En Danwatch-undersøgelse

Slavearbejde på Amazonas savværker trækker tråde til danske byggemarkeder

André Campos

Journalist, Repórter Brasil

André Campos

Journalist, Repórter Brasil

Foto: Brasilianske myndigheder

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med Reporter Brasil og Ekstra Bladet
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
18. maj 2018
På savværker i Amazonas fældes træ af arbejdere fanget i slavelignende forhold. Savværkerne er forbundet til danske byggemarkeder.

Om undersøgelsen

  • Danwatch og det undersøgende brasilianske medie, Reporter Brasil dokumenterer, at danske virksomheder køber træ fra brasilianske eksportører, der er dømt for dokumentfalsk.
  • Det tropiske træ er i fire tilfælde produceret under slavelignende forhold.

Forestil dig, at du skal arbejde 19 timer om dagen med at fælde træer iført klip-klappere og intet beskyttelsesudstyr. Forestil dig, at den bolig, du får stillet til rådighed, er et utæt skur i junglen, uden beskyttelse mod giftige dyr som skorpioner og slanger. Forestil dig, at du ikke frit kan tage hjem til din familie, når arbejdsdagen er ovre ─ det er noget, din arbejdsgiver bestemmer.

Det er hverdagen for folk, der arbejder på savværker i Brasilien. Danwatch kan dokumentere, at træ fra savværker i Para-regionen i Amazonas, der benytter slavearbejde, er forbundet til nogle af Danmarks største byggemarkeder såsom Stark, Bygma, Johannes Fog og Optimera.

“At importørerne (i Danmark red.) ikke vidste det, det er ikke godt nok. Man skal simpelthen gøre en indsats for at vide det”, siger Andre Mildam, rådgiver i organisationen Verdens Skove.

Direktør i virksomheden Global CSR, Sune Skadegård Thorsen stemmer i og kritiserer byggemarkeder og danske importører for ikke at efterleve de internationale retningslinjer for virksomhedsansvar.

Lov om slavelignende forhold

Det er ulovligt at udsætte en person for forhold, der er slavelignende, herunder at udsætte en person for tvangsarbejde eller nedværdigende arbejdsforhold og at begrænse en persons bevægelsesfrihed på grund af gæld til en arbejdsgiver eller til en agent, ifølge den brasilianske straffelovs artikel 149.

Sådan fulgte vi tropisk træ til Danmark

I Danmark er haveejere rigtig glade for det tropiske træ fra Amazonas. Træsorterne i såkaldt “hårdt træ” er velegnet til udendørs terrasser i Danmark, fordi det tåler det nordiske, alsidige vejr.

“Din terrasse vil stå der selv efter, at huset er faldet fra hinanden”, siger en sælger fra et af byggecentrene, da vi spørger efter terrassebrædder i træsorten ipê.

Det er netop de eksklusive træsorter ipê, jatoba og massaranduba, som sælges i de danske byggecentre, der bliver savet til brædder på savværkerne i Amazonas.  

Danwatch har spurgt de 10 største byggemarkeder i Danmark, hvor de køber tropisk træ i Brasilien.  

Syv ud af 10 byggemarkeder oplyser, at de køber træet gennem tre danske importører, Keflico, Global Timber eller Wennerth Wood Trading. Men de kender ikke navnene på de savværker, hvor træet oprindelig kommer fra.

Galleri

23 arbejdere levede i skjulte lejre i Amazonas

Inspektører fra brasilianske myndigheder befriede i 2012 23 arbejdere, der levede og arbejdede under slavelignende forhold. Det viser en fortrolig politirapport fra 2012, som Danwatch og det brasilianske undersøgende medie Reporter Brasil er i besiddelse af.

Pris på tropisk træ

  • Ipê er en af de dyreste træsorter på markedet og koster omtrent dobbelt så meget som Jatoba. I gennemsnit koster 1 meter Ipê omtrent 100 kroner.
  • Nordisk træ som fyr kan fås for 46 kroner meteren.
  • I øjeblikket er det ikke sæson for de tropiske træsorter, og derfor har flere af byggecentrene dem ikke på lager, men det kan bestilles hjem.  

Byggemarkederne svarer samstemmigt, at de ikke er bekendt med at hverken slavelignende forhold eller brud på miljøloven, der skal beskytte Amazonas, er forbundet til deres butikker.   

Danwatch graver

De danske importører ønsker ikke at give os navnene på deres leverandører i Brasilien med henvisning til “konkurrencehensyn”. Derfor har Danwatch og Reporter Brasil selv skaffet de oplysninger gennem logistik-dokumenter og officielle databaser fra brasilianske myndigheder.

Her fremgår det, at brasilianske eksportører, der sælger til danske importører, køber træ fra savværker, der er sigtet eller dømt for slavelignende forhold.

Hverken de tre importører af tropisk træ eller syv ud af 10 byggemarkeder har dokumenteret over for Danwatch, at træ fra disse savværker ikke findes i deres sortiment af tropisk træ.

Silvan og Bauhaus oplyser, at de udelukkende fører FSC-certificeret træ, hvilket de anklagede savværker ikke producerer.

Importøren Global Timber oplyser i en mail, at de ikke har købt træ fra de kritiserede savværker, men de har afvist at fremlægge dokumentation for den påstand.

Byggemarkeder har et ansvar

Ifølge eksperter i virksomhedsansvar er det problematisk, at de danske importører og byggemarkeder ikke har været bekendt med, at der er en reel risiko for, at træ fra slavelignende savværker er endt i butikkerne.

“Jeg synes helt klart, at der er grund til bekymring“, siger Andre Mildam fra Verdens Skove, der forklarer, at når en virksomhed køber ind, så har man ansvaret for flere led i varekæden end dem, man lige handler med. Importørerne skal altså kende til vilkårene hos producenten.

“Specielt i tømmersektoren, hvor der har været så mange problemer med lovlighed, så bør man være meget opmærksom på, hvad der ligger bagved. De bør være meget opmærksomme på, at når de køber træ fra Brasilien, så skal de stille importørerne en række spørgsmål om eventuelle tidligere problemer bagud i kæden”, siger Andre Mildam.

Direktør i organisation Global CSR, Sune Skadegård Thorsen, er enig. Han forklarer, at både importører og byggecentre skal kunne bevise, hvad man gør for at forebygge eller afbøde indvirkningerne.

“De danske importører og byggecentre synes ikke at møde ansvar efter FN’s retningslinjer”, siger Sune Skadegård Thorsen.

Sune Skadegård Thorsen forklarer, at byggemarkeder og importører skal stille krav til, at de brasilianske firmaer møder FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.

De internationale retningslinjer forpligter nemlig de danske virksomheder til aktivt at undgå at have en negativ indvirkning på menneskerettigheder, miljø og anti-korruption i Brasilien.

Slavelignende  forhold på fire savværker

Fortrolige inspektionsrapporter fra Brasiliens arbejdsministerium og politirapporter som Danwatch og Reporter Brasil har fået adgang til, dokumenterer slavelignende forhold på fire savværker, som optræder i danske træimportørers varekæder.

Derudover er der et savværk mere med tråd til Danmark, hvor inspektører fandt ulovlige og kummerlige ─ omend ikke slavelignende ─ forhold.

Inspektioner i Brasilien foregår ganske anderledes, end når Miljøstyrelsen aflægger danske virksomheder et tilsynsbesøg. I Amazonas foregår det med skudsikre veste og pistoler, og ejerne af savværkerne kommunikerer over radioen med skovhuggerne, som bliver instrueret i at sprede sig og gemme sig i skoven i flere dage, indtil inspektørerne er væk igen. Det fremgår af inspektionsrapporterne.

På et af savværkerne, der kan have leveret træ til de danske byggecentre, er rundsavene så farlige, at de ifølge inspektørerne udgør en risiko for brandsår, knuste arme og ben og amputationer.

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.