4. oktober 2023

Danske pensionskasser vender tilbage til Mozambique efter indblanding i historisk korruptionsskandale

En stor korruptionsskandale, der endte med at føre mindst to millioner mennesker ud i fattigdom, bragte i 2016 tre danske pensionskasser i uføre i Mozambique. I dag investerer de atter i landets statsobligationer. Eksperter er uenige om, hvorvidt investeringerne er forsvarlige.

Mozambiques nuværende præsident Filipe Nyusi var forsvarsminister, da Ematum optog ulovlige lån for 850 millioner dollars Gianluigi Guercia/AFP/Ritzau Scanpix

PensionDanmark, Industriens Pension og Velliv har alle dårlige erfaringer med at investere i Mozambique i det sydøstlige Afrika. 

I 2013 købte de tre danske pensionskasser en serie statsgaranterede obligationer i Ematum, en nyoprettet, statslig tun-virksomhed i Mozambique. 

Snart stod det dog klart, at noget var galt. 

Allerede to måneder efter lånene var givet, bredte der sig en frygt for, at pengene ikke gik til de lovede formål, og i 2016 kom det endegyldigt frem, at lånene til Ematum var blevet optaget uden godkendelse fra Mozambiques parlament og centralbank. 

Dermed havde lånene været ulovlige.

Ematum gik konkurs, og Mozambique hæftede nu for Ematums gæld på 850 millioner dollars, mens pensionskasserne fik massiv kritik for at have finansieret en af de største korruptionssager i nyere afrikansk historie. 

havnede mellem 2016 og 2019 i fattigdom på grund af ulovlige lån til statsejede selskaber. Danske pensionsselskaber investerede i disse selskaber.
Kilde: Chr. Michelsens Instituttet i Norge

I 2021 estimerede Chr. Michelsens Instituttet i Norge, at ulovlige lån for i alt to milliarder dollars til både Ematum og to andre statsejede selskaber – Mozambique Asset Management og ProIndicus – egenhændigt drev ikke færre end to millioner mozambikanere ud i fattigdom mellem 2016 og 2019. 

Efterfølgende forlod PensionDanmark, Industriens Pension og Velliv – dengang under navnet Nordea Liv & Pension – alle Mozambique. 

Men i løbet af 2023 er de tre pensionskasser, der tilsammen repræsenterer 1,65 millioner danske pensionsopsparere, vendt tilbage til landet. I alt har de købt mozambikanske statsobligationer for cirka 33 millioner kroner. 

Det viser en opgørelse, Danwatch har foretaget i samarbejde med Altinget. 

Udover Velliv, PensionDanmark og Industriens Pension ejer pensionskasserne PenSam (9,8 millioner kroner) og Sampension (21,6 millioner kroner) også statsobligationer i Mozambique. Ingen af dem var dog investeret i Ematum i sin tid. 

“Vi foretager vores investeringer i udenlandske statsobligationer i samarbejde med internationale kapitalforvaltere og partnere. I forhold til at vurdere de enkelte lande på ESG-performance har PenSam i samarbejde med Sustainalytics udarbejdet et værktøj, hvor lande rates på forskellige ESG-parametre”, skriver PenSams ESG-chef Mikael Bek. 

Fra Sampension lyder det: 

“Helt overordnet er vi opmærksom på, at investeringer i Afrika oftest kommer med en række problemer eller potentielle problemer. Vi mener, at det desuagtet generelt er bedre, at europæiske investorer understøtter udviklingslande med kapital, også selvom der er, eller der er en risiko for at der efterfølgende opstår, sådanne udfordringer”, skriver investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen.

Klar forbindelse til Ematum

Foreholdt Ematum-skandalen forklarer pensionskasserne, at de vurderer, at den er et lukket kapitel. 

Mozambique har desuden behov for tilførsel af privat kapital for at kunne løfte befolkningen ud af fattigdom, mener de.

“Det er vores klare vurdering, at den primære effekt ved investering i Mozambiques statsobligationer i dag er, at man bidrager til at trække den effektive rente ned, og dermed alt andet lige gør det lettere og billigere for Mozambique at udstede nye obligationer til finansiering af landets offentlige udgifter”, lyder det i en mail fra Jan Kæraa Rasmussen, chef for ansvarlige investeringer i PensionDanmark, der havde obligationer i Ematum for 6,8 millioner kroner. 

Men blandt eksperter, Danwatch og Altinget har snakket med, er der uenighed om, hvorvidt det er etisk forsvarligt at købe mozambikanske statsobligationer. 

De statsobligationer, Mozambique har på markedet i dag, er nemlig svære at adskille fra de oprindelige Ematum-obligationer, vurderer blandt andre Gregory Smith.

Han er britisk investeringsmanager med speciale i det afrikanske gældsmarked og forfatter til bogen Where Credit is Due: How Africa’s Debt Can Be A Benefit, Not a Burden.

“Teknisk set er der forskel på Mozambiques nuværende statsobligationer og de oprindelige obligationer, der blev svindlet med dengang. Men der er en meget, meget klar forbindelse mellem dem”, siger han til Danwatch og Altinget.

Eksperter: Gammel gæld i ny indpakning

Ifølge Aslak Orre, Mozambique-ekspert på Chr. Michelsens Instituttet i Bergen, er der tale om gammel gæld i ny indpakning. 

“På papiret er Mozambiques statsobligationer legitime investeringsobjekter, men de sælger dem jo for at kunne afdrage på en illegitim og korrupt gæld, der uretmæssigt er blevet påført staten. Det må vi ikke glemme”, siger han. “Jeg er meget skeptisk over, at danske pensionskasser har fundet det etisk passende at købe statsobligationer i Mozambique”.

Edson Cortez, direktør i den førende mozambikanske tænketank Centro de Integridade Pública, mener heller ikke, at det er forsvarligt at investere i mozambikanske statsobligationer med tanke på Ematum-skandalen.  

Sammen med internationale partnere har hans tænketank arbejdet for en total eftergivelse af gælden fra den kuldsejlede virksomhed. 

I 2019 gik Centro de Integridade Pública på gaden i Mozambiques hovedstad Maputo iført trøjer påtrykt sloganet “Eu não pago” Jeg betaler ikke

“Som ejer af statsobligationer i Mozambique bidrager man til, at vi bliver fastholdt i en dybt uholdbar gældssituation. Man er med til at blåstemple en gæld, som dybest set er ulovlig, og som burde være blevet annulleret”, siger Edson Cortez.

Den kritik afviser PensionDanmark:

“Vores investering er ikke en blåstempling af den tidligere regerings ageren i Ematum-sagen. Den afspejler derimod den vurdering, at det er til større gavn for landets muligheder for at udvikle sig til gavn for befolkningen, at vi investerer, end hvis vi lader være”, skriver Jan Kæraa Rasmussen, chef for ansvarlige investeringer

Omstrukturerede obligationer

Fordi lånene til Ematum var statsgaranterede, blev virksomhedens gæld konverteret til statsobligationer, da den gik konkurs i 2016.  

Allerede det følgende år, i januar 2017, kunne Mozambique ikke længere vedligeholde sin gæld. 

I mellemtiden var det kommet frem, at også Mozambique Asset Management og ProIndicus havde optaget ulovlig, hemmeligholdt gæld i statens navn. Af samme grund er skandalen i dag også kendt som hidden debt scandal

For at undgå en truende statsbankerot forhandlede Mozambique længe med sine kreditorer. Og i 2019 kom de omsider i mål med en ny aftale med en gennemgribende gældsomlægning.

Som det står i dag, skal Mozambique afdrage på Ematum-lånene frem til 2031. I den forgangne måned, september 2023, steg renten til ni procent, og når obligationerne udløber om otte år, vil Mozambique i alt have betalt renter for 686 millioner dollars til sine kreditorer, viser beregninger fra netmediet Zitamar News. 

Modsat Ematum-lånene er de nye obligationer godkendt af det mozambikanske parlament. 

Derfor mener Lars Koch, generalsekretær i den ulighedskritiske ngo Oxfam og mangeårig iagttager af Ematum-skandalen, også at pensionskassernes investeringer i Mozambique kan forsvares. 

“Når der nu er tale om en omstruktureret obligation, synes jeg, det er okay. Mozambique sidder med en gæld, de ikke kan komme ud af, og det må der tages bestik af”, siger han til Danwatch og Altinget. 

“Men det er klart, at man som långiver har et ansvar for, at ens penge bliver brugt forsvarligt og ikke som i tilfældet med Ematum, hvor bare ti minutters research havde vist, at der var noget, der ikke helt stemte. Den due diligence forventer jeg selvfølgelig, pensionskasserne har lavet”, fortsætter Lars Koch.

Flere danske Ematum-investorer

  • Nordea Liv & Pension, PensionDanmark og Industriens Pension var ikke de eneste danske investorer i Ematum. 
  • Også MP Pension (i dag AkademikerPension) samt Danske Bank og Sydinvest smed penge efter svindelvirksomheden. 
  • Skandalen udløste et medlemsoprør i MP Pension. Efterfølgende sortlistede pensionskassen Mozambique i flere år.

I fodsporene på IMF

Hos Velliv, der under navnet Nordea Liv & Pension havde 1,7 millioner kroner investeret i Ematum, forklarer porteføljeforvalter Asbjørn Purup Andersen, at man op til sit køb af mozambikanske statsobligationer i april i år lagde særlig vægt på, at Den Internationale Valutafond igen låner penge til Mozambique. 

I 2016, efter Ematum-lånene blev afsløret som svindel, suspenderede Den Internationale Valutafond alle lån til landet. Men i 2022 genoptog låneinstitutionen sit landeprogram i Mozambique. 

“De globale organisationer hjælper med at forbedre rammevilkårene og regeringsførelsen”, siger Asbjørn Purup Andersen. 

Han fremhæver desuden, at flere af skurkene bag låneskandalen i dag er blevet draget til ansvar. 

Det gælder både den schweiziske storbank Credit Suisse, der sammen med den russiske bank VTB stod for at skrabe lånene til Ematum sammen, og elleve navngivne personer i Mozambique.

Mozambiques finansminister under skandalen, Manuel Chang, blev desuden udleveret til retsforfølgelse i USA i sommeren 2023. Det var ham, hvis underskrift skaffede Ematum-lånene den ulovlige statsgaranti.

Kun små fisk

Aslak Orre fra Chr. Michelsens Instituttet kan imidlertid ikke genkende pensionskassernes analyse af udviklingen i Mozambique.

“Kun små fisk og enkelte syndebukke er blevet stillet til ansvar. De egentlige bagmænd er gået fri, og det samme politiske system er forblevet ved magten. Det kritiske spørgsmål er, hvilken rolle eks-præsident Armando Guebuza eller den nuværende Filipe Nyusi havde i svindel”, siger han. 

Senest dømte en domstol i London – en af flere jurisdiktioner, hvor der er kørt sager om låneskandalen – at Filipe Nyusi ikke kan blive sagsøgt i sagen, fordi han nyder præsidentiel immunitet.

Nyusi, der var forsvarsminister, da de ulovlige lån til en værdi af 2 milliarder dollars blev optaget, er anklaget i den del af sagskomplekset, der handler om bestikkelse betalt til ledende politikere i Mozambique af Privinvest, det libanesiske shippingfirma, der i 2013 vandt kontrakten på at levere tunfiskerbåde til Ematum. 

“Hvis jeg hørte om, at nogle kinesere købte mozambikanske statsobligationer, ville jeg ikke være chokeret, men jeg havde forventet mere af netop danske pensionskasser. Det er skuffende”, slutter Edson Cortez.

Industriens Pension har ikke haft mulighed for at svare på spørgsmål til investeringen i Mozambique inden redaktionens deadline

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right