Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Udstilling: Jordrettigheder og fødevarespekulation i levende billeder

To fotojournalister har taget utraditionelle midler i brug for at fortælle komplekse historier, så folk gider fordybe sig i dem. Deres videoer bliver nu udstillet på museer og gallerier i USA, Canada og Tyskland.
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

De to tyske dokumentarister Uwe H. Martin og Frauke Huber tager ofte af sted i flere måneder ad gangen, når de skal lave en historie.

De bosætter sig blandt fattige bønder i Etiopien, Brasilien og Californien, USA, for at få en dybdegående forståelse af, hvordan tørke og vandmangel er forbundet globalt.

Martins og Hubers seneste projekt “Landrush” undersøger økonomien i landdistrikter, jord-rettigheder, boomet af vedvarende energi, omfordeling af jord, store landbrugsinvesteringer, stigende priser på fødevarer og fremtiden for landbruget i hele verden.

En mildest talt kompleks historie. Derfor har de med “Landrush” valgt at tage en kunstnerisk drejning i håb om, at historierne vil synke dybere ind hos læsere og seere.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

“Folk bruger måske 10-15 minutter på at læse en af vores artikler i et magasin og måske ser de sammenlagt 20-30 minutter af en webdokumentar. Men på museerne har vi oplevet, at der er folk, som har brugt tre timer på vores udstillingen. Og så bliver forståelsen af emnet meget dybere”, siger Uwe H. Martin, som var meget overrasket over den store mængde tid, folk tilbragte på udstillingen.

“Vi når ikke nær så mange mennesker med vores udstillinger, men til gengæld rammer vi dem dybere. De få mennesker som kommer på udstillingen, de taler med hinanden om videoerne, og bliver engagerede på en anden måde”, siger Uwe H. Martin.

Uwe H. Martin og Frauke Huber var i weekenden i Danmark med deres udstilling “Landrush” i forbindelse med festivalenCrossover Web Doc, hvor Danwatchs webdokumentar om Kenyas største investering i grøn energi “A People In The Way Of Progress” også blev vist.

Udstillingen består af et miks af videoer, som vises samtidig. Nogle film bliver projekteret stort op på væggen, så det føles som en biograf, andre vises på mindre skærme med dertilhørende høretelefoner. Filmene kan ses i vilkårlig rækkefølge og supplerer hinanden med forskellige vinkler på ét enkelt emne.

 

Photo: Uwe H. Martin and Frauke Huber

Tendens: Eksperimenter med journalistik

Søren Pagter, leder af fotojournalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, forklarer, at det er en tendens i tiden, at fotojournalister går nye veje.

“Udstillingen er et udtryk for, at journalistik i langt højere grad bevæger sig ud i nye præsentationsformer. De komplekse historier bliver forsimplet i magasiner, og en udstilling som denne giver flere aspekter”, siger Søren Pagter.

Tendensen med nye måder at vise sine film og billeder består blandt andet i at udstille udenfor, forklarer Søren Pagter.

“Jeg var i Nepal i efteråret til en fotofestival, og alt var udstillet udenfor. Billederne hang på husene og stod i gaderne, og om aftenen viste de film på storskærme, mens der spillede musik til. En masse lokale var samlet, som ellers aldrig ville have set billederne”, siger Søren Pagter.

Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX har ligeledes siden sin begyndelse haft en klar kunstnerisk ambition ved at vise film, der ligger i et krydsfelt mellem dokumentar og kunst. I 2017 vil denne retning styrkes yderligere af et samarbejde med Kunsthal Charlottenborg, som ombygges til hovedkvarter med udstillinger, biografer, debatter, branche-forum og virtual reality-biograf.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.