En Danwatch-undersøgelse
I Ecuador sprøjter små fly banan-plantager med pesticider, der er ulovlige i Danmark og EU. Arbejdere og naboer rammes af sygdomme og misdannelser.
En Danwatch-undersøgelse

Hele historien på 2.43 minutter.

Afspil video

In English?

They live and die by bananas

Part of this investigation is translated into english
Find it here
 • Bananer fra Ecuador sprøjtes med pesticider, hvoraf mange er særligt giftige. Syv er ulovlige i EU, og hele 18 er ifølge Miljøstyrelsen forbudte i Danmark.
 • Pesticiderne påføres med fly, der sprøjter giften ud over Ecuadors flere end 5000 bananplantager, og dermed rammer både bananarbejdere, men også lokalbefolkningen. En praksis, der heller ikke er lovlig i Danmark af hensyn til miljø og mennesker.
 • Flere af pesticiderne, der anvendes i Ecuadors bananplantager er ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kræftfremkaldende eller har lignende alvorlige bivirkninger.
 • Der er en markant højere dødelighed og forekomst af kræft i bananprovinserne end i resten af Ecuador. Piloter, der flyver med sprøjtegift, har 40 procent højere dødelighed end resten af befolkningen. For banan-arbejderne er dødeligheden 25 procent højere.
 • Risiko for kræft i bananprovinserne er 5,5 gange større end generelt i Ecuador.
 • Næsten dobbelt så mange børn i banan-regionen El Oro er født med handicap som i resten af landet.
 • I en survey foretaget af Danwatch fremgår det, at Dansk Supermarked, COOP, Aldi, Lidl og Dagrofa (Meny og Spar) køber bananer fra Ecuador.
 • Dansk Supermarked oplyser, at de kun importerer økologiske bananer fra Ecuador, imens Lidl og Aldi oplyser, at de kun køber bananer fra certificerede Rainforest Alliance plantager, hvilket skal sikre en udfasning af de allerfarligste pesticider, vurderet af bla. WHO og FAO.
 • Rainforest Alliance oplyser til Danwatch, at kun 2 ud af i alt 168 certificerede bananplantager i Ecuador er tjekket og godkendt efter nye standarder. I hh. til nye standarder fra Rainforest Alliance er der skrappere krav til anvendelse af pesticider. Ud af 26 mest anvendte pesticider, er det dog kun 6 pesticider, der ikke længere må anvendes på Rainforest Alliance plantager.
 • Ingen af de fire danske supermarkeder, der importerer konventionelle (ikke-økologiske) bananer fra Ecuador kan garantere, at der ikke anvendes livsfarlige pesticider i produktionen.
 • I Colombia, Costa Rica, Guatemala og Peru er lignende forhold tidligere beskrevet, hvilket dog ikke er dokumenteret i denne undersøgelse.

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load