Ingen respekt for menneskerettigheder
Ifølge Reuters er der konkret tale om, at Wagner Group sender 1000 mand til Mali. Deres primære opgaver bliver at træne det maliske militær samt sikre beskyttelse af højtstående medlemmer af landets politiske elite.
Med andre ord er der lagt op til, at Wagner Group skal varetage nogle af de samme opgaver, som både de danske udsendte under Task Force Takuba, en fransk-ledet operation med deltagelse fra tretten europæiske nationer, og EU-missionen, EUTM, har mandat til.
“Potentielt vil Malis militær kunne shoppe mellem forskellige træningstilbud: et fra Task Force Takuba, et fra EU og et fra Wagner Group. Det er en paradoksal situation, der sætter EU og de lande, der bidrager til Task Force Takuba, herunder Danmark, i en vanskelig position”, siger Signe Marie Cold-Ravnkilde.
“Hvis de vestlige aktører stiller strenge krav om overholdelse af menneskerettigheder og krigens love, vil Mali altså bare kunne få hjælp af rivaliserende magter, der har andre interesser og ikke tænker på samme måde”, siger hun.
I forvejen er menneskerettighedssituationen i Mali stærkt bekymrende. Som Danwatch for nyligt satte fokus på, dræbte regeringshæren flere civile end jihadister i 2020. Med Wagner Groups indtræden i landet vil ondt blive værre, siger Flemming Splidsboel Hansen, der forsker i russiske forhold på Dansk Institut for Internationale Studier og følger Wagner Group tæt.
“Wagner er en ekstremt problematisk aktør, og det vil de også være i Mali. De opererer på vegne af en autoritær stat, der ser stort på menneskerettigheder, og al erfaring viser, at de gerne går over stregen for at opnå deres mål”, siger han.
Danwatch har spurgt Udenrigsministeriet, om en eventuel aftale mellem Mali og Wagner Group vil få konsekvenser for det danske engagement i landet. Både Tyskland og Frankrig har allerede sagt, at russerne er uforenelige med deres tilstedeværelse. Franskmændene har endda sendt forsvarsminister Florence Parly til Mali for at tale militærjuntaen fra en aftale med Wagner Group.
“Det er endnu for tidligt at vurdere, hvilke konsekvenser den mulige aftale kan få for Danmarks eller andre internationale partneres engagement i Mali. Vi er i tæt dialog med vores allierede om situationen, herunder ikke mindst Frankrig. Danmark har et bredt og samtænkt civilt og militært engagement i Mali, og Udenrigsministeriet følger derfor udviklingen i området tæt”, skriver ministeriet i en mail.
Arven fra den kolde krig
Niagalé Bagayoko, politolog og formand for African Security Sector Network, fortæller, at forbindelsen mellem Bamako og Moskva ikke kommer ud af det blå. Faktisk rækker den langt tilbage i historien:
“Forholdet går tilbage til den kolde krig, hvor russerne indlemmede Mali i Sovjet-blokken. Meget af Malis militær, som jo altså nu styrer landet, blev uddannet i Moskva, og Modibo Keita, Malis første præsident, var inspireret af de sovjetiske, socialistiske idéer”, siger hun.
Det betyder også, at en stor del af den maliske befolkning byder Rusland velkommen:
“Befolkningen opfatter helt klart, russerne som en legitim aktør. Mange er skuffede over, hvad Frankrig, EU, FN, civilsamfundet og andre, der har bidraget siden 2012, har udrettet - eller snarere ikke udrettet - så hvorfor ikke prøve noget nyt? Sådan tænker mange i Mali”, siger hun.
Niaglé Bagayoko forventer dog ikke, at Wagner Group kan indfrie forventningerne og vitterligt nedkæmpe terroristerne.
“Wagner har måske et skræmmende ry, men de har faktisk ikke formået at gøre nogen nævneværdig forskel, når de tidligere har været aktive i Afrika - hverken strategisk eller på landjorden. Ikke i Den Centralafrikanske Republik, ikke i Libyen, ikke i Mozambique, og jeg tvivler på, at det vil ske i Mali. De mangler helt grundlæggende de nødvendige sprogkundskaber og forståelse for de områder, de vil skulle færdes i”, siger hun.