Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Syrien skal lede internationalt forum for nedrustning af kemiske våben

I maj overtager Syrien formandskabet for en konference for nedrustning af kemiske våben. Det sker på trods af aktuelle anklager om, at landets regering står bag giftgasangrebet på den syriske by Douma, hvor flere end 40 personer siges at være omkommet i starten af april. Det er det “absolut værste signal,” mener NGO.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Syrien, som for tiden står på mål for internationale anklager om at bruge giftgas på syriske borgere, skal til maj overtage formandskabet i FN-forummet ‘Conference on Disarmament’, hvis 65 medlemsstater blandt andet har vedtaget den internationale traktat, der forbyder brug af kemiske våben. Det skriver NGO’en UN Watch

[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Bashar al-Assads regering bliver i disse dage anklaget for at stå bag endnu et angreb med kemiske våben i den syriske forstad Douma. Ifølge BBC overvejer USA, Frankrig og Storbritannien at gengælde angrebet, som Syrien nægter at stå bag, med en militær intervention i landet. Uafhængige kontrollører af kemisk våbenbrug er lige nu på vej til området for at undersøge påstandene.  

Antallet af omkomne som følge af et giftgasangreb er endnu ikke fastslået. 

Med formandskabet vil Syriens ambassadør skulle organisere og planlægge konferencen og repræsentere forummet udadtil f.eks. i mødet med stater, FN’s Generalforsamling og andre FN-organer.

Det vil ifølge Hillel Neuer “seriøst underminere FN’s troværdighed og sende det absolut værste signal”.  

“At lade Bashar al-Assads regime i Syrien være formand for den globale kemiske og atomare nedrustning vil være som at sætte en serievoldtægtsmand til at lede et krisecenter for kvinder,” udtaler UN Watch’s direktør, Hillel Neuer.

Opfordring til boykot

UN Watch, en NGO der monitorerer FN, opfordrer konferencens medlemsstater, herunder USA, Frankrig, Tyskland og Storbritannien, til at boykotte konferencen fra d. 28. maj i år, hvor Syrien overtager formandskabet, og fire uger frem, indtil en ny formand tager over d. 24. juni.

“Assad-regimet kan simpelthen ikke være en troværdig formand for denne eller et hvilket som helst andet FN-organ. Syriens brug af dødelige, kemiske våben og dets ulovlige stræben efter atomvåben, er i modstrid med formålet og de fundamentale principper for selve forummet,” siger Hillel Neuer.

Det ville ikke være første gang, at stater valgte ikke at deltage i forummet på grund af formandskabet. Både Canada og USA trak sig fra forummet i 2013, da Iran var formand.

Der har tidligere været postyr omkring indlemmelsen af Syrien i diverse FN-organisationer. I 2012 valgte UNESCOs  ledelse på trods af protester at lade Syrien blive medlem af to af organisationens paneler, heriblandt ét, hvis opgave er at vurdere krænkelser af menneskerettigheder.

Tidligere gasangreb

I november sidste år konkluderede vagthund-organisationen OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) i en undersøgelse foretaget for FN, at Syriens regering også stod bag et angreb med giftgassen sarin i den syriske by, Khan Shaykhun, i april 2017.

OPCW vandt i 2013 Nobels fredspris for dets involvering i destrueringen af medlemsstaternes lagre af kemiske våben. Organisationen skriver på sin hjemmeside, at 96 procent af alle officielt deklarerede lagre med kemiske våben hos medlemsstaterne er blev destrueret under OPCW’s opsyn.   

Anklagen fra OPCW, som den syriske regering ifølge Reuters nægtede, ledte til et amerikansk missilangreb på en syrisk flyvebase. USA mente, at gasangrebet var blevet indledt fra basen.  

Tidligere havde OPCW fundet, at den syriske regeringen ligeledes var ansvarlig for tre angreb med klorgas i 2014 og 2015.

I 2013 indvilligede Syrien i at destruere sine kemiske våben. Siden da har Syrien nægtet at have brugt kemiske våben i den mere end syv år lange borgerkrig.  

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.