Slavearbejde på Amazonas savværker trækker tråde til danske byggemarkeder

På savværker i Amazonas fældes træ af arbejdere fanget i slavelignende forhold. Savværkerne er forbundet til danske byggemarkeder.
Dato
18. maj 2018
På savværker i Amazonas fældes træ af arbejdere fanget i slavelignende forhold. Savværkerne er forbundet til danske byggemarkeder.
Samarbejdspartner
I samarbejde med Reporter Brasil og Ekstra Bladet
Foto: Brasilianske myndigheder
Redaktør: Louise Voller | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Slavearbejde på Amazonas savværker trækker tråde til danske byggemarkeder

Om undersøgelsen

  • Danwatch og det undersøgende brasilianske medie, Reporter Brasil dokumenterer, at danske virksomheder køber træ fra brasilianske eksportører, der er dømt for dokumentfalsk.
  • Det tropiske træ er i fire tilfælde produceret under slavelignende forhold.

Forestil dig, at du skal arbejde 19 timer om dagen med at fælde træer iført klip-klappere og intet beskyttelsesudstyr. Forestil dig, at den bolig, du får stillet til rådighed, er et utæt skur i junglen, uden beskyttelse mod giftige dyr som skorpioner og slanger. Forestil dig, at du ikke frit kan tage hjem til din familie, når arbejdsdagen er ovre ─ det er noget, din arbejdsgiver bestemmer.

Det er hverdagen for folk, der arbejder på savværker i Brasilien. Danwatch kan dokumentere, at træ fra savværker i Para-regionen i Amazonas, der benytter slavearbejde, er forbundet til nogle af Danmarks største byggemarkeder såsom Stark, Bygma, Johannes Fog og Optimera.

“At importørerne (i Danmark red.) ikke vidste det, det er ikke godt nok. Man skal simpelthen gøre en indsats for at vide det”, siger Andre Mildam, rådgiver i organisationen Verdens Skove.

Direktør i virksomheden Global CSR, Sune Skadegård Thorsen stemmer i og kritiserer byggemarkeder og danske importører for ikke at efterleve de internationale retningslinjer for virksomhedsansvar.

Lov om slavelignende forhold

Det er ulovligt at udsætte en person for forhold, der er slavelignende, herunder at udsætte en person for tvangsarbejde eller nedværdigende arbejdsforhold og at begrænse en persons bevægelsesfrihed på grund af gæld til en arbejdsgiver eller til en agent, ifølge den brasilianske straffelovs artikel 149.

Sådan fulgte vi tropisk træ til Danmark

I Danmark er haveejere rigtig glade for det tropiske træ fra Amazonas. Træsorterne i såkaldt “hårdt træ” er velegnet til udendørs terrasser i Danmark, fordi det tåler det nordiske, alsidige vejr.

“Din terrasse vil stå der selv efter, at huset er faldet fra hinanden”, siger en sælger fra et af byggecentrene, da vi spørger efter terrassebrædder i træsorten ipê.

Det er netop de eksklusive træsorter ipê, jatoba og massaranduba, som sælges i de danske byggecentre, der bliver savet til brædder på savværkerne i Amazonas.  

Danwatch har spurgt de 10 største byggemarkeder i Danmark, hvor de køber tropisk træ i Brasilien.  

Syv ud af 10 byggemarkeder oplyser, at de køber træet gennem tre danske importører, Keflico, Global Timber eller Wennerth Wood Trading. Men de kender ikke navnene på de savværker, hvor træet oprindelig kommer fra.

Galleri

23 arbejdere levede i skjulte lejre i Amazonas

Inspektører fra brasilianske myndigheder befriede i 2012 23 arbejdere, der levede og arbejdede under slavelignende forhold. Det viser en fortrolig politirapport fra 2012, som Danwatch og det brasilianske undersøgende medie Reporter Brasil er i besiddelse af.

Pris på tropisk træ

  • Ipê er en af de dyreste træsorter på markedet og koster omtrent dobbelt så meget som Jatoba. I gennemsnit koster 1 meter Ipê omtrent 100 kroner.
  • Nordisk træ som fyr kan fås for 46 kroner meteren.
  • I øjeblikket er det ikke sæson for de tropiske træsorter, og derfor har flere af byggecentrene dem ikke på lager, men det kan bestilles hjem.  

Byggemarkederne svarer samstemmigt, at de ikke er bekendt med at hverken slavelignende forhold eller brud på miljøloven, der skal beskytte Amazonas, er forbundet til deres butikker.   

Danwatch graver

De danske importører ønsker ikke at give os navnene på deres leverandører i Brasilien med henvisning til “konkurrencehensyn”. Derfor har Danwatch og Reporter Brasil selv skaffet de oplysninger gennem logistik-dokumenter og officielle databaser fra brasilianske myndigheder.

Her fremgår det, at brasilianske eksportører, der sælger til danske importører, køber træ fra savværker, der er sigtet eller dømt for slavelignende forhold.

Hverken de tre importører af tropisk træ eller syv ud af 10 byggemarkeder har dokumenteret over for Danwatch, at træ fra disse savværker ikke findes i deres sortiment af tropisk træ.

Silvan og Bauhaus oplyser, at de udelukkende fører FSC-certificeret træ, hvilket de anklagede savværker ikke producerer.

Importøren Global Timber oplyser i en mail, at de ikke har købt træ fra de kritiserede savværker, men de har afvist at fremlægge dokumentation for den påstand.

Byggemarkeder har et ansvar

Ifølge eksperter i virksomhedsansvar er det problematisk, at de danske importører og byggemarkeder ikke har været bekendt med, at der er en reel risiko for, at træ fra slavelignende savværker er endt i butikkerne.

“Jeg synes helt klart, at der er grund til bekymring“, siger Andre Mildam fra Verdens Skove, der forklarer, at når en virksomhed køber ind, så har man ansvaret for flere led i varekæden end dem, man lige handler med. Importørerne skal altså kende til vilkårene hos producenten.

“Specielt i tømmersektoren, hvor der har været så mange problemer med lovlighed, så bør man være meget opmærksom på, hvad der ligger bagved. De bør være meget opmærksomme på, at når de køber træ fra Brasilien, så skal de stille importørerne en række spørgsmål om eventuelle tidligere problemer bagud i kæden”, siger Andre Mildam.

Direktør i organisation Global CSR, Sune Skadegård Thorsen, er enig. Han forklarer, at både importører og byggecentre skal kunne bevise, hvad man gør for at forebygge eller afbøde indvirkningerne.

“De danske importører og byggecentre synes ikke at møde ansvar efter FN’s retningslinjer”, siger Sune Skadegård Thorsen.

Sune Skadegård Thorsen forklarer, at byggemarkeder og importører skal stille krav til, at de brasilianske firmaer møder FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.

De internationale retningslinjer forpligter nemlig de danske virksomheder til aktivt at undgå at have en negativ indvirkning på menneskerettigheder, miljø og anti-korruption i Brasilien.

Slavelignende  forhold på fire savværker

Fortrolige inspektionsrapporter fra Brasiliens arbejdsministerium og politirapporter som Danwatch og Reporter Brasil har fået adgang til, dokumenterer slavelignende forhold på fire savværker, som optræder i danske træimportørers varekæder.

Derudover er der et savværk mere med tråd til Danmark, hvor inspektører fandt ulovlige og kummerlige ─ omend ikke slavelignende ─ forhold.

Inspektioner i Brasilien foregår ganske anderledes, end når Miljøstyrelsen aflægger danske virksomheder et tilsynsbesøg. I Amazonas foregår det med skudsikre veste og pistoler, og ejerne af savværkerne kommunikerer over radioen med skovhuggerne, som bliver instrueret i at sprede sig og gemme sig i skoven i flere dage, indtil inspektørerne er væk igen. Det fremgår af inspektionsrapporterne.

På et af savværkerne, der kan have leveret træ til de danske byggecentre, er rundsavene så farlige, at de ifølge inspektørerne udgør en risiko for brandsår, knuste arme og ben og amputationer.

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross