27. januar 2022

Storme raser over Afrika. Sådan rammer klimakrisen verdens fattigste

I denne uge har en storm raset over Madagaskar, Mozambique, Zimbabwe og Malawi, og i Syrien er flygtningelejre hårdt ramt af snefald, mens væltede kokostræer efter en storm i Filippinerne giver millioner af mennesker nyt tag over hovedet. Kolde og mørke januar er over os, og vi kigger i denne uge ud i verden på klimakatastroferne omkring os.

I Mozambique steg vandstanden mere end to meter, og broen her, over floden Revúboé mellem Moatize og Tete, kollapsede timer efter denne video blev optaget. Simao Sibastiao for Danwatch

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi ser nærmere på en storm, der har raset over Madagaskar, Mozambique, Zimbabwe og Malawi, og det giver anledning til at zoome ind på klimakatastrofer i verdens fattigste lande. 

Syrien er hårdt ramt af snefald, og i Filippinerne har over en million mennesker mistet taget over hovedet efter en storm.

Storme raser over Afrika. Sådan rammer klimakrisen verdens fattigste

Ana er en magt, ingen så komme. Med mere end 100 kilometer i timen bragede den tropiske storm først hen over Madagaskar den 22. januar, og dagen efter ramte hun Mozambique, hvor mere end 200 millimeter regn faldt på 24 timer. 

I mens de ventede på vinden, holdt regeringen i Zimbabwe møde. Alle sårbare grupper i befolkningen skulle evakueres inden for et døgn, sagde en regeringsrepræsentant, Mr Nathan Mkomo, til The Cronicle. Den eneste mulighed for evakuering var skolerne, der gudskelov står tomme på grund af covid19, sagde han.

34 mennesker i Madagascar mistede  den 24. januar livet til Ana, og i Mozambique var flere områder og byer oversvømmet. Vandstanden steg med mere end to meter. Alt over 30 millimeter vand kan løfte en bil og lade den drive med vandmasserne. 

I Mozambique steg vandstanden mere end to meter, og broen her mellem Moatize og Tete, kollapsede timer efter denne video blev optaget.

I alt for mange byer i flere lande er huse forladt og ødelagt, broer er styrtet sammen, elmaster er væltede, og så er der intet drikkevand, fordi vandpumperne ikke fungerer uden strøm. Fra sidelinjen ser hjælpearbejdere og humanitære organisationer magtesløse til, fordi der ikke er veje til at komme nødstedte til hjælp, lyder seneste status på FNs nødhælpsportal, Reliefweb. 

Omkring 500.000 mennesker i Mozambique er ramt af Ana, herunder 120.000 kvinder og piger. 14.000 af kvinderne er gravide, rapporterer myndighederne, og de er derfor særligt sårbare over for stormens ødelæggelser. 

De svageste rammes generelt hårdest, og de har ringest mulighed for at rejse sig, når stormen er løjet af. Samtidig er høsten ødelagt af den tunge regn, hvilket er FNs store bekymring. For cyclonsæsonen i det indiske ocean er kun lige begyndt.

“Vi forventer langt hårdere vejr de kommende måneder”, sagde en talsperson fra FNs Fødevareprogram til Reuters. 

Lad os se nærmere på klimakatastrofer, der er indtruffet på bare én uge i januar: 

  • I Filippinerne viser nye data, at 1,5 millioner mennesker har mistet deres hjem efter “supertyfonen Rai” hærgede i december. Røde Kors sender tømrere og motorsave ud i de hårdest ramte områder, så faldne kokostræer kan omdannes til tømmer og mere solide huse.
  • I Syrien har massivt snefald ramt Idlib og Aleppo, hvor flere flygtningelejre har akut brug for hjælp. Mere end 10.000 telte er ødelagt af snefald, storme eller oversvømmelser, og nødhjælpsorganisationer har delt nødhjælp ud til mere end 5.000 husholdninger. Skoler i lejrene er lukkede, men forventes at åbne den. 5. februar igen. 
  • I Afghanistan har en serie af jordskælv hærget de seneste uger. 27 personer er meldt døde, og tusindvis af huse er enten ødelagte eller totalskadede, og indbyggere i provinsen Badghis må sove i telte eller under åben himmel i frostvejr. Nødhjælpsorganisationer uddeler medicin, vintertøj, tæpper og shelters til de nødstedte.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down