Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Partier vil diskutere om børnearbejde i udlandet skal være strafbart i DK

Et flertal i Folketinget er parat til at se på muligheden for at lovgive om virksomheders ansvar for at få styr på menneskerettigheder og arbejdsforhold, når de gør forretning i udlandet. Danmark og danske virksomheder skal være kendt for at opføre sig ordentligt, siger  regeringens erhvervsordfører Orla Hav 
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Det nye Folketing får travlt, også på erhvervsområdet. 

Et flertal i Folketinget er nemlig klar til at nærmere på, om danske virksomheder skal gøres juridisk ansvarlige for f.eks. børnearbejde, gældsslaveri og menneskeretskrænkelser i forbindelse med deres produktion i udlandet.

“Vi har sympati for tanken om at styrke virksomhedernes ansvar”, siger regeringens erhvervsordfører Orla Hav. I første omgang vil regeringen gerne undersøge, hvad andre lande gør på området. Frankrig har allerede gennemført en lov og flere andre lande er på vej, heriblandt Tyskland og Holland.

“Vi har ikke taget endelig stilling til, om Danmark skal have en lovgivning på det her område. Men det er vigtigt for os, at danske virksomheder er kendt for deres ordentlighed ude i verden. Det tjener både Danmark og danske virksomheder bedst”, siger Orla Hav.

Klagesystem halter

Regeringens ønske om se nærmere på behovet for en lov om virksomhedsansvar kommer, efter at Danwatch har påvist, hvordan det nuværende klagenævn for virksomhedsansvar, MKI, afviser stort set alle klager, som nævnet modtager. 

Siden 2016 har nævnet kun realitetsbehandlet een enkelt sag, viser en aktindsigt, som Danwatch har fået. Og samme mønster går igen hos de tilsvarende klagenævn i andre europæiske lande. 

Flere af Folketingets partier er ligeledes interesseret i at se nærmere på mulighederne for lovgive om virksomhedsansvar. [Boks1]

Opbakning

SF, Enhedslisten og Alternativet fremsatte tidligere på året et beslutningsforslag om det og agter at tage forslaget op igen, når Folketinget samles til oktober.

“Det er helt sikkert noget, der bør lovgives om, Det duer ikke, at det i dag er nærmest er frivilligt for virksomhederne om de vil overholde OECD’s og FN’s retningslinjer om virksomhedsansvar“,  siger SF’s erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen. 

“De fleste virksomheder kan slippe afsted med at skrive et pænt afsnit i deres årsberetning om, hvor gode de er til CSR. Og det er simpelthen ikke godt nok”, siger hun.

Enhedslisten understreger også behovet for at lovgive.

“Selv om der er meget fokus på CSR hos danske virksomheder, dukker der hele tiden eksempler op, hvor danske virksomheder og pensionskasser bryder de internationale retningslinjer”, siger erhvervsordfører Victoria Velasquez.

Som eksempler nævner hun bl.a danske investeringer i miljøskadelig minedrift i Armenien og på den besatte Vestbred.

Skidt eller godt?

Ønsket om at se nærmere på mulighederne for at lovgive om ansvaret for brud på menneske- og arbejdstagerrettigheder bakkes også op af De Radikale og De Konservative.

“Det er et utroligt vigtigt område, som vi gerne vil se på. Vi vil  gerne kigge på, hvad andre EU-lande gør og så forholde os til, om et er lovgivning, der det det rigtige svar bagefter”, siger den radikale  erhvervsordfører Katrine Robsøe.

“Danske virksomheder skal naturligvis opføre sig ansvarligt, men det er også vigtigt at huske, at det er rigtig svært for virksomhederne at overskue, hvad der sker i tiende led i en forretningskæde.”

Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er  ikke begejstret for ideen.

De frygter, at det vil stille danske virksomheder ringere i den internationale konkurrence.

Frivillighedens vej

“Det er grelle eksempler på, hvordan produktionen foregår ude i verden, men de fleste danske virksomheder har veldefinerede leverandørkæder og bruger deres indsats på CSR området til at brande deres virksomhed”, siger  Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Christian Skibby.

 “Jeg tror mere på incitamentet end på at lovgive. Det vil kun skade virksomhedernes konkurrenceevne, hvis de skal overholde alle mulige regler, som virksomheder ikke andre lande ikke behøver, siger han.”

Skibby synes, at det er tilstrækkeligt, at Danmark har et klagenævn som MKI, selvom de har så få sager.

Men også det vil SF have erhvervsminister Simon Kollerup til at se nærmere på.

“Det er underligt at have et nævn, som ikke behandler nogen sager. Og det er jo ikke fordi, der ikke er nogen sager at tage fat i”,  siger Lisbeth Bech Poulsen fra SF og peger bl.a. på nogle af de mange sager om svigtende virksomhedsansvar i tekstilbranchen og fødevarebranchen, som Danwatch har undersøgt

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.