bakari sidder i København og anviser de brede linjer i Benins udenrigspolitik, fornemmer man godt, hvorfor landet i mange år er blevet fremhævet som et af Afrikas mest velfungerende lande; fredeligt, demokratisk og med en voksende økonomi. 

Men én ting er, hvordan en medietrænet udenrigsminister udlægger teksten. Noget andet er den besværlige virkelighed i en tiltagende utilregnelig verden. 

Jeg møder Shegun Adjadi Bakari i begyndelsen af maj. Kort forinden er store menneskemængder gået på gaden i Benins største by, Cotonou, i protest mod stigende inflation. Og ikke længe efter havner Benin i en betændt diplomatisk strid med nabolandet Niger og Kina om en ny olieledning, der løber fra det sydlige Niger til en havn uden for Cotonou. Samtidig bliver præsident Patrice Talon løbende kritiseret for at marginalisere oppositionen og udhule det beninske demokrati.

Shegun Adjadi Bakari ler, da jeg spørger ham, om han kan forstå, hvis danske virksomheder tøver med at investere i Benin eller andre afrikanske lande af frygt for politisk eller økonomisk uro. 

“Vi har udfordringer, for eksempel med korruption, men Afrika er ikke værre end resten af verden. Tror du ikke, at der er menneskerettighedskrænkelser og forurening i Asien og Europa? Vi skal løse de problemer vi har, men vi skal også få skabt en ny fortælling om Afrika”, slutter han.

Får du alle vores nyhedsbreve?

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Hvad ellers?

DR Congo 🇨🇩 Ifølge den congolesiske regering blev et kup mod præsident Felix Tshisekedi afværget søndag den 19. maj. Kupforsøgets leder, amerikansk-congoleseren Christian Malanga, blev skudt og dræbt af sikkerhedsstyrker, mens omkring 40 medsammensvorne blev anholdt. Blandt dem er den amerikanske statsborger Benjamin Zalman-Polun, der er kendt for handel med medicinsk marijhuana og har drevet minevirksomhed i Mozambique sammen med Malanga. Kupmagerne trængte sig kortvarigt ind på præsidentens kontor, inden de blev stoppet. 

Sydafrika 🇿🇦 Tidligere præsident Jacob Zuma er ikke opstillingsberettiget ved det sydafrikanske valg den 29. maj. Det har en forfatningsdomstol nu endegyldigt slået fast. Den sydafrikanske forfatning fastslår, at man ikke kan vælges til parlamentet i de første fem år efter, man har fået en fængselsstraf på tolv måneder eller mere. Zuma blev idømt 15 måneders fængsel for foragt for retten i 2021. Forfatningsdomstolens afgørelse forhindrer dog ikke Zumas nye parti uMkhonto weSizwe i at stille op til det forestående valg, hvor regeringspartiet ANC for første gang nogensinde står til at miste sit flertal i parlamentet.

Postkort

Hver måned runder jeg en kollega på kontinentet for at høre seneste nyt fra deres skrivebord.

Denne gang skal vi til Nigeria, hvor Daniel Ojukwu, journalist hos Foundation for Investigative Journalism, for nylig blev løsladt efter ni dages tilbageholdelse af nigeriansk politi.

“Den 1. maj blev jeg passet op af fire betjente. De havde en arrestordre med og sagde, at jeg var eftersøgt for cyberkriminalitet. Jeg ville have dem til at uddybe, hvad det drejede sig om, men de pressede mig ned mod jorden, tog mine ejendele og lagde mig i håndjern. Der gik tre dage, før jeg fik lov til at tale med min familie og min advokat. I ni dage var jeg tilbageholdt og blev kastet rundt mellem forskellige politienheder uden, der på noget tidspunkt blev rettet anklage mod mig”.
Daniel Ojukwu
Det har siden vist sig, at Daniel Ojukwu blev anholdt for en artikel, han udgav i november 2023, hvor en tidligere rådgiver for eks-præsident Muhammadu Buhari blev beskyldt for at have svindlet med offentlige midler. Nigeriansk politi har forsvaret anholdelsen af Ojukwu, men endnu ikke rejst en sag mod ham. Anholdelsen af Ojukwu har fået Reporters Without Borders, der kæmper for pressefrihed verden over, til at advare om forholdene for undersøgende journalister i Nigeria.

Hold øje med

Mozambique 🇲🇿 Den 10. maj stormede islamistiske oprører i det nordlige Mozambique den strategisk vigtige by Macomia. Angrebet var det største i mange måneder i den uroplagede Cabo Delgado-provins, og kom netop som soldater fra SADC – sammenslutningen af landene i det sydlige Afrika – var begyndt at trække sig ud af området. Spreder oprøret sig til andre dele af Mozambique?

Tchad 🇹🇩 Lederen af Tchads militærregering siden 2021, Mahamat Idriss Déby, er blevet erklæret vinder af valget tidligere på måneden. Premierminister Succès Masra, der stillede op imod Déby, havde klaget over stemmeoptællingen til forfatningsdomstolen, men fik ikke medhold. Masra er nu trådt ud af regeringen. Bliver han i Tchad og udfordrer Déby, eller flytter han tilbage til USA, hvor han levede i eksil frem til slutningen af sidste år?

Somalia 🇸🇴 En politisk-administrativ FN-mission, der har rådgivet Somalia om fredsskabelse og demokrati, får ikke sit mandat forlænget, når det udløber til oktober. I forvejen er den fredsbevarende ATMIS-styrke – et samarbejde mellem FN og Den Afrikanske Union – ved at forlade Somalia. Kan Somalia modstå truslen fra al-Shabaab på egen hånd?

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

heartexit-upmagnifierchevron-down