24. juni 2015

TPP truer billig medicin i Stillehavsområdet

Den amerikanske medicinalindustri kan få indsigt og udvidede rettigheder, når offentlige myndigheder indkøber medicin, viser et lækket dokument. Generisk medicin er dermed truet, og dyrere medicin kan blive konsekvensen for hele Stillehavsregionen, mener NGO og ekspert.


Medicinalindustrien i USA kan få indblik i og muligvis indflydelse på, hvordan nationale sundhedsmyndigheder fordeler offentlige rabatter på medicin og medicinaludstyr i Stillehavsområdet. Det kan blive virkelighed, hvis den samlede frihandelsaftale The Trans-Pacific Partnership (TPP) bliver forhandlet hjem, viser lækkede dokumenter fra Wikileaks.
Det mener Kenneth Haar, fra ngo’en Corporate European Observatory, der til daglig overvåger lobby-virksomhed og som har kigget de lækkede papirer igennem for Danwatch.
’Jeg har ikke før set dele af en frihandelsaftale, som går så tæt på offentlige myndigheders styring af pris og kvalitet’, siger han.
Regning for medicin går til de fattige
Det seks sider dokument til Frihandelsaftalen TPP blev offentliggjort den 10. Juni på Wikileaks hjemmeside. I  dokumentet nævnes specifikt den new zealandske sundhedsstyrelse, PHARMAC, der, akkurat som Sundhedsstyrelsen i Danmark, bestemmer, hvilken medicin staten vil give til sine borgere, og hvor stor en del af regningen det offentlige påtager sig.

’Akkurat som Norge og Storbritannien har New Zealand evnen til at holde priserne på medicin nede, fordi de forhandler centralt og derfor eks. kan vælge for dyr medicin fra’, siger Kenneth Haar, der forstår dokumentet således, at nogle medicinalproducenter gerne vil omgås centrale indkøbsordninger.

“Medicinalproducenterne presses til at sælge billigere medicin, fordi de ellers kan blive valgt fra. Med det her papir får de 10-15 håndtag til at holde styr på proceduren i det offentlige. De får eks. mulighed for at klage, hvis de føler sig uretfærdigt behandlet”, siger han.

Kenneth Haar henviser til et centralt afsnit om procedural fairness, hvor medicinalindustrien får mulighed for at klage over eks. pristryk i offentligt indkøb. Med den mulighed kan man frygte, at offentlige myndigheder i mindre grad presser priserne, og konsekvensen heraf kan blive dyrere medicin, mener Kenneth Haar.

En holdning han deler med den new zealandske juraprofessor Jane Kelsey, der på Wikileaks hjemmeside peger på, at aftalen vil få konsekvenser for befolkningen i New Zealand:

“Færre slags medicin bliver købt med rabat, og flere mennesker vil betale mere for medicinen. Endelig vil sundhedsbudgettet gå til medicin i stedet for andre aktiviteter eller må øges ud over det nuværende niveau,” siger hun i sin analyse til Wikileaks.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Billig kopimedicin forsvinder fra u-lande
Øget åbenhed i offentligt indkøb af medicin vil bane vejen for bedre medicin og patientrettigheder. Dét kan sætte priserne på medicin i vejret, medgiver lektor i statskundskab Jens Ladefoged Mortensen, der forsker i handelspolitik ved Københavns Universitet.

Og det vil især ramme udviklingslandene i regionen, påpeger han.

“På en række markeder vil aftalen styrke synligheden af tests, sikre advarsler og deling af information om medicinen. På de stærkere markeder har medicinalvirksomhederne en interesse i at bevare deres markedsposition og et godt forhold til myndighederne og her kan øget konkurrence føre til lavere priser”, siger han og fortsætter.
“I små udviklingslande vil de stærkere patentrettigheder, testkrav osv. gøre originalmedicin dyrere og samtidig gøre det sværere at sælge kopimedicin. Den højere pris er selvfølgelig skidt, hvis det resulterer i, at befolkningen ikke får adgang til effektiv, sikker medicin, siger Jens Ladefoged Mortensen.

Forhindring for tilgængelig medicin
De højere priser for medicin kan blive virkelighed for millioner af mennesker i svage stater, der ikke har magt til sætte sig igennem over for den amerikanske medicinalindustri. Samtidig vil TTP som den ser ud lige nu betyde en klar begrænsning af såkaldt generisk medicin, som er kopier af medicin, hvis patent er udløbet.

Ifølge Læger uden Grænser kan omkostningerne for medicinsk behandling mod eksempelvis HIV, tuberkulose og malaria reduceres helt op til 99%. Men den billige kopimedicin vil blive stærkt begrænset af TTP, advarer organisationen.

“Dele af TTP truer med at begrænse adgangen til medicin, der er til at betale, for millioner af mennesker, særligt i lav- og mellemindkomstlande. Medmindre visse bestemmelser fjernes, vil TPP potentielt blive den mest ødelæggende handelsaftale for tilgængelig medicin nogensinde”, skriver Læger uden Grænser på deres hjemmeside.

Frihandelsaftale er udenrigspolitik
Ikke alle stater i Stillehavsregionen har samme forhandlingsstyrke som eks. New Zealand, der har en stærk offentlig styring af sundhedsvæsnet og en central indkøbsordning, der kan udfordre medicinalgiganterne på pris og vilkår, påpeger Jens Ladefoged.

’TPP er en aftale mellem én gigant og 11 mindre stater, hvor nogle stater er stærkere end andre. Amerikanske firmaer har allerede adgang til markedet i New Zealand, som også betaler for original medicin. Derfor handler aftalen for dem om at komme ind på nogle af de andre markeder, hvor der er masser af vækst, men ingen adgang’, siger Jens Ladefoged.

For svage stater vil det være en meget ulige brydekamp at få retten til eksempelvis kopimedicin, påpeger Kenneth Haar.

“Hvor man kan bekymre sig for New Zealand, så vil der for Vietnam og Filippinerne være større risiko for at blive tromlet”, siger han.

TPP-aftalen skulle have været forhandlet færdig sidst i 2013, men parterne er endnu langt fra hinanden i flere spørgsmål. Særligt har en kommentar fra den demokratiske præsidentkandidat i USA, Hillary Clinton, udsat den endelige forhandling, der ellers skulle have fundet sted over sommeren.

Læs hele Wikileaks dokumentet her

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down