24. marts 2020

Danwatch-kilde i Ecuador forfølges af retssager

Lederen af bananarbejdernes fagforening i Ecuador og hovedkilde til Danwatch-undersøgelse om syge bananarbejdere forfølges af retssager. Flere svenske og internationale virksomheder forsvarer ham


Da Jorge Acosta Orellanas kone døde, blev det et wake-up call.

Han kvittede jobbet med at sprøjte bananplantager i Equador og dannede i stedet fagforeningen ASTAC. De seneste ti år har han kæmpet for bedre arbejdsvilkår for Ecuadors bananarbejdere, som lever i konstant frygt for at blive syge af de mange insekt- og ukrudtsmidler, som hver dag kastes ud over landets bananplantager fra små fly.

For to år siden afslørede Danwatch, hvordan bananer til EU og Danmark sprøjtes fra fly med livsfarlige pesticider, der gør lokalbefolkningen i Ecuador alvorligt syge og blandt andet fører til, at ecuadorianske børn bliver født med misdannelser, hjerneskader og hjertefejl.

Hovedkilde for Danwatch

Dengang var Jorge Acosta Orellana en af hovedkilderne i Danwatchs artikler, og nu forfølges han af det ene sagsanslæg efter det andet, hvor forskellige anmeldere hævder, at den ecuadorianske fagforeningsleder er købt og betalt af diverse europæiske organisationer.

[elementor-template id="29844"]

Senest har en lokal dommer forsøgt at få Acosta idømt tre års fængsel, fordi han havde filmet hende med sin mobiltelefon under et kontrovers.

Ifølge NGO’en Business and Human Rights Ressource Center i London forsøgte Acosta at få udleveret et dokument, fagforeningen skulle bruge for at forsvare en gruppe bananarbejdere, som var blevet fyret af bananproducenten Noboa, fordi de forsøgte at organisere sig.

Tidligere på måneden nægtede byretten i Babahoyo, 350 kilometer syd for hovedstaden Quito, imidlertid at behandle sagen, og Acosta blev derfor i praksis frikendt.

Smædekampagne

Jorge Acosta Orellana er lettet over frifindelsen, men fortæller til Danwatch, at to andre sagsanlæg fortsat truer med at sende ham bag tremmer. I den ene sag er den kendte fagforenignsleder anklaget for at sprede falsk information for at skade landets økonomi og til gavn for konkurrenter.

Hvis han kendes skyldig i at sprede “økonomisk panik”, som det kaldes i Ecuadors straffelov, kan han risikere mellem fem og syv års fængsel.

I en anden, ny sag beskyldes han for skattesvindel.

“Det er nogle meget mærkelige anklager, som rettes mod mig. Begge sager er anlagt af den samme mand og ledsages af et krav om at få indsigt i min personlige økonomi”, fortæller Jorge Acosta Orellana til Danwatch.

Målet er tilsyneladende at bevise, at Jorge Acosta Orellana modtager penge fra forskellige europæiske organisationer, som angiveligt skulle have interesser i Ecuadors bananeksport.

“Jeg er sikker på, at der ligger andre motiver bag anklagerne end dem, der fremgår af sagsanlæggene,” siger Jorge Acosta Orellana.

“Også i sagen om mobiloptagelsen forsøgte dommeren at få retten til at give adgang til oplysninger om min privatøkonomi. Det giver jo ingen mening i en sag om eventuel krænkelse af privatlivets fred.”

Firmaer bakker op

Jorge Acosta Orellana mener, at der er tale om en smædekampagne imod ham, blandt andet på grund af fagforeningens forsøg på at beskytte arbejderne mod de mange sprøjtemidler, som anvendes i Ecuadors bananproduktion.

“Sagsanlæggene er en direkte konsekvens af vores beskyldninger om anvendelse af farlige  sprøjtemidler”, siger han og tilføjer, at international opmærksomhed er med til at beskytte både ham og fagforeningen.

Flere primært svenske supermarkeder og globale bananopkøbere har da også opfordret Ecuadors retssystem til at give den fremtrædende fagforeningsleder en fair retssag. Blandt de firmaer, der forsvarer ham, er Axfood, Greenfood, Martin & Servera, Menigo, Unil AZ og Fairtrade Sweden.

Livsfarlig cocktail

Som det fremgår af Danwatchs undersøgelse, bliver bananarbejderne i Ecuador hver dag udsat for mange forskellige sprøjtegifte, som tilsammen udgør en livsfarlig cocktail.

Og det samme gør de mange landsbybeboere, der bor op og ned af plantagerne.

Ifølge en rapport fra Ecuadors svar på Ombudsmandsinstitutionen,  Defensoria del Pueblo, ligger bananområderne øverst i den nationale statistik over børn, som bliver født med misdannelser.

Et faktum, som flere eksperter kæder direkte sammen med de sprøjtemidler, der hver dag sprøjtes ud over bananplantagerne.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram