Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Udenrigsministeriet bakker op om Danwatch-undersøgelse

Udenrigsministeriet fastslår i svar til Søren Espersen (DF) endnu engang, at investeringer i de besatte palæstinensiske områder ikke generelt kan siges at være ulovlige, men at danske investorer alligevel risikerer at overtræde den humanitære folkeret og menneskerettighederne.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mikkel Bahl
Mikkel Bahl
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

På baggrund af Danwatchs seneste undersøgelse om danske investeringer i virksomheder med aktiviteter i eller omkring israelske bosættelser, sendte Dansk Folkepartis Søren Espersen, formand for Folketingets udenrigspolitiske nævn, otte specifikke spørgsmål til udenrigsministeren (URU 93-100).

Udenrigsministeriet svarer samlet på alle otte spørgsmål med udgangspunkt i det første, hvor Søren Espersen spørger:

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

“Vil ministeren bekræfte, at hverken dansk lovgivning eller EU-lovgivning har fundet grundlag for at forbyde private eller offentlige virksomheder at foretage investeringer i eller med forbindelse til de israelske bosættelser på Vestbredden – og vil ministeren, for at undgå mytedannelser, orientere dansk erhvervsliv herom?”

Mulige overtrædelser af folkeret og menneskerettigheder

I svaret bekræfter Udenrigsministeriet tidligere udtalelser til Danwatch og skriver, at der ganske rigtigt ikke er vedtaget “internationale sanktioner i relation til de besatte områder, som forbyder investeringer. Der kan heller ikke af folkeretten i øvrigt udledes et generelt forbud mod investeringer i virksomheder, hvis forretningsområde omfatter de besatte områder.”

Samtidig understreger Udenrigsministeriet dog, at danske investorer alligevel skal være opmærksomme på mulige overtrædelser af den humanitære folkeret og menneskerettighederne:

“Regeringen bakker op om de fælles budskaber til borgere og virksomheder i EU, der har til formål at skabe opmærksomhed om de risici, der er forbundet med et engagement i finansielle og økonomiske aktiviteter i bosættelserne, herunder at man bør være opmærksom på mulige overtrædelser af den humanitære folkeret og menneskerettighederne. Tilsvarende gælder i forhold til FN og OECD’s retningslinjer, at investeringer i eller forbundet med bosættelser kan være i strid med retningslinjerne,” skriver udenrigsministeriet.

Espersen: Eksportråd problematiske

Søren Espersen er tilfreds med Udenrigsministeriets svar.

“Jeg hæfter mig ved, at Udenrigsministeriet understreger, at det ikke er ulovligt, og at man tager afstand fra boykot. Det er det afgørende for mig,” siger han til Danwatch.

Søren Espersen er modstander af regeringens eksportråd, der advarer danske borgere og virksomheder mod aktiviteter, som kan styrke israelske bosættelser.

“De israelske bosættelser er ikke ulovlige. Israel er aldrig blevet dømt ved en domstol, og derfor er de danske investeringer selvfølgelig ikke ulovlige. Derfor skal regeringen blande sig udenom. Eksportrådene er problematiske, fordi de bidrager til isoleringen af Israel, der ellers overholder alle love og regler,” siger Søren Espersen.

Ifølge den danske regering, EU, USA og FN er israelske bosættelser på Vestbredden ulovlige. Senest har FN’s Sikkerhedsråd i december fordømt bosættelserne som en “grov overtrædelse af international lov”.

Danwatch også tilfreds med svar

Direktør for Danwatch, Jesper Nymark, er også tilfreds med Udenrigsministeriets svar men af andre årsager.

“Jeg noterer mig, at Udenrigsministeriet støtter op omkring vores undersøgelse og bekræfter deres tidligere udtalelser til os. Herunder at de understreger, at danske investorer har et ansvar og risikerer at bidrage til krænkelser af den humanitære folkeret og palæstinensernes menneskerettigheder – hvilket jo er på linje med vores undersøgelse,” siger han.

Kommende forespørgsdebat

Hverken Søren Espersen eller Udenrigsministeriet har tænkt sig at foretage sig yderligere i sagen, men ved publiceringen af Danwatchs undersøgelse udsendte en samlet opposition en fælles pressemeddelelse og opfordrede regeringen til at sørge for, at danske investeringer ikke støtter ulovlige bosættelser.

Næste skridt er en forespørgselsdebat i folketingssalen med Udenrigsminister Anders Samuelsen og Erhvervsminister Brian Mikkelsen. Dato er endnu ikke fastlagt.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.