24. august 2016

Udstilling: Jordrettigheder og fødevarespekulation i levende billeder

To fotojournalister har taget utraditionelle midler i brug for at fortælle komplekse historier, så folk gider fordybe sig i dem. Deres videoer bliver nu udstillet på museer og gallerier i USA, Canada og Tyskland.


De to tyske dokumentarister Uwe H. Martin og Frauke Huber tager ofte af sted i flere måneder ad gangen, når de skal lave en historie.

De bosætter sig blandt fattige bønder i Etiopien, Brasilien og Californien, USA, for at få en dybdegående forståelse af, hvordan tørke og vandmangel er forbundet globalt.

Martins og Hubers seneste projekt “Landrush” undersøger økonomien i landdistrikter, jord-rettigheder, boomet af vedvarende energi, omfordeling af jord, store landbrugsinvesteringer, stigende priser på fødevarer og fremtiden for landbruget i hele verden.

En mildest talt kompleks historie. Derfor har de med “Landrush” valgt at tage en kunstnerisk drejning i håb om, at historierne vil synke dybere ind hos læsere og seere.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

“Folk bruger måske 10-15 minutter på at læse en af vores artikler i et magasin og måske ser de sammenlagt 20-30 minutter af en webdokumentar. Men på museerne har vi oplevet, at der er folk, som har brugt tre timer på vores udstillingen. Og så bliver forståelsen af emnet meget dybere”, siger Uwe H. Martin, som var meget overrasket over den store mængde tid, folk tilbragte på udstillingen.

“Vi når ikke nær så mange mennesker med vores udstillinger, men til gengæld rammer vi dem dybere. De få mennesker som kommer på udstillingen, de taler med hinanden om videoerne, og bliver engagerede på en anden måde”, siger Uwe H. Martin.

Uwe H. Martin og Frauke Huber var i weekenden i Danmark med deres udstilling “Landrush” i forbindelse med festivalenCrossover Web Doc, hvor Danwatchs webdokumentar om Kenyas største investering i grøn energi “A People In The Way Of Progress” også blev vist.

Udstillingen består af et miks af videoer, som vises samtidig. Nogle film bliver projekteret stort op på væggen, så det føles som en biograf, andre vises på mindre skærme med dertilhørende høretelefoner. Filmene kan ses i vilkårlig rækkefølge og supplerer hinanden med forskellige vinkler på ét enkelt emne.

 

Photo: Uwe H. Martin and Frauke Huber

Tendens: Eksperimenter med journalistik

Søren Pagter, leder af fotojournalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, forklarer, at det er en tendens i tiden, at fotojournalister går nye veje.

“Udstillingen er et udtryk for, at journalistik i langt højere grad bevæger sig ud i nye præsentationsformer. De komplekse historier bliver forsimplet i magasiner, og en udstilling som denne giver flere aspekter”, siger Søren Pagter.

Tendensen med nye måder at vise sine film og billeder består blandt andet i at udstille udenfor, forklarer Søren Pagter.

“Jeg var i Nepal i efteråret til en fotofestival, og alt var udstillet udenfor. Billederne hang på husene og stod i gaderne, og om aftenen viste de film på storskærme, mens der spillede musik til. En masse lokale var samlet, som ellers aldrig ville have set billederne”, siger Søren Pagter.

Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX har ligeledes siden sin begyndelse haft en klar kunstnerisk ambition ved at vise film, der ligger i et krydsfelt mellem dokumentar og kunst. I 2017 vil denne retning styrkes yderligere af et samarbejde med Kunsthal Charlottenborg, som ombygges til hovedkvarter med udstillinger, biografer, debatter, branche-forum og virtual reality-biograf.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down