28. februar 2017

Udenrigsministeriet bakker op om Danwatch-undersøgelse

Udenrigsministeriet fastslår i svar til Søren Espersen (DF) endnu engang, at investeringer i de besatte palæstinensiske områder ikke generelt kan siges at være ulovlige, men at danske investorer alligevel risikerer at overtræde den humanitære folkeret og menneskerettighederne.


På baggrund af Danwatchs seneste undersøgelse om danske investeringer i virksomheder med aktiviteter i eller omkring israelske bosættelser, sendte Dansk Folkepartis Søren Espersen, formand for Folketingets udenrigspolitiske nævn, otte specifikke spørgsmål til udenrigsministeren (URU 93-100).

Udenrigsministeriet svarer samlet på alle otte spørgsmål med udgangspunkt i det første, hvor Søren Espersen spørger:

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

“Vil ministeren bekræfte, at hverken dansk lovgivning eller EU-lovgivning har fundet grundlag for at forbyde private eller offentlige virksomheder at foretage investeringer i eller med forbindelse til de israelske bosættelser på Vestbredden – og vil ministeren, for at undgå mytedannelser, orientere dansk erhvervsliv herom?”

Mulige overtrædelser af folkeret og menneskerettigheder

I svaret bekræfter Udenrigsministeriet tidligere udtalelser til Danwatch og skriver, at der ganske rigtigt ikke er vedtaget “internationale sanktioner i relation til de besatte områder, som forbyder investeringer. Der kan heller ikke af folkeretten i øvrigt udledes et generelt forbud mod investeringer i virksomheder, hvis forretningsområde omfatter de besatte områder.”

Samtidig understreger Udenrigsministeriet dog, at danske investorer alligevel skal være opmærksomme på mulige overtrædelser af den humanitære folkeret og menneskerettighederne:

“Regeringen bakker op om de fælles budskaber til borgere og virksomheder i EU, der har til formål at skabe opmærksomhed om de risici, der er forbundet med et engagement i finansielle og økonomiske aktiviteter i bosættelserne, herunder at man bør være opmærksom på mulige overtrædelser af den humanitære folkeret og menneskerettighederne. Tilsvarende gælder i forhold til FN og OECD’s retningslinjer, at investeringer i eller forbundet med bosættelser kan være i strid med retningslinjerne,” skriver udenrigsministeriet.

Espersen: Eksportråd problematiske

Søren Espersen er tilfreds med Udenrigsministeriets svar.

“Jeg hæfter mig ved, at Udenrigsministeriet understreger, at det ikke er ulovligt, og at man tager afstand fra boykot. Det er det afgørende for mig,” siger han til Danwatch.

Søren Espersen er modstander af regeringens eksportråd, der advarer danske borgere og virksomheder mod aktiviteter, som kan styrke israelske bosættelser.

“De israelske bosættelser er ikke ulovlige. Israel er aldrig blevet dømt ved en domstol, og derfor er de danske investeringer selvfølgelig ikke ulovlige. Derfor skal regeringen blande sig udenom. Eksportrådene er problematiske, fordi de bidrager til isoleringen af Israel, der ellers overholder alle love og regler,” siger Søren Espersen.

Ifølge den danske regering, EU, USA og FN er israelske bosættelser på Vestbredden ulovlige. Senest har FN’s Sikkerhedsråd i december fordømt bosættelserne som en “grov overtrædelse af international lov”.

Danwatch også tilfreds med svar

Direktør for Danwatch, Jesper Nymark, er også tilfreds med Udenrigsministeriets svar men af andre årsager.

“Jeg noterer mig, at Udenrigsministeriet støtter op omkring vores undersøgelse og bekræfter deres tidligere udtalelser til os. Herunder at de understreger, at danske investorer har et ansvar og risikerer at bidrage til krænkelser af den humanitære folkeret og palæstinensernes menneskerettigheder – hvilket jo er på linje med vores undersøgelse,” siger han.

Kommende forespørgsdebat

Hverken Søren Espersen eller Udenrigsministeriet har tænkt sig at foretage sig yderligere i sagen, men ved publiceringen af Danwatchs undersøgelse udsendte en samlet opposition en fælles pressemeddelelse og opfordrede regeringen til at sørge for, at danske investeringer ikke støtter ulovlige bosættelser.

Næste skridt er en forespørgselsdebat i folketingssalen med Udenrigsminister Anders Samuelsen og Erhvervsminister Brian Mikkelsen. Dato er endnu ikke fastlagt.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down