En Danwatch-undersøgelse

EU-finansieret overvågningsudstyr til hviderussiske sikkerhedsstyrker

31. Januar 2019
Journalist: Mikita Matsiushchankau / Research: Johanne Rübner Hansen (Danwatch) / Foto: International Organization for Migration

Redaktør: Louise Voller

Udgivet sammen med OCCRP
Denne undersøgelse er finansieret af et legat fra IJ4EU-fonden.
  • Hviderusland er kendt som “Europas sidste diktatur”. Menneskerettighedskrænkelser og intern undertrykkelse af alle, der er uenige med regeringen er en del af grunden, og derfor har EU både fordømt og embargoet Hviderusland. Nu viser det sig, at EU samtidig finansierer overvågningsudstyr til hviderussiske myndigheder, der slår ned på kritikere.
  • En dybdegående undersøgelse af hundredvis af kontrakter og tekniske specifikationer viser, at EU finansierer videokameraer, kommunikationsudstyr, patruljekøretøjer og seismiske sensorer til en værdi af to millioner Euro til fordel for hviderussiske grænsemyndigheder.
  • Når politiske aktivister, fagforeninger og den politiske opposition, der alle betragtes som problematiske, krydser grænseovergange, blinker en lampe hos grænsemyndighederne. De bliver efterfølgende chikaneret, bla. ved at få frataget kommunikationsudstyr og totale kropsvisitationer, af myndighederne.
  • Mindst 23 tilfælde af sådanne grænsestop er blevet dokumenteret i løbet af de sidste seks år. Interviewede fagforeningsfolk og politiske aktivister, der er blevet stoppet regelmæssigt, siger, at de ser disse grænsestop som en form for undertrykkelse af deres arbejde eller politiske synspunkter.
  • Fænomenet er dokumenteret af menneskerettighedsorganisationer. USA’s udenrigsministerium skriver i 2017: “Sikkerhedsstyrkerne fortsatte med at være målrettet mod fremtrædende ledere i oppositionen og i civilsamfundet, med vilkårlige eftersøgninger og forhør ved grænseovergange og i lufthavne”.
  • De grænsemyndigheder, der har modtaget udstyret, har også truet tjetjenske flygtninge ved at nægte dem adgang til at søge om international beskyttelse i Hviderusland, og ved at returnere dem til russiske myndigheder. En praksis, der ville være en overtrædelse af non-refoulement princippet i international ret.
  • En tjetjensk asylansøger, der flygtede fra tortur, blev stoppet ved en hviderussisk grænseovergang, der var udstyret af EU. Optagelser viser, at anmodningen om asyl blev nægtet af de hviderussiske grænsemyndigheder, hvorefter han blev sendt tilbage til Tjetjenien. Ifølge eksperter, er det en krænkelse af international ret.
  • På grund af situationen med menneskerettigheder i Hviderusland har EU oprettet et embargo på eksport, levering og finansiering af udstyr, der kan bruges til intern undertrykkelse. EU er i fare for at krænke sit eget embargo gennem finansiering af infrarøde overvågningskameraer, siger eksperter.​
  • Ifølge de hviderussiske grænsemyndigheder er alle episoder beskrevet i Danwatchs undersøgelse sket i overensstemmelse med loven. Myndighederne vil ikke kommentere konkrete sager, men henviser til, at de opererer efter samme standarder som grænsemyndigheder i Europa og globalt.

Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

EU finansierer overvågningsudstyr til diktator

På trods af EU’s embargo og fordømmelser, der skal begrænse chikane af regime-kritikere i Hviderusland, leverer EU overvågningsudstyr til de hviderussiske myndigheder. Myndigheder, der systematisk…

Bag om undersøgelsen

En undersøgelse af hundredvis af EU- og IOM-midler, kontrakter og tekniske specifikationer for de bydende, viser, at EU finansierer kameraer til video-overvågning, kommunikationsudstyr, patruljekøretøjer og…
All articles loaded
No more articles to load

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2784 8139