Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Rambøll vil bremse slavearbejde

Efter DanWatch i februar afslørede, at Rambøll ignorerede slavelignende arbejdsvilkår hos Dubai-partnere, ændrer Danmarks største ingeniørvirksomhed nu praksis, skriver Ingeniøren.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

 Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomhed vil ifølge Ingeniøren fremover ændre praksis, så virksomhedens medarbejdere personligt kan blive gjort ansvarlige, hvis de ser eller kender til brud på menneskerettigheder og ikke rapporterer det. Det er konsekvensen efter, at DanWatch i februar afslørede, at flere af Rambølls partnere på byggeprojekter i Dubai ansatte migrantarbejdere under slavelignende vilkår.

“Vi vil ændre ansættelseskontrakterne Jorden rundt, så der kommer til at stå, at firmaet overholder FN’s Global Compact-principper, og at man som medarbejder skal være opmærksom på, at det naturligvis medfører påtale og kan være afskedigelsesgrund, hvis man ikke overholder principperne,” siger Rambølls koncernchef Flemming Bligaard Pedersen til Ingeniøren.

Løfter forpligter

Rambøll har skrevet under på FN’s Global Compact, der er forpligter virksomheden til at sikre, at hverken de selv, deres leverandører, kunder eller andre parter på fælles projekter medvirker til at krænke menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder.

Så selvom Rambøll ikke selv havde ansatte, der arbejdede under kritisable forhold, så havde to store entreprenørvirksomheder, Arabtec Construction og Al Habtoor Leighton, som Rambøll arbejdede på projekter sammen med i Dubai, holdt bygningsarbejdere under slavelignende forhold uden mulighed for at sige op eller komme væk fra Dubai. Dette skete uden at Rambølls ansatte reagerede, selvom de kendte til forholdene.

Det må ikke ske igen, og derfor har Rambøll taget en række skridt henimod at ændre fremtidig praksis. Tidligere har der ikke været nok fokus på samarbejdspartnere, som Rambøll ikke er kontraktmæssigt forbundet med. Men FN’s Global Compact lægger netop også vægt på denne relation.

“Vi har ikke fokuseret på problemstillingen med vores forpligtelser i forhold til tredjemand, men tænkt, at det har vi jo ikke styr på, for vi har ingen kontrakt. Dér har vi lært noget,” siger koncernchef Flemming Bligaard Pedersen til Ingeniøren.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Vil ikke hjælpe ofre

På trods af at Rambøll erkender, at virksomheden har begået fejl, så vil dette dog ikke komme tidligere ofre til gode, selvom Global Compact siger, at involverede virksomheder bør hjælpe.

“Vi kender ikke de pågældende, da det handler om bygningsarbejdere, som arbejder for entreprenørerne. Det er desuden folk, der har arbejdet i Dubai somimmigrantarbejdere fra Pakistan, Indien eller andre lande i Østen. Så de er jo spredt ud over hele verden,” siger koncernchef Flemming Bligaard Pedersen til Ingeniøren.

Rambøll vil i stedet arbejde på at sikre at lignende ikke opstår i fremtiden. Virksomheden har derfor ændret en række procedurer og sikret at medarbejdere lettere kan anmelde tilfælde menneskerettighedskrænkelser, og fremtidige samarbejdspartnere vil blive gjort opmærksomme på Rambølls etiske forpligtigelser.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.