Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danwatch-kilde i Ecuador forfølges af retssager

Lederen af bananarbejdernes fagforening i Ecuador og hovedkilde til Danwatch-undersøgelse om syge bananarbejdere forfølges af retssager. Flere svenske og internationale virksomheder forsvarer ham
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Da Jorge Acosta Orellanas kone døde, blev det et wake-up call.

Han kvittede jobbet med at sprøjte bananplantager i Equador og dannede i stedet fagforeningen ASTAC. De seneste ti år har han kæmpet for bedre arbejdsvilkår for Ecuadors bananarbejdere, som lever i konstant frygt for at blive syge af de mange insekt- og ukrudtsmidler, som hver dag kastes ud over landets bananplantager fra små fly.

For to år siden afslørede Danwatch, hvordan bananer til EU og Danmark sprøjtes fra fly med livsfarlige pesticider, der gør lokalbefolkningen i Ecuador alvorligt syge og blandt andet fører til, at ecuadorianske børn bliver født med misdannelser, hjerneskader og hjertefejl.

Hovedkilde for Danwatch

Dengang var Jorge Acosta Orellana en af hovedkilderne i Danwatchs artikler, og nu forfølges han af det ene sagsanslæg efter det andet, hvor forskellige anmeldere hævder, at den ecuadorianske fagforeningsleder er købt og betalt af diverse europæiske organisationer.

Sagen kort

  • Bananer fra Ecuador dyrkes med 26 pesticider.
  • 7 af pesticiderne er ulovlige i EU.
  • 18 er ulovlige i Danmark.
  • Eksperter kæder brugen af pesticider i Ecuador sammen med tilfælde af kræft, deformiteter hos nyfødte børn og dødelighed blandt de piloter, som sprøjter med dem.
  • Læs hele Danwatchs undersøgelse af Ecuadors bananproduktion, Giften kommer fra himlen

Sagen kort

  • Bananer fra Ecuador dyrkes med 26 pesticider.
  • 7 af pesticiderne er ulovlige i EU.
  • 18 er ulovlige i Danmark.
  • Eksperter kæder brugen af pesticider i Ecuador sammen med tilfælde af kræft, deformiteter hos nyfødte børn og dødelighed blandt de piloter, som sprøjter med dem.
  • Læs hele Danwatchs undersøgelse af Ecuadors bananproduktion, Giften kommer fra himlen

Senest har en lokal dommer forsøgt at få Acosta idømt tre års fængsel, fordi han havde filmet hende med sin mobiltelefon under et kontrovers.

Ifølge NGO’en Business and Human Rights Ressource Center i London forsøgte Acosta at få udleveret et dokument, fagforeningen skulle bruge for at forsvare en gruppe bananarbejdere, som var blevet fyret af bananproducenten Noboa, fordi de forsøgte at organisere sig.

Tidligere på måneden nægtede byretten i Babahoyo, 350 kilometer syd for hovedstaden Quito, imidlertid at behandle sagen, og Acosta blev derfor i praksis frikendt.

Smædekampagne

Jorge Acosta Orellana er lettet over frifindelsen, men fortæller til Danwatch, at to andre sagsanlæg fortsat truer med at sende ham bag tremmer. I den ene sag er den kendte fagforenignsleder anklaget for at sprede falsk information for at skade landets økonomi og til gavn for konkurrenter.

Hvis han kendes skyldig i at sprede “økonomisk panik”, som det kaldes i Ecuadors straffelov, kan han risikere mellem fem og syv års fængsel.

I en anden, ny sag beskyldes han for skattesvindel.

“Det er nogle meget mærkelige anklager, som rettes mod mig. Begge sager er anlagt af den samme mand og ledsages af et krav om at få indsigt i min personlige økonomi”, fortæller Jorge Acosta Orellana til Danwatch.

Målet er tilsyneladende at bevise, at Jorge Acosta Orellana modtager penge fra forskellige europæiske organisationer, som angiveligt skulle have interesser i Ecuadors bananeksport.

“Jeg er sikker på, at der ligger andre motiver bag anklagerne end dem, der fremgår af sagsanlæggene,” siger Jorge Acosta Orellana.

“Også i sagen om mobiloptagelsen forsøgte dommeren at få retten til at give adgang til oplysninger om min privatøkonomi. Det giver jo ingen mening i en sag om eventuel krænkelse af privatlivets fred.”

Firmaer bakker op

Jorge Acosta Orellana mener, at der er tale om en smædekampagne imod ham, blandt andet på grund af fagforeningens forsøg på at beskytte arbejderne mod de mange sprøjtemidler, som anvendes i Ecuadors bananproduktion.

“Sagsanlæggene er en direkte konsekvens af vores beskyldninger om anvendelse af farlige  sprøjtemidler”, siger han og tilføjer, at international opmærksomhed er med til at beskytte både ham og fagforeningen.

Flere primært svenske supermarkeder og globale bananopkøbere har da også opfordret Ecuadors retssystem til at give den fremtrædende fagforeningsleder en fair retssag. Blandt de firmaer, der forsvarer ham, er Axfood, Greenfood, Martin & Servera, Menigo, Unil AZ og Fairtrade Sweden.

Livsfarlig cocktail

Som det fremgår af Danwatchs undersøgelse, bliver bananarbejderne i Ecuador hver dag udsat for mange forskellige sprøjtegifte, som tilsammen udgør en livsfarlig cocktail.

Og det samme gør de mange landsbybeboere, der bor op og ned af plantagerne.

Ifølge en rapport fra Ecuadors svar på Ombudsmandsinstitutionen,  Defensoria del Pueblo, ligger bananområderne øverst i den nationale statistik over børn, som bliver født med misdannelser.

Et faktum, som flere eksperter kæder direkte sammen med de sprøjtemidler, der hver dag sprøjtes ud over bananplantagerne.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.