Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Hvordan fodbold og en forsvunden sikkerhedsvagt hænger sammen med håbet for 20 millioner mennesker

I denne uges nyhedsoverblik ser vi nærmere på migrantarbejdere og de virksomheder, der ikke kan undvære dem, rundt om i verden.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I denne uge er vi nødt til at tale om Malcolm Bidali. I dag er det 16 dage siden, han blev arresteret og tilbageholdt af sikkerhedsstyrker i Qatar og forsvandt. Malcolm Bidali er fra Kenya og har arbejdet som sikkerhedsvagt i Qatar, men han har også et onlinenavn, “Noah”, der i fem år har skrevet artikler om migrantarbejderes arbejdsforhold i Qatar. Om at sove i et rum på fire gange fire meter med fem andre mænd i køjesenge. Om at gemme alle deres ejendele i fem metalskabe, hvor der ikke er plads, så der er ting overalt. Tøj, sko, bøger og breve fra deres kærester, koner og familier. Om at arbejde som vagt i 12 timer om dagen, 26 dage om måneden og få lige omkring 2100 kr i løn for det. Indtil han forsvandt. 

Malcolm Bidali er én af 20 millioner migranter, der lever og arbejder i Golflandene, som dækker over Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabien og de Forenede Arabiske Emirater. Migrantarbejderne i Golfen udgør 10 procent af verdens migrantarbejdere og 90 procent af regionens manuelle arbejdskraft. De er uundværlige for virksomhederne i ørkenstaterne. Alligevel har den største trussel mod dem været kyniske virksomheders udnyttelse af deres billige arbejdskraft – og kafalasystemet, hvor en arbejder skal bede om lov til at skifte job.

Den 18. maj blev 64 indiske arbejdere frataget deres pas og låst inde på et værelse, da de ankom til de Forenede Arabiske Emirater fra Indien. Dagen før blev en ansat på et hotel i Dubai afkrævet et beløb tre gange større end sin løn, da han sagde op. Foreløbig er 6500 arbejdere døde under arbejdet med at bygge fodboldstadions, nye veje og metrosystemer eller konferencecentre i Qatar. De dør af hede, overarbejde og underernæring. Og det hænger sammen med os. Den 7. maj afslørede Danwatch, at en dansk metalvirksomhed har solgt komponenter til køleanlæg, der skal holde heden væk fra tribunerne under VM i fodbold i Qatar næste år. I den kommende tid er der flere afsløringer på vej om danske virksomheders aktiviteter, der overtræder menneskerettighederne op til VM i Qatar. Forhåbentlig dukker Malcolm Bidali op inden længe. Forhåbentlig er han ikke én af tusindvis af migrantarbejdere, der har måtte lade livet under den nye trussel mod migrantarbejdere i Golflandene – brud på love om statens sikkerhed i regimer som Qatar.

Her er seneste nyt om migrantarbejdere i verden:

Arbejdere på toppen af Al Janoub stadion, der er et af de otte stadions, hvor VM i fodbold afholdes i 2022. Foto: EPA/ALI HAIDER
  • I Brasilien har bryggerierne Ambev og Heineken fået bøder for slavearbejde hos en leverandør. De 23 arbejdere var indvandrere fra Venezuela og Haiti og boede i lastbiler ved en vej, da myndighederne befriede dem. De havde ikke adgang til vand, ingen ret til fridage og forholdene betegnes dermed som slaveri, vurderer brasilianske myndigheder, skriver Pledge Times.
  • I Indien skrider Højesteret ind for at hjælpe landets omtrent 100 millioner migrantarbejdere. Højesteret har beordret delstaters domstole til at sikre, at migrantarbejdere får mad og tag over hovedet under landets anden bølge af covid19, skriver The Times of India.
  • I Cambodja frygter ngo’er en stigning af menneskesmugling på grund af Covid19 rejserestriktioner. Det skriver Cambodia News. Myndighederne rapporterer om 85 sager om migranter, der ulovligt har krydset grænsen for at arbejde i de første tre måneder af 2021.  I første kvartal sidste år var der kun 25 sager.
  • I Spanien sender regeringen 4000 migranter tilbage til Marokko for at “genoprette orden”, skriver Mail Online. Mandag og tirsdag i denne uge ankom 8000 migranter til den spanske enklave, Ceuta i Marokko, angiveligt fordi Marokko lempede kontrollen med deres grænser som konsekvens af en strid med Spanien over det marokkansk besatte Vestsahara.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Coronapandemien har været brutal ved Afrikas største økonomi, Nigeria. Det viser nye tal fra FN’s udviklingsprogram, UNDP, og Nigerian Bureau of Statistics.

Helt konkret har hver femte nigerianer mistet sit job siden pandemiens begyndelse, skriver Quartz Africa. Den primære årsag, forklarer de adspurgte virksomheder, er øgede omkostninger.

I marts meddelte Nigerian Bureau of Statistics, at 33% af den nigerianske befolkning står uden arbejde.

Mere

I sidste uge skrev Reuters, at Mali forhandler om en samarbejdsaftale med Wagner Group, en gruppe russiske lejesoldater kendt for deres menneskerettighedskrænkelser og tætte bånd til Kreml.

Skulle en endelig aftale blive indgået, vil Estland, der bidrager til både de fransk-ledede initiativer Operation Barkhane og Task Force Takuba samt FN-missionen MINUSMA, trække sig ud af landet. Det siger forsvarsminister Kalle Laanet til estisk radio.

Danwatch skrev tidligere på ugen om Wagner Groups mulige indtræden i Mali. I den forbindelse spurgte vi Udenrigsministeriet, hvordan Danmark, der fra januar slutter sig til Task Force Takuba, forholder sig til oplysningerne. I et mailsvar kalder ministeriet en eventuel aftale mellem Wagner Group og Mali “uacceptabel”.

Mere

Det var tilsyneladende et kupforsøg, da havne og veje ind til byerne i Sudan tidligt tirsdag morgen blev lukket, men kupforsøget blev hurtigt afvæbnet, siger informationsminister fra overgangsregeringen, Hamza Baloul til Al Jazeera. Overgangsregeringen skyder skylden for kupforsøget på allierede til den tidligere præsident Omar al-Bashir, der blev afsat i 2019.

Lande:
Mere

Migrantarbejdere i LA tøj syr til anerkendte modebrands for mellem 19 og 38 kroner i timen, viser en undersøgelse fra den amerikanske ngo Garment Work Center. Det fortæller CBS News. I 2016 dokumenterede en undersøgelse fra det amerikanske arbejdsministerium, at 85 procent af de undersøgte sweatshops i LA underbetalte deres arbejdere.

Lande:
Mere

Den 16. september mistede verden en af de største forkæmpere for virksomheders sociale ansvarlighed i verden. Professor John G. Ruggie (1944-2021), Harvard University, brugte det sidste årti af sin karriere på at definere og implementere retningslinjer for bæredygtig adfærd for virksomheder i en verden defineret af markedsøkonomi. Det skriver den britiske ngo Business and Human Rights Ressource Center.

Virksomheder:
Mere

Ifølge Altinget har det grønlandske landsstyremedlem for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima Pele Broberg i denne uge underskrevet en støtteaftale med den amerikanske regering på 63 millioners kroner. Det er anden gang i år at USA laver en aftale om udviklingsstøtte med Grønland.

I April indgik partnerne en lignede aftale på 83 millioner kroner. Den fik hård medfart fra danske politikere. ”Det er ekstremt provokerende, at vi har en tæt alliancepartner, der så åbenlyst går ind og puster til splittelse i rigsfællesskabet”, sagde SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge dengang til Altinget.

Men det grønlandske landsstyre glæder sig over aftalerne: ”Udbygningen af vores samarbejde med USA er med til at skabe muligheder for den grønlandske befolkning og økonomi, der tager udgangspunkt i vore egne ønsker og behov. Derfor glæder det mig at denne aftale er indgået med den amerikanske regering, som er endnu et skridt i en retning hvor Grønland åbner sig mere op for verden,” siger Pele Broberg til Altinget.

Lande:
Mere

Støtterne til den fængslede oppositionsleder Alexei Navalny beskylder Appel og Google for politisk censur, efter de har fjernet en stemmeapp op til det russiske parlamentsvalg i dag. Det skriver The Guardian. App’en der går under navnet Navalny’s Smart Voting initiative samler oppositionens stemmer hos de stærkeste modstandere af regeringspartiet Forenet Rusland. De to techvirksomheder har fjernet app’en efter pres fra de russiske myndigheder, der anser salget af appen som ulovlig påvirkning af valget. Kreml melder, at de bifalder fjernelsen af oppositionens stemmeapp.

Brancher:
Virksomheder: |
Lande:
Mere

Det skal være slut med at sælge varer i Europa, der er produceret under tvang, lyder det fra EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen.

Der er 25 millioner mennesker i verden, der er truet eller tvunget ind i tvangsarbejde. Vi kan aldrig acceptere, at disse mennesker tvinges til at fremstille produkter – og at disse produkter derefter ender med at blive solgt i butikker her i Europa“, siger Ursula von der Leyen i sin tale Unionens tilstand 2021. “Menneskerettigheder er ikke til salg uanset prisen”, tilføjer hun.

EU-kommissionen vil udarbejde et forslag, der skal gøre det forbudt at sælge produkter fremstillet ved tvangsarbejde. Det skriver Ritzau.

Brancher:
Lande:
Mere

For lidt over et år siden eksploderede et lager med ammoniumnitrat i Beirut og efterlod sig massive ødelæggelser og flere hundrede dræbte. Det undersøgende medie OCCRP har nu fundet frem til, hvem der ejede den store mængde kemikalier, der blev opbevaret på havnen i Beirut. De peger på en ukrainsk forretningsmand ved navn Volodymyr Verbonol, der står bag virksomheden Savaro, der ejede beholdningen af ammoniumnitrat. Det skriver OCCRP. Dertil har de fundet tegn på, at Savaro er en del af et årtier gammelt netværk for salg af kemikalier, hvor også Cypern og Storbritannien er involveret.

Brancher: |
Mere

Ny rapport viser, at siden Parisaftalen blev indgået i 2015 er mere end tre ud af fire planer om nye kulminer skrottet. Det skriver The Guardian.

Det er E3G, Global Energy Monitor og Ember – tre tænketanke med fokus på klimaforandringer – der står bag rapporten. Deres research viser, at i alt 44 lande på verdensplan har droppet fremtidige planer om kulminer og vil i stedet satse på vedvarende energi. Det giver ifølge rapporten anledning til at være optimistisk på klimaets vegne. De tre tænketanke mener, at en fremtid uden forurenende energikilder er indenfor rækkevidde.

Brancher:
Mere

Michelle Bachelet, der er Menneskerettighedskommissær ved FN, har i dag udpeget klima- og miljø som den største trussel for menneskerettighederne. Det skriver Reuters.

“Omfattende problemer med forurening, klimaforandringer og biodiversitet er en voksende trussel – og øger samtidig spændinger, konflikter, strukturel ulighed og gør mennesker stadig mere udsatte”, sagde Michelle Bachelet under sin åbningstale til et 48-timers møde ved FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.