Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tusindvis af honduranere protesterer mod dansk modebranche

I går var den internationale modebranche samlet i København til verdens største arrangement om bæredygtig mode, Copenhagen Fashion Summit, som bl.a. arrangeres af Danish Fashion Institute. Men mens gæsterne gik på Copenhagen Fashion Summits grønne løber, der er fremstillet af bæredygtige genbrugsmaterialer, vakte modeeventet vrede og protester fra tusindvis af honduranere. Blandt de prominente internationale gæster til Copenhagen Fashion Summit var nemlig Honduras’ præsident Juan Orlando Hernández, der i sit hjemland er under anklage for massiv korruption og menneskerettighedskrænkelser.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Ved gårsdagens Copenhagen Fashion Summit fremlagde præsident Juan Orlando Hernández sine planer om at gøre Honduras til en førende nation inden for bæredygtig tøjproduktion som en del i hans strategi for at løfte Honduras ud af fattigdom.“Vores primært fokus og ansvar er at tage os af vores folk,” sagde Juan Orlando Hernández bl.a. i sin tale. I sit hjemland er præsidenten bl.a. involveret i landets største korruptionsskandale nogensinde ved at overføre 2 mia. kr. fra det honduranske sundhedssystem til bl.a. at finansiere sin egen valgkampagne for tre år siden.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Henvendte sig selv

Danwatch har i dag spurgt Copenhagen Fashion Summit om deres overvejelse omkring at invitere præsident Juan Orlando Hernández. Copenhagen Fashion Summit oplyser, at Juan Orlando Hernández selv henvendte sig med ønsket om at at deltage i Copenhagen Fashion Summit.

I en skriftligt udtalelse til Danwatch skriver Copenhagen Fashion Summit:

“Den honduranske præsident Juan Orlando Hernández fik taletid på gårsdagens Copenhagen Fashion Summit, verdens største begivenhed om bæredygtighed i modebranchen, idet han ønskede at fortælle om Honduras’ planer for en bæredygtig udvikling af tekstilindustrien i landet.”

Invitation vækker vrede på Facebook

I Honduras er mange nu vrede over, at Copenhagen Fashion Summit valgte at invitere Juan Orlando Hernández til at tale om bæredygtighed. Tusindvis har udtrykt deres utilfredshed på de sociale medier.

En af dem er Ariel Varela, der på Copenhagen Fashion Summit Facebook side skriver:

“Hilsen fra Honduras, det fattigste land i Latinamerika, med den mest korrupte præsident, mens vores folk er arbejdsløse, mangler medicin og mad, rejser vores præsident med privatfly til Copenhagen Fashion Summit.”

Gabriela Romero skriver også til Copenhagen Fashion Summit:

“I burde virkelig researche mere hvem Juan Orlando Hernández virkelig er. Han er er involveret i Honduras histories største skandale.”

Privatfly til København

Honduras er et af Latinamerikas fattigste lande og blandt verdens farligste nationer for menneskerettighedsaktivister, fagforeningsledere og journalister.

Honduras’ tekstilindustri har i årtier været kendt for at krænke arbejdstagerrettigheder i landets maquilas (red. tekstilfabrikker).

Mange i Honduras er også forarget over, at præsidenten valgte at bruge 2 mio. kr. på at leje et privatfly til at flyve til København.

Frihandelszoner uden rettigheder

I Danmark har organisationen Mellemamerika Komiteen kritiseret invitationen af netop den honduranske præsident til at tale om bæredygtighed ved Copenhagen Fashion Summit:

“Det er absurd, at et arrangement, hvis mission er at fremme bæredygtighed og social ansvarlighed, inviterer en mand, der leder et land, som er udnævnt som verdens farligste land at være miljøforkæmper i, og hvor arbejdere i tekstilindustrien bliver truet og myrdet for at organisere sig i fagforeninger,” siger  talsmand fra Mellemamerika Komiteen, Benjamin Mørch. Mellemamerika Komiteen arbejder med tekstilarbejdere og deres fagforeninger i Honduras.

I sin tale i går reklamerede Juan Orlando Hernández for Honduras’ frihandelszoner, som giver virksomheder fordelagtige skattefordele.

“Men ingen stillede sig kritisk overfor, at arbejdere ikke må organisere sig i fagforeninger i Honduras’ frihandelszoner. Hvordan kan det på nogle måder hænge sammen med en bæredygtig vision,” spørger Benjamin Mørch.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

“Kvinder myrdes dagligt”

Den honduranske kvinderettighedsorganisation COMUTRAH (Colectivo de Mujeres Trabajadores de Honduras) finder det meget kritisabelt, at Copenhagen Fashion Summit inviterer Juan Orlando Hernández til at tale om bærdygtighed.

Til Danwatch udtaler COMUTRAHs forkvinder Fabia Gutiérrez:

“Præsident Juan Orlando Hernández rejser verden rundt for at sælge Honduras som et land, der er godt at investere i. Han taler om, at Honduras er et sikker land, hvor man respekterer menneskerettighederne. Men realiteten er, at der i tekstilfabrikker i landets frihandelszoner sker systematisk overtrædelser af arbejdernes rettigheder. I Honduras myrdes kvinder dagligt for at kæmpe for retten til vand, retten til jord og retten for ytringsfrihed. Vi ville ønske at Copenhagen Fashion Summit ville give de honduranske tekstilarbejdere taletid.”

Fabia Gutiérrez arbejdede selv i mange år som tekstilfabriksarbejder, og hun var med til at danne Honduras’ allerførste fagforening for tekstilarbejdere. Hun modtog i 2007 LO’s solidaritetspris for sin mangeårige kamp for faglige rettigheder i Honduras.

Copenhagen Fashion Summit forklarer i udtalelsen til Danwatch, at:

“Honduras er et af de fattigste lande i Latinamerika. Samtidig har de en væsentlig tekstilindustri, som ved at blive yderligere styrket og mere socialt og miljømæssigt ansvarlig kan medvirke til at reducere fattigdom og skabe bedre arbejdsforhold.”

Kronprinsparret bød velkommen

Kronprinsparret bød også Juan Orlando Hernández og hans hustru, Ana García de Hernández, velkommen på Amalienborg, dog var Hernández’s besøg i Danmark ikke et officielt statsbesøg.

I sin åbningstale ved Copenhagen Fashion Summit lagde Kronprinsesse Mary vægt på kvinderettigheder:

“Da flertallet af arbejdere i modeindustrien er kvinder, kan vi ikke arbejde for mere bæredygtighed uden dem som en del af løsningen. Industrien må identificere og implementere handlinger, der sikre kvinders rettigheder og som skaber fair arbejdsforhold og -miljøer.”

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.