Mediedækningen af det såkaldte EACOP-projekt, der skal forbinde to oliefelter i det vestlige Uganda med havnen Tanga i det østlige Tanzania, er “ærgerlig”.
Sådan lyder det fra et af verdens største olieselskaber, franske TotalEnergies, som står bag olierørledningen, i et skriftligt interview med Danwatch.
Interviewet sker i kølvandet af, at både internationale og danske medier har afdækket, hvordan EACOP – som står for East African Crude Oil Pipeline – nærmest siden begyndelsen er blevet anklaget for en lang række miljø- og menneskerettighedskrænkelser.
Blandt andet har Danwatch kunnet berette om tæsk, fordrivelser og seksuelle overgreb ved de to oliefelter i Uganda, mens lignende kritik fremgik i DR’s udsendelse “Jorden Kalder”, hvor seerne kunne følge Danwatch’ journalist Emilie Ekeberg til TotalEnergies årlige generalforsamling i Paris.
Men virkeligheden er en anden, mener altså TotalEnergies med henvisning til, at de bidrager med uddannelse og jobs i lokalområdet.
“Vi har lanceret en lang række initiativer for at uddanne lokalbefolkningen og skabe lokale jobs. Tilenga- og EACOP-projekterne vil bidrage til udvikling ved at skabe næsten 18.000 direkte jobs og mindst 60.000 indirekte jobs for ugandiske og tanzaniske borgere i anlægsfasen”.
Uenighed om tallene
EACOP, der i 2023 fik licens til at starte byggeriet, bliver verdens længste olierørledning med hele 1443 kilometer. Hensigten er, at den på sigt skal føre mere end 30 millioner liter olie om dagen fra Uganda til kysten i Tanzania og derfra videre til det internationale marked.
Mens forsvaret for olierørledningen er, at den faktisk er til gavn for lokalbefolkningen, har aktivister og NGO’er kritiseret, at tusindvis af mennesker skal tvangsfordrives for at gøre plads til projektet.
Det er dog ikke en kritik, TotalEnergies er enig i:
“I alt 775 husstande rammes af ekspropriering, og disse familier får stillet nye huse til rådighed med højere levestandard og forbedrede faciliteter, fx sanitet, regnvandstanke og energisystem”, skriver de og tilføjer:
“TotalEnergies står også for at bygge brønde, som giver lettere adgang til vand, så særligt kvinderne undgår at gå mange kilometer”.
Ifølge den ugandiske menneske- og miljørettighedsorganisation CRED Uganda, der beskæftiger sig med EACOP, er TotalEnergies tal stærkt underdrevet. Administrerende direktør for CRED, Bashir Twesigye, henviser til TotalEnergies egen undersøgelse udarbejdet af Newplan.
“Undersøgelsen viser, at der er tale om 3045 husstande, men tallet er højere end det. Det kan vi se på de mange henvendelser, vi har modtaget fra personer, der hævder, at deres ejendomme påvirkes af rørledningen, men som ikke er blevet kontaktet for kompensation”, skriver Bashir Twesigye.
Forelagt CRED’s svar pointerer TotalEnergies, at der er forskel på, om folk skal eksproprieres eller berøres af projektet.
“Tallet 775 refererer specifikt til de husstande, der bliver flyttet til nye og bedre boliger. Der er også husstande, der er berørt af Tilenga- og EACOP-projekterne, hvis beboere ikke bliver flyttet”, skriver TotalEnergies og fortsætter:
“I TotalEnergies er vi åbne omkring disse tal, som også fremgår af vores hjemmeside, hvor det angives, at 19.163 husstande er berørt svarende til omtrent 100.000 personer. Det er vigtigt at understrege, at TotalEnergies ikke tvangsfjerner 100.000 mennesker, som det ofte fejlciteres i medierne. Alle projektberørte personer modtager den kompensation, de er berettiget til”.
Alvorlig sag
Udover anklager om tvangsfordrivelser er myndighederne også blevet beskyldt for at slå hårdt ned på demonstranter mod EACOP, blandt andet ved hjælp af vold begået af politi- og sikkerhedsstyrker.
Senest er 15 aktivister i november blevet anholdt og fængslet i forbindelse med en demonstration mod EACOP i hovedstaden Kampala.
Tilbage i 2023 skrev TotalEnergies ellers, at deres datterselskaber i Uganda og Tanzania gør et »omfattende« arbejde for at beskytte menneskerettighedsforkæmpere. Ikke desto mindre viser tal ifølge International Federation for Human Rights, at 81 modstandere af EACOP er blevet arresteret i Uganda siden maj i år.
Adspurgt, hvorvidt TotalEnergies anerkender, at myndighederne i Uganda har været unødigt voldsomme i deres håndtering af EACOP-demonstranter, svarer olieselskabet, at de “respekterer og bakker op om ytringsfrihed, foreningsfrihed og retten til fredelig forsamling og adgang til information”.
De kalder samtidig beskyldningerne alvorlige:
“For TotalEnergies i Uganda er beskyldninger om menneskerettighedskrænkelser mod EACOP demonstranter en alvorlig sag, og det tager vi på det kraftigste afstand fra. Hvis vi bliver bekendt med sådanne sager, undersøger vi det til bunds og tager kontakt til myndighederne for at understrege, hvor vigtigt det er at respektere de fundamentale menneskerettigheder og undgå enhver form for vold og overgreb”.
“Stærkt ønske fra lokalbefolkningen”
De mange anklager om menneskerettighedskrænkelser har fået en række af investorer til enten at nægte at investere i EACOP eller helt afhænde deres investeringer. Det danske pensionsselskab PKA har eksempelvis frasolgt sine aktier i TotalEnergies og to andre virksomheder knyttet til projektet efter Danwatch dækning af sagen.
NGO’en Banktrack, der sporer bankers investeringer, kunne desuden for nylig fortælle, at over 40 banker globalt har udelukket at finansiere EACOP, hvoraf 28 af dem er europæiske.
Også EU har anerkendt problemerne og vedtaget en resolution om brud på menneskerettigheder i Uganda og Tanzania knyttet til investeringer i fossile projekter.
Alligevel forsvarer TotalEnergies EACOP med, at det har stor lokal opbakning:
“Ugandas regering har truffet en beslutning om at udnytte landets energiressourcer og sammen med Tanzania transportere olien gennem landene. TotalEnergies har påtaget os opgaven, fordi vi mener, at vi kan bidrage positivt til landenes velstand og sociale udvikling gennem uddannelse, jobs, biodiversitetsplaner og øget levestandard”, skriver TotalEnergies og tilføjer.
“Der tegnes oftest et billede af, at vi pådutter Uganda og Tanzania disse projekter. Men det er vigtigt at påpege, at der er et stærkt ønske fra disse lande om at udvikle deres økonomi og industri til gavn for lokalbefolkningen”.
Rettelse: I den oprindelige artikel stod der, at “kritikken er ærgerlig”. Det er ikke korrekt ifølge TotalEnergies, og det er derfor blevet ændret til “mediedækningen er ærgerlig”. I en tidligere version af artiklen fremgik det desuden, at “EACOP også blevet beskyldt for at slå hårdt ned på demonstranter”, hvilket nu er blevet rettet til , at “Myndighederne også blevet beskyldt for at slå hårdt ned på demonstranter mod EACOP”.