Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Søvndals bosætter-mærkning undergravet af mærkningsfusk

Udenrigsministerens lancering af en mærkningsvejledning for bosættervarer kan ikke gøre op for, at Israel fejlmærker varer fra bosættelser.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

En ny og frivillig mærkningsvejledning fra Fødevarestyrelsen der blev offentliggjort i oktober gør det muligt for supermarkeder at fortælle deres kunder, om varer fra Vestbredden kommer fra ulovlige israelske bosættelser eller fra palæstinensiske producenter. Men det er svært for supermarkeder og danske myndigheder at identificere produkter fra bosættelser, da de fejlmærkes af israelske eksportører.

Mærkningsordningen kommer oveni eksisterende mærkningsregler for produkter fra bosættelser, både på EU-plan og i Danmark. Det er nemlig ikke tilladt at mærke varer fra bosættelser som israelske. Alligevel har DanWatch fundet fejlmærkede bosættervarer i danske butikker: Kun ét tilfælde var korrekt mærket.

“Hvis et bosætterprodukt bevidst er fejlmærket fra eksportørens side, er det vanskeligt for Fødevarestyrelsen at afsløre,” siger Erik Andersen fra Fødevarestyrelsen, der har arbejdet på mærkningsvejledningen. Embedsmænd i SKAT er enige: “SKAT kan normaltvis ikke opdage, hvis bosættervarer af eksportøren er forsætligt fejlmærket med oprindelse i en israelsk by, da SKAT tager udgangspunkt i de dokumenter, der følger produkterne,” siger Klaus Uhre fra SKAT.

Danske supermarkeder vil heller ikke bruge mærkningsvejledningen. De fleste har i forvejen en politik om ikke at føre bosættervarer: “I og med at vi ikke vil forhandle varer fra de besatte områder, så bliver det ikke et issue, som vi bliver nødt til at tage stilling til,” siger indkøbschef Peter Løth fra Dansk Supermarked.

Men DanWatch har fundet dokumentation for systematisk fejlmærkning hos producenter såsom israelske Mehadrin, der forsyner Dansk Supermarked og Coop med frugt: Billeder taget i bosættelser og i danske butikker viser, at emballage til eksport af frugt og grønt er mærket, mod reglerne, ‘Made in Israel’. For Mehadrin har både produktion i bosættelser og i Israel.

Mærkningsvejledningen

-Fødevarer fra de israelskbesatte palæstinensiske områder må ikke mærkes med “Israel” som oprindelsesland.
-Hvis butikker yderligere ønsker at angive, om en fødevare med oprindelse fra Vestbredden er produceret i en israelsk bosættelse eller er produceret af en palæstinensisk producent, kan det ske på følgende måde:
Oprindelse: Vestbredden (israelsk bosættelsesprodukt), hhv. Vestbredden (palæstinensisk produkt)
Produceret på Vestbredden (israelsk bosættelsesprodukt), hhv. Vestbredden (palæstinensisk produkt)

Villy Søvndal mener ikke at fejlmærkning af bosættervarer er så udbredt et problem at mærkningsordningen skal ændres:
“Snyd og bedrag er altid vanskeligt – for ikke at sige umuligt – at gardere sig fuldstændigt imod,” siger han til DanWatch.

Derimod er han tilfreds med den debat som mærkningsvejledningen har affødt:
“Jeg er meget tilfreds med den store opmærksomhed, der har været i den offentlige debat om den frivillige mærkningsordning, siden jeg i maj 2012 redegjorde for regeringens hensigt om at offentliggøre en vejledning herom. Jeg tør godt fastslå, at ordningens indførelse rækker videre end blot symbolpolitik.”

Umuligt at kortlægge import fra bosættelser

Det er ikke muligt at kortlægge den danske import af frugt og grønt fra bosættelser, da det importeres gennem andre EU lande. Det er kun direkte import, som tjekkes af toldmyndighederne og derfor optræder varerne heller ikke i statistikkerne. Og derfor kan forbrugerne altså ikke vide sig sikre.

I England har Coop ikke ønsket risikoen ved at handle med virksomheder som Mehadrin, der har produktion i Israel og i bosættelser, på grund af fejlmærkning. Derfor har engelske Coop valgt helt at afstå fra at handle med virksomheder, der har nogen produktion i bosættelser. Et stop for import af bosættervarer er ikke noget man har taget til sig fra dansk side, men Villy Søvndal henviser til, at der fortsat drøftes måder at undgå at understøtte bosættelser:
“Danmark – og EU – arbejder bevidst på at undgå, at der direkte eller indirekte sker en understøttelse af den økonomiske aktivitet i bosættelserne.  Regeringen indgår derfor hele tiden i drøftelser med EU-partnere, de nordiske lande og NGO´er om tiltag, der er egnede til at forhindre direkte eller indirekte støtte til de ulovlige bosættelser,” siger han til DanWatch.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.