Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Reportage: Børnearbejde i Vestafrikas miner

DanWatch-undersøgelse dokumenterer, at flere en 1,5 millioner børn verden over knokler i miner for at udvinde guld, der kan ende i din mobiltelefon. Af: Ida Dalgaard, Kristoffer Marslev, Lasse Markus og Frederik Johannisson. Foto: Andreas Beck
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Først kommer to hænder til syne. Lige dér, hvor mineskaktens dyb åbner sig, og jordoverfladen begynder af flade ud. Dernæst kommer armene, som langsomt løfter resten af kroppen op fra hullet i jorden. Det er en dreng på omkring 13 år, der løfter sig selv op af minen i Mali. Han har været nede og hente sand, som kan indeholde guld. Guld, der kan ende i din mobiltelefon og computer.

Du er måske ikke klar over det, men du bærer rundt på guld i både din mobiltelefon og computer. Mali og Ghana er nogle af de største guldproducerende lande i Afrika, og det guld, der er i dit elektroniske legetøj, kan komme fra ghanesiske eller maliske miner. Det viser en undersøgelse, som DanWatch offentliggør i dag.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Undersøgelsen viser, at ingen af Europas største mobilproducenter, Nokia, Apple, Samsung og HTC undersøger, om guldet i deres produkter kommer fra miner med børnearbejde, selvom de har politikker om at undgå børnearbejde. De kan med andre ord på ingen måde udelukke, at  der er børneguld i de mobiler, de sælger os.

I Mali vurderer man, at mellem 20.000 og 40.000 børn arbejder i guldminer, mens man i Ghana ikke har tal på det. På verdensplan vurderes det, at mindst 1,5 mio. børn arbejder i guldmineindustrien.

Børnearbejde udbredt i små miner

Både i Mali og Ghana er langt størstedelen af guldminer små og ukontrollerede, og det er her den værste form for børnearbejde er et udbredt fænomen. Næsten 83% af maliske børn imellem 7 og 14 år arbejder. Mange af dem i guldminerne i Sikasso, i det sydlige Mali.

Det er her Korotomou på 11 år arbejder. Musklerne på hans ryg og arme er markerede og skaber en disharmoni imellem kroppen, som kunne tilhøre en voksen mand, og ansigtet, som tilhører en 11-årig dreng. Korotomous arbejde er at trække sand op fra minerne, så der er plads til dem, som er nede i mørket, og så de kan komme længere ind. Når han har hevet sandet de 20-30 meter op af hullet, skal han eller en af de andre drenge vaske det for at se, om der er guld.

Guldet kommer i helt små korn, så de skal tæt på for at se, om der er guld, eller det blot er ønsketænkning.

Er der guld, skal det i de bare hænder rulles sammen med kviksølv for at blive til en hård lille kugle, som kan sælges til den lokale guldopkøber til den pris, han vil betale dén dag.

Korotomou kan bedst lide at vaske sandet. “Det gør ondt i ryggen. Men ikke ligeså meget, som at trække sand op fra mineskakterne”, fortæller Korotomou. Derfor er han også udsat for direkte kontakt til det ekstremt sundhedsskadelige kviksølv på daglig basis.

Børn bliver syge af kviksølv

Børnene kommer til minerne i håbet om et bedre liv for dem og deres familie. Men de ender med et livsfarligt arbejde, hvor de dagligt udsættes for kviksølvdampe, som kan give forgiftning og kroniske handicap.

Kviksølvet bruges til at samle guldstøvet, hvilket typisk er en opgave for bønene, da det er en af de opgaver, som de rent fysisk kan varetage.

Børn og teenagere er særligt udsatte for kvivksølvet, fordi deres kroppe stadig er under udvikling, og derfor er sårbare overfor tungmetalerne, som angriber centralnervesystemet og kan give kroniske handicap.

Dampene påvirker også børnene mulighed for eksempelvis at gå i skole, da det og de fysiske strabadser giver smerter i hoved og krop. Som 11-årige Immanuel, som arbejder i en guldmine i Ashanti regionen i Ghana, fortæller: “Arbejdet er hårdt. Vi bliver ofte syge og har altid ondt i hovedet og brystet. Men jeg har ikke tænkt mig at stoppe i minen, for det har jeg ikke råd til.”

Overlevelse fremfor skolegang

Nogle af børnene, som arbejder i guldminerne i Mali og Ghana går i skole. Men kun i starten, langt størstedelen dropper hurtigt skolen, enten fordi de skal brødføde deres familie,  eller fordi de ikke længere kan følge med alligevel.

Børnenes arbejdskraft efterspørges i stigende grad, fordi der er guldfeber på de vestlige markeder i takt med, at blandt andet smartphones flyver over disken i rygende fart. Derfor strømmer flere og flere børn til minerne i Mali og Ghana. Og når arbejdet er der med en daglig løn, som måske kan brødføde dem, er det mere tillokkende, end en dyr skolegang.

Som Korotoumou fortæller: ”Jeg har aldrig gået i skole. Der var ikke penge til det.”

Han trækker på skulderen, vender sig om mod minen og gør klar til at hive næste læs sand op, imens klatrer en af hans venner langsomt de 30 meter ned i minens dyb for at lede efter guld til dig og dine elektroniske legesager.

Foto: Andreas Beck

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.