Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

To pensionskasser indkalder FLSmidth til møde efter Danwatch-afsløring

Onsdag kunne Danwatch i samarbejde med Ekstra Bladet fortælle, at byggematerialer, der efter alt at dømme er blevet brugt til at bygge kontroversielle VM-stadions i Qatar, kan føres tilbage til den danske cementkoncern FLSmidth. Nu reagerer to af virksomhedens investorer, AkademikerPension og Industriens Pension.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Til næste år afholder Qatar verdensmesterskaberne i herrefodbold. Det er over 11 år siden, at værtskabet blev tildelt, og stort set lige siden har golfstatens forberedelser været heftigt kritiseret for at føre til alvorlige og gentagne menneskerettighedsbrud.

Danwatch har tidligere afsløret, at både den danske metalvirksomhed Frese og konsulenthuset COWI har bidraget til Qatars VM-byggerier, og onsdag kunne vi i samarbejde med Ekstra Bladet tilføje, at også cementgiganten FLSmidth, en af Danmarks største virksomheder, har taget del i byggeboomet frem mod slutrunden.

I 2013 hjalp FLSmidth to af Qatars største producenter af byggematerialer, Al Khalij Cement og Qatar Primary Materials Co. (QPMC), med at udvide deres faciliteter. Begge virksomheder har tætte bånd til regimet i Doha og oplyser, at de har leveret byggematerialer til VM-infrastruktur. Blandt andet til flere af slutrundens stadions.

Indkalder til møde

Danwatch og Ekstra Bladet har forelagt research, ekspertudtalelser og FLSmidths egen reaktion for de danske pensionskasser, der har penge investeret i virksomheden. To af dem oplyser, at de nu vil drøfte forløbet med FLSmidth.

Administrerende direktør i AkademikerPension, Jens Munch Holst, skriver: 

“Som en investor har vi et stort fokus på menneskerettigheder. Vi forventer, at samtlige selskaber, vi investerer i, lever op til de internationale retningslinjer for menneskerettigheder, og at de agerer med nødvendig omhu for at undgå at blive forbundet til krænkelser af menneskerettigheder. Det er vores vurdering, at FLSmidth har behov for at styrke de interne processer, når selskabet vurderer deres kunder og potentielle kunder i forhold til menneskerettigheder. Vi har derfor bedt om et møde med selskabet for at høre nærmere om deres processer. Dette møde vil finde sted inden for de kommende måneder.”

Og fra Industriens Pension lyder det: 

”Som investor tager vi alle problemstillinger om menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder meget alvorligt. Det gælder naturligvis også problemstillinger om Qatars byggesektor. Vi har rettet henvendelse til FLSmidth med en række spørgsmål om sagen og selskabets arbejde med håndtering af forskellige risici og forhold relateret til menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder. Den dialog vil vi følge op på, så vi får den afklaring, vi ønsker som investor”, skriver pressechef Laurits Harmer Lassen. 

PensionDanmark er til gengæld anderledes forsigtige: 

”Vi kender FLSmidth som en ansvarlig virksomhed, og vi forventer, at de påtaler overtrædelse af menneskerettigheder i forbindelse med aktiviteter, som selskabet er involveret i – både i Qatar og i resten af verden. Men vi anerkender, at det i nogle tilfælde kan være meget vanskeligt at forudsige, i hvilken sammenhæng ens produkter i sidste ende anvendes. Derfor opfordrer vi selskaber, der opererer i udsatte brancher og geografier, til have et særligt set-up til at begrænse denne risiko”, skriver Jan Kæraa Rasmussen, chef for ansvarlige investeringer. 

Undersøgte ikke risikoen for menneskerettighedsbrud

Danwatch og Ekstra Bladet har spurgt FLSmidth om, de har gjort en indsats for at sikre sig, at byggematerialer produceret af deres qatarske kunder ikke er blevet brugt på byggerier, hvor der er sket menneskerettighedskrænkelser. Det har de ikke kunne bekræfte.

“Vores undersøgelse konkluderede, at hverken vores kinesiske kunde og eller fabrikken i Qatar var blacklistede eller omfattet af nogle sanktioner eller lignende”, nøjes pressechef Rasmus Windfeld med at oplyse i et skriftligt svar.

Er det korrekt forstået, at menneskerettighederne slet ikke var en del af jeres screening af Al Khalij Cement og QPMC?

“Ja, det er korrekt”, skriver Rasmus Windfeld. Han tilføjer dog, at virksomheden inden for de seneste år har ændret deres praksis, så de i dag er mere opmærksomme på menneskerettighedspørgsmålet.

Afdelingsleder for Menneskerettigheder og Erhverv på Institut for Menneskerettigheder, Elin Wrzoncki, understreger, at virksomheder er forpligtet til at undersøge menneskerettighedsrisici hos deres kunder:

“Som international virksomhed er det forventet, at man undersøger risici for brud på menneskerettighederne i relation til sine produkter, og hvad man kan gøre for at afhjælpe disse. Det gælder både det firma, man handler direkte med, men også længere ude i salgsleddene. Det står beskrevet i retningslinjer fra for eksempel FN og OECD, som den danske stat har tilsluttet sig”, siger afdelingsleder på Institut for Menneskerettigheder, Elin Wrzoncki til Danwatch og Ekstra Bladet.

Afviser kritik

Trods ekspertkritikken afviser FLSmidth, at de kunne og skulle have handlet på anden vis:

“Vi har ingen indflydelse på, hvor en kunde sælger den cement, der bliver produceret på en fabrik, vi har leveret teknologi til år tidligere”, skriver Rasmus Windfeld.

“Ærlig talt; dem, der mener noget andet, forstår ikke hvordan cementindustrien fungerer – eller ret mange andre globale industrier, for den skyld. Det er meget teoretisk og ren skrivebords-tænkning. Det er ikke den virkelige verden”, skriver han. 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.