Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tyskland vil kræve, at virksomheder overholder menneskerettighederne

Et nyt tysk lovforslag truer med bøder eller fængselsstraffe, hvis større tyske virksomheder ikke lever op til internationale menneskerettigheder. Dansk ekspert mener, Danmark kunne lære af initiativet.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

“Spændende” og “et klart signal”.

Sådan beskriver en dansk iagttager, at det tyske Udviklingsministerium (BMZ) har skrevet et udkast til en lov, der skal tvinge tyske virksomheder til at leve op til internationale standarder for menneskerettigheder.

Den tyske udviklingsminister, Gerd Müller, bekræftede for nylig, at han vil lovgive for virksomheder, hvis de ikke frivilligt lever op til kravene på området.

Det har tidligere været op til virksomhederne selv at indføre retningslinjer for social ansvarlighed og at opretholde bæredygtige varekæder, men hvis det tyske lovudkast træder i kraft, bliver virksomheder tvunget til at lave interne risikovurderinger for deres varekæder, og de skal ansætte en person, der sikrer, at virksomheden lever op til loven. Derudover skal virksomheden etablere en klagemulighed for udenlandske arbejdere, skriver Business and Human Rights Resource Center.

Vi har allerede nogle klageinstanser i Danmark for CSR, men man kunne godt gøre mere.

Jacob Dahl Rendtorff, professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC

Et klart signal

Jacob Dahl Rendtorff, professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, mener initiativet får betydning.

“Det er et klart signal om at få hele leverandørkæden med. Virksomheder agerer mere og mere globalt, og det her er et klart signal med konkrete krav. Det kan komme til at koste en masse penge at certificere alle leverandører for de store virksomheder, og med det her initiativ bliver de tvunget til at gøre det”, siger Jacob Dahl Rendtorff.

Han kalder det et led i en generel udvikling. FN har introduceret en række retningslinjer for social ansvarlighed, der skal bidrage til udvikling globalt. Men derfor er dette stadig et skridt længere, fordi retningslinjerne har været frivillige. Nu skal det være gældende lov i Tyskland. Han mener sagtens, Danmark kunne lade sig inspirere af Tyskland.

“Vi har allerede nogle klageinstanser i Danmark for CSR, men man kunne godt gøre mere”.

Om lovudkastet

  • Hvis det tyske lovudkast bliver vedtaget, kommer det til at omfatte virksomheder med over 250 ansatte og mere end 300 millioner kr. i årlig omsætning.
  • Straffene kan være alt fra bøder på op til 37 millioner kroner, fængselsstraffe og mulig udelukkelse fra offentlige udbudsaftaler.

Om lovudkastet

  • Hvis det tyske lovudkast bliver vedtaget, kommer det til at omfatte virksomheder med over 250 ansatte og mere end 300 millioner kr. i årlig omsætning.
  • Straffene kan være alt fra bøder på op til 37 millioner kroner, fængselsstraffe og mulig udelukkelse fra offentlige udbudsaftaler.

Begejstret tysk NGO

Selvom det stadig er et udkast, er flere NGO’er og menneskerettighedsforkæmpere i Tyskland allerede begejstrede. Ikke mindst fordi lovforslaget omfatter alle led i produktionskæden, lige fra marker, fabrikker eller producenter over eksportører og importører til de detailhandlere, der sælger varen.

“Størstedelen af tøjindustrien har enorme omkostninger og foregår under et stort tidspres. Fundamentale arbejdstagerrettigheder bliver massivt overtrådt, det være sig i Asien, Latinamerika og Østeuropa”, siger Maik Pflaum i en pressemeddelelse. Han arbejder for den tyske NGO, Christian Initiative Romero, der fokuserer på arbejdstager- og menneskerettigheder.

I Frankrig vedtog man allerede i februar 2017 en ny lov om, at franske multinationale virksomheder og deres datterselskaber skal lave en due diligence-plan for at leve op til internationale menneskerettigheder. Virksomhederne kan i de strengeste tilfælde af overtrædelser få en bøde på 225 millioner kr. Loven er endnu ikke trådt i kraft.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.