Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Prisen for europæisk stål

Mineselskaber og regeringen i Mozambique vidste, at adgang til fødevarer og vand var utilstrækkelig, da de i 2010 forflyttede to landsbyer for at udvinde koks fra Benga-minen i Mozambique. Danwatch-undersøgelsen ‘Broken Promises’ bringer reportager fra Mozambique og dokumenterer brud på menneskerettighederne.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
Mindst tre af Europas største stål-virksomheder køber koks fra mineselskaber i Tete-provinsen i Mozambique, hvor regeringen og mineselskaber i 2010 forflyttede 736 familier til byerne Cateme og Mualadzi. Ifølge officielle dokumenter som Danwatch er i besiddelse af, vidste mineselskaberne og regeringen allerede dengang, at adgang til mad og vand var utilstrækkelig. Det dokumenterer en ny Danwatch-undersøgelse, ‘Broken Promises’, der desuden indeholder resultater fra en survey til europæiske stålvirksomheder samt interviews med de berørte befolkninger i Cateme og Mualadzi.I dag, fem år senere, lever familierne endnu i Cateme og Mualadzi, langt fra den nærmeste handelsby i boliger, der slår revner. De har ikke mulighed for jobs på den øde egn, og familierne har endnu ikke adgang til tilstrækkelig vand og mad, fortæller Domingo Foguete, hvis familie blev forflyttet i 2010.

“Folk kæmper. Der, hvor vi plejede at bo, havde vi mange muligheder for at arbejde. Vi drev landbrug, solgte mursten, kul og brænde, men her er der ikke nogen, der kan købe det. Hvis du ser dig omkring, vil du se huse uden tag, fordi folk har solgt det for at få en indtægt”, siger Domingo Foguete.

Se billederne og læs historierne om de forflyttede folk i Mualadzi her.

Virksomheder og regering har ansvaret

Mozambique producerede i 2013 7,5 millioner tons koks, der anvendes i stålproduktion, og landet er verdens femtestørste eksportør af koks. Europa efterspørger mere og mere kul, særligt til Tyskland og Storbritannien, og i 2013 importerede de europæiske lande tilsammen over 40 millioner tons koks.

Stålvirksomhederne Thyssenkrupp og Tata Steel bekræfter over for Danwatch, at de køber koks fra Benga-minen, hvor sidstnævnte desuden ejer 35 procent.

Både Mozambiques regering og mineselskaberne, der flyttede flere end 1000 mennesker fra deres hjem, er ansvarlige for brud på menneskerettighederne. Men det er stålvirksomhederne, der køber koks fra minerne også, påpeger forsker i politisk økonomi og naturressourcer på Eduardo Mondlane Universitet i Maputo, Dr. Jose Macuane.

Retten til mad, vand og en anstændig bolig er en menneskeret, særligt i forbindelse med forflyttelse af hele samfund, ifølge FN’s Retningslinjer om Menneskerettigheder og Erhvervsliv.

“Dette er dybest set et spørgsmål om rettigheder. Ifølge national lov skal virksomheder genoprette eller forbedre levevilkår for den berørte befolkning, og regeringen skal sikre, at det sker, men Mozambiques regering har ikke vist sig særlig effektiv i den henseende”, siger Dr. Jose Macuane til Danwatch.

Ingen af de europæiske stål-virksomheder, der køber koks fra Mozambique har været villige til at kommentere direkte på konklusionerne i denne undersøgelse.

Læs hele undersøgelsen, ‘Broken Promises’, her.

Mød de mennesker, der er blevet forflyttet til Mualadzi i Tete-provinsen i Mozambique. De kæmper med mangel på vand, mad og arbejde og mangel på kompensation, efter regeringen og mineselskaber har forflyttet dem, fordi deres jord skal bruges til kulminedrift. Se filmen ‘Promised Land’.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.