Mellem 2021 og 2023 gik kun 1,5 procent af Danmarks vareeksport til lande i Afrika. Vareimporten var endnu lavere på sølle 0,8 procent.
De tal skal stige markant over de næste år, hvis det står til SVM-regeringen, der i dag lancerer en ny Afrika-strategi med særligt fokus på at styrke den dansk-afrikanske samhandel.
Strategien er mandag formiddag blevet offentliggjort på et pressemøde med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S).
I selve strategien, som Danwatch fredag fik tidlig adgang til, fremhæves det, at flere af verdens hurtigst voksende økonomier ligger i Afrika.
“Det udgør et betydeligt potentiale for øget købekraft”, lyder det.
Og det potentiale vil SVM-regeringen altså have dansk erhvervsliv til at indfri sammen med resten af EU.
Alternativt løber Kina med alle gevinsterne.
“EU er fortsat den største handelspartner for de afrikanske lande, men har over de sidste 20 år oplevet et betydeligt fald i andelen af den samlede samhandel med Afrika. Kina er det land, der individuelt handler mest med det afrikanske kontinent, og den kinesiske andel af den afrikanske samhandel er i samme periode firedoblet”, lyder det i strategien.
Konkrete initiativer
Udenrigsministeriet anerkender i strategien, at de afrikanske markeder kan være udfordrende for danske virksomheder. Inflation, politisk ustabilitet, høje renter, korruption med mere kan afskrække.
Derfor forbereder regeringen en stribe konkrete initiativer, der skal gøre det mere attraktivt for danske virksomheder at investere i Afrika. Og ikke bare for de store drenge i klassen – Mærsk, Arla, Grundfos, FLSmidth, der alle er aktive på kontinentet – men også de små og mellemstore virksomheder.
Regeringen vil styrke Udenrigsministeriets virksomhedsrådgivning, så det bliver nemmere for danske virksomheder at få statens vejledning til, hvordan man nemmest og mest effektivt vinder fodfæste i Afrika.
Samtidig lægger strategien op til, at de statslige pengetanke Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU, samt Eksport- og Investeringsfonden, EIFO, fremover skal levere mere kapital til danske virksomheder med et ønske om at prøve sig af i Afrika.
Forbilledet er den “Ukraine-facilitet”, som regeringen sidste år etablerede i regi af EIFO, og som yder fleksible lån og garantier til danske virksomheder, der gerne vil bidrage til genopbygningen af Ukraine, men er betænkelige ved risikoen forbundet med at investere i et land i krig.
Social ansvarlighed
Danwatch dækker løbende, hvordan dansk erhvervsliv griber deres arbejde i Afrika an.
Og vi har flere gange afsløret, hvordan danske virksomheder herhjemme har forårsaget eller bidraget til miljøskade og menneskerettighedskrænkelser på kontinentet.
I sin nye Afrika-strategi understreger regeringen, at EU’s nye bæredygtighedskrav – der pålægger europæiske virksomheder at foretage en vurdering af, hvilke mulige skadevirkninger deres produktion og øvrige aktivitet har på mennesker og miljø – ikke bør bremse den dansk-afrikanske handel.
“Det er i den sammenhæng en væsentlig opgave, at de økonomiske partnerskabsaftaler mellem EU og lande i Afrika rent faktisk gennemføres i tæt samarbejde med afrikanske producenter og bønder, så de kan styrke en klimasmart og social ansvarlig produktion med øje for eksport”, skriver regeringen.