Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Straffen for brud på menneskerettighederne bliver sat i system

Det bliver nu lettere at sanktionere mennesker og organisationer, som har begået tortur, slaveri og vilkårlige anholdelser
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Fremover vil EU have mulighed for at indføre rejseforbud og indefryse enkeltpersoners midler, hvis de begår krænkelser af menneskerettighederne. Og så bliver det ulovligt at stille midler til rådighed for personer, som har modtaget disse sanktioner – både direkte og indirekte. Det er konsekvensen af et nyt regime – altså et regelsæt – som EU’s ministerråd netop har godkendt.  Og det er de glade for hos Udenrigsministeriet i Danmark:

“Regimet er en væsentlig styrkelse af EU’s værdipolitiske værktøjskasse og er et markant nyt redskab, der gør det muligt for EU at reagere effektivt på alvorlige menneskerettighedskrænkelser. EU vil med det nye regime kunne gribe ind over for de ansvarlige aktører af menneskerettighedskrænkelser med en hastighed, relevans og globalt omfang, der ikke har været mulig”, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Sagen er den, at EU har en række sanktionsmuligheder, der kan tages i brug, hvis en stat ikke overholder menneskerettighederne. Det har vi blandt andet set med en række handelsembargoer over for Rusland  i forbindelse med annekteringen af Krim-halvøen. Men det har været langt sværere at komme efter enkeltpersoner eller organisationer – både statslige og ikke-statslige. Og det er altså det, som det nye regelsæt skal muliggøre. 

“Med sanktionsregimet kan der iværksættes målrettede restriktive foranstaltninger i form af indefrysning af midler, indrejseforbud og samhandelsforbud over for personer, grupper og enheder i tredjelande, der er ansvarlige for alvorlige menneskerettighedskrænkelser i tredjelande”, lyder det Udenrigsministeriet.

De forbrydelser, som det nye regelsæt for sanktioner omfatter, er folkedrab, forbrydelser mod menneskerettighederne samt krænkelser som tortur, slaveri, drab uden lovligt belæg og vilkårlige anholdelser.

Andre krænkelser af menneskerettighederne kan også falde ind under de nye sanktionsregler. Det gælder når krænkelserne er udbredte, systematiske eller på anden måde er af en alvorlig karakter, så de falder ind under målene for den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, der er fastlagt i traktaten.

Og straframmen gælder ikke kun for forbrydelser mod menneskerettighederne begået på europæiske jord, men ligegyldigt hvor i verden krænkelserne mod menneskerettighederne er foregået. 

Arbejdet med at indføre sanktionsreglerne startede i december 2019. Ifølge Udenrigsministeriet har Danmark været blandt de drivende kræfter bag forslaget, der i første omgang blev fremsat af Holland i 2018.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.