Kaffe blev opdaget i Etiopien, og en legende siger, at en af gedehyrden Kaldis geder spiste en kaffebønde fra et træ og fra da af blev kaffen en integreret del af alle mennesker og dyr i Etiopien. Her er en skoleklasse på tur i en kaffeplantage.
Kaffen tørres og samles i kæmpe sække, før mellemmænd afhenter bønderne til videresalg på kaffebørsen. Manglende adgang til information om markedsprisen gør, at mange bønder bliver går glip af gevinsten.
Arabica-bønnen dyrkes økologisk i smålandbrug i Etiopien, før den sælges i bl.a. EU som dyr specialkaffe.
Hele familien samarbejder, når kaffehøsten går i gang.
Daniel Godebo, 57 år, kaffebonde i Etiopien:
“Vi har ingen indflydelse på prisen. Jeg solgte 17 kg kaffe for 300 birr (11,25 euro). Et par uger senere fandt jeg ud af, at prisen skulle have været 500 birr (€ 18.74). Manglen på indflydelse frustrerer mig, jeg har fire drenge, og jeg har ikke råd til at de skal gå i skole, men jeg vil heller ikke have, at de skal være kaffebonde som mig”.
En kvinde venter i sin dagligstue på, at hendes kaffe bliver færdig.
Kaffe er en af Etiopiens vigtigste eksportvarer, og landet har i de sidste 20 år oplevet et økonomisk opsving, der bl.a. har sikret skolegang til flere børn. Kvinden og hendes lille barn oplever dog ikke meget af den spirende velstand.