Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Vietnamesiske arbejdere bliver kronisk syge af at pille rejer til danske supermarkeder
- Kæmperejer fra Vietnam er i stigende grad blevet populære de senere år, men Danwatch kan dokumentere at arbejderne på vietnamesiske rejefabrikker arbejder mindst 11 timer om dagen, ofte 13-15 eller helt op til 17 timer.
- Arbejderne er også udsat for klorindampe, der giver dem luftvejsbesvær. Flere med kronisk bihulebetændelse. De bliver dehydrerede, udmattede og hver måned er der flere, der besvimer.
- Danwatch har interviewet eksperter, gennemtrawlet forsknings- og NGO-rapporter, besøgt og talt med vietnamesiske arbejdere og rejefarmere og kan også dokumentere, at rejerne kommer fra områder, hvor ukontrollerede mængder af antibiotika bliver hældt i, og hvor sygdomsudbrud er ude af kontrol.
En Danwatch-undersøgelse
Rejernes rugeri
Første fase i rejens liv er larve-stadiet. Klækkerierne spænder fra små dambrug til store produktioner, der fører tættere kontrol med processen. Vandet bliver filtreret og udskiftet, men også desinficeret ved at bruge forskellige kemikalier som eksempelvis klor.
Foto: Jim Welsh, Wikipedia
Rejernes rugeri
Farmene
Herefter transporteres larverne til farmene. Næsten 90 procent af de rejer, der eksporteres fra Vietnam er White Legged (Vannamei-rejer, der tager 3-4 måneder) eller Black Tiger (Monodon-rejer, der tager 6 måneder). Dammene kan være mindre, lokale familiefarme eller større produktionsdambrug. De landmænd, som Danwatch besøgte, havde imellem 2-8 damme hver.
Farmene
Mellemmænd
De større steder har typisk faste forbindelser, men små rejefarmere får jævnligt besøg af forskellige mellemmænd. Det er alt fra dyrlæger til repræsentanter fra medicinalfirmaer. Nogle kommer for at sælge foder, andre for at rådgive eller se til dammens tilstand. De rådgiver om, hvordan rejefarmerne skal rense dammene og behandle rejerne, og det er her de kan foreslå at bruge forskellige typer antibiotika.
Mellemmænd
Fabrikkerne
Mellemmændene formidler kontakten til fabrikkerne, der køber rejerne for at pille, koge, stege, frittere eller på anden måde tilberede dem. En stor del af rejerne bliver pakket rå. Alle rejer, der bliver eksporteret ud af Vietnam kommer på frost.
Fabrikkerne
Eksport fra Vietnam
Den vietnamesiske rejeindustris brancheforening, VASEP, har regnet ud, at Vietnam samlet eksporterede for knap 24 milliarder kroner i 2017 frem til november. Det er en vækst på knap 22 procent sammenlignet med hele 2016. Alene eksporten til EU lå på knap 5 milliarder kroner.
Eksport fra Vietnam
Importører
En række større importører i Danmark leverer til forskellige købere. Det kan være supermarkeder, grossister, foodservice eller andre indkøbere. En del af rejerne bliver eksporteret videre til andre steder i verden. Det er virksomheder som Nordic Seafood, Planets Pride, Crown Seafood, Lauge Food Selection, Seamaid, Sepio, World Seafood og Butler’s Choice.
En stor del af rejerne bliver solgt i supermarkederne. Rema 1000 (Reitangruppen) importerede eksempelvis knap 70 tons, mens Coop importerede næsten 50 tons rejer fra Vietnam i 2017.
Importører
I dit supermarked og på dit spisested
Alle større supermarkeds-
kæder i Danmark sælger rejer fra Vietnam. De pakkede rejer bliver eksempelvis solgt som Irmas kæmperejer til 41,75 kr for 150 gram eller online som Vannameirejer (kogt) – Mit Køkken i Nemlig.com til 59,95 for 250 gram.
Spisesteder som sushikæden, Stick’n’Sushi, vurderer, at knap en fjerdedel af deres rejer stammer fra opdræt i Vietnam.
I dit supermarked og på dit spisested