I 2013 ramte en opsigtsvækkende investeringsmulighed det afrikanske obligationsmarked. En nyetableret tunfiskerivirksomhed fra Mozambique, Ematum (Empresa Mocambicana de Atum), havde brug for kapital til fiskekuttere og andet fiskegrej. Renten var attraktiv og finaniseringsplanen overordentlig optimistisk. Virksomheden forventede en årlig fangst på 200.000 ton tun, en af verdens dyreste fisk.
To store banker, Credit Suisse og russiske VBT Capital, fik hurtigt afsat obligationer i Ematum for intet mindre end 850 millioner dollars. Også i Danmark, hvor Dagbladet Information afslørede, at fire pensionskasser og to banker skød i alt næsten 400 millioner kroner i virksomheden.
Danske Invest, der hører under Danske Bank-koncernen, og Sydinvest tegnede sig for henholdsvis 198 millioner og 127 millioner kroner, mens de resterende 53 millioner kroner kom fra Unipension, Nordea Liv & Pension, Industriens Pension og PensionDanmark.
Snart stod det dog klart, at noget var galt. Allerede to måneder efter obligationskøbene rapporterede finansmediet Bloomberg, at 220 millioner dollars var blevet brugt til 24 fiskekuttere og seks militærlignende både. De resterende 630 millioner dollars kunne der ikke redegøres for.
En tom skal
I dag ved man, at Ematum var omdrejningspunktet for en af de største korruptionsskandaler i Afrikas historie. Virksomheden var intet andet end en tom skal, som en række kleptokratiske politikere og forretningsfolk brugte til i hemmelighed at dirigere i alt to milliarder dollars ned i private lommer. Et svimlende beløb, der i 2013 svarede til 12 procent af Mozambiques bruttonationalprodukt.
En af hovedarkitekterne bag svindelnummeret var daværende finansminister Manuel Chang, og også daværende præsident Armando Guebuza og forsvarsminister Filipe Nyusi var indblandet - Nyusi, der i dag har afløst netop Guebuza og er i færd med sin anden præsidentperiode. Uden at inddrage parlamentet eller centralbanken, som forfatningen ellers foreskriver, sørgede de for, at den mozambikanske stat garanterede - og altså hæftede for - låntagningen.
Straks sagen kom for dagens lys, indefrøs Den Internationale Valutafond og fjorten andre større donorer enhver slags finansiering til Mozambique. Siden har landets rigsadvokat forsøgt at få Credit Suisse og VBT Capital til at enten annullere eller nedskrive lånene. Bankerne bliver beskyldt for at have været for uforsigtige og således medskyldige i, at Mozambiques befolkning er endt med en gigantisk regning.
Skandalen har dog allerede sat dybe spor. Det bekræfter en helt ny rapport fra Christian Michelsens Institutt i Oslo og Maputo-tænketanken Centro de Integridade Pública. Den udkom 27. maj og sætter konkrete tal på, nøjagtig hvilke konsekvenser de hemmeligholdte lån har haft på Mozambiques økonomi.
Konklusionen er brutal: Korruptionen har kostet Mozambique 11 milliarder dollars og er direkte skyld i, at to millioner mennesker blev drevet ud i fattigdom mellem 2016 og 2019.
Samtidig er landets internationale troværdighed blevet gennemhullet. Det allerede konfliktfyldte forhold mellem regeringen og oppositionen er kraftigt forværret, og landets retssystem, der burde have stillet de ansvarlige til regnskab, heriblandt altså den nuværende præsident Nyusi, har forsømt deres opgave og i stedet ladet alle implicerede gå fri.
Som resultat, lyder det i rapporten, er Mozambique blevet “mindre demokratisk og mere autoritært”, siden de ulovlige lån blev optaget i 2013.