Rambøll vil bremse slavearbejde

Efter DanWatch i februar afslørede, at Rambøll ignorerede slavelignende arbejdsvilkår hos Dubai-partnere, ændrer Danmarks største ingeniørvirksomhed nu praksis, skriver Ingeniøren.


 Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomhed vil ifølge Ingeniøren fremover ændre praksis, så virksomhedens medarbejdere personligt kan blive gjort ansvarlige, hvis de ser eller kender til brud på menneskerettigheder og ikke rapporterer det. Det er konsekvensen efter, at DanWatch i februar afslørede, at flere af Rambølls partnere på byggeprojekter i Dubai ansatte migrantarbejdere under slavelignende vilkår.

“Vi vil ændre ansættelseskontrakterne Jorden rundt, så der kommer til at stå, at firmaet overholder FN’s Global Compact-principper, og at man som medarbejder skal være opmærksom på, at det naturligvis medfører påtale og kan være afskedigelsesgrund, hvis man ikke overholder principperne,” siger Rambølls koncernchef Flemming Bligaard Pedersen til Ingeniøren.

Løfter forpligter

Rambøll har skrevet under på FN’s Global Compact, der er forpligter virksomheden til at sikre, at hverken de selv, deres leverandører, kunder eller andre parter på fælles projekter medvirker til at krænke menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder.

Så selvom Rambøll ikke selv havde ansatte, der arbejdede under kritisable forhold, så havde to store entreprenørvirksomheder, Arabtec Construction og Al Habtoor Leighton, som Rambøll arbejdede på projekter sammen med i Dubai, holdt bygningsarbejdere under slavelignende forhold uden mulighed for at sige op eller komme væk fra Dubai. Dette skete uden at Rambølls ansatte reagerede, selvom de kendte til forholdene.

Det må ikke ske igen, og derfor har Rambøll taget en række skridt henimod at ændre fremtidig praksis. Tidligere har der ikke været nok fokus på samarbejdspartnere, som Rambøll ikke er kontraktmæssigt forbundet med. Men FN’s Global Compact lægger netop også vægt på denne relation.

“Vi har ikke fokuseret på problemstillingen med vores forpligtelser i forhold til tredjemand, men tænkt, at det har vi jo ikke styr på, for vi har ingen kontrakt. Dér har vi lært noget,” siger koncernchef Flemming Bligaard Pedersen til Ingeniøren.

Vil ikke hjælpe ofre

På trods af at Rambøll erkender, at virksomheden har begået fejl, så vil dette dog ikke komme tidligere ofre til gode, selvom Global Compact siger, at involverede virksomheder bør hjælpe.

“Vi kender ikke de pågældende, da det handler om bygningsarbejdere, som arbejder for entreprenørerne. Det er desuden folk, der har arbejdet i Dubai somimmigrantarbejdere fra Pakistan, Indien eller andre lande i Østen. Så de er jo spredt ud over hele verden,” siger koncernchef Flemming Bligaard Pedersen til Ingeniøren.

Rambøll vil i stedet arbejde på at sikre at lignende ikke opstår i fremtiden. Virksomheden har derfor ændret en række procedurer og sikret at medarbejdere lettere kan anmelde tilfælde menneskerettighedskrænkelser, og fremtidige samarbejdspartnere vil blive gjort opmærksomme på Rambølls etiske forpligtigelser.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load